Geen producten in de winkelwagen.

Voedingsadvies trailrunning

Trailrunning is een opkomende sport. Het wordt ook wel offroad-hardlopen genoemd. Je rent namelijk door de natuur, over smalle trails en over heuvels en/of bergen, beekjes en rotsen. Je kunt hierbij één zijn met de natuur.

Trailrunning en koolhydraten stapelen

Je hebt je zinnen gezet op een prachtig trailrun-event. Je bent keihard aan het trainen maar weet dat alleen de training onvoldoende is.

Tijdens het trailrunnen vraag je veel van jouw lichaam, waardoor het een belangrijk element is om jouw energievoorraden op te laden. In een andere term wordt dit ook wel koolhydraten stapelen of carboloading genoemd. Je zorgt er op die manier voor dat jouw lichaam meer koolhydraten opneemt dan normaal gesproken. Logischerwijs ontvangt jouw lichaam dan meer energie.

Kan ik alleen via een carboloader mijn lichaam voorzien van extra energie? Nee, je kunt er ook voor kiezen om gewoonweg meer te gaan eten. Koolhydraatrijke producten zoals pasta’s en aardappelen. Maar 3 à 6 borden pasta? Dit is meestal niet op te brengen. Als alternatief kun je er voor kiezen om een schepje toe te voegen aan jouw pastasaus of maaltijdsoep. Je kunt er natuurlijk ook gewoon een shake van maken.

Ontbijt en trailrunning

Bij trailrunning is materiaal erg belangrijk. Juiste schoenen met de juiste demping en grip. Daarnaast training ook een belangrijk element, zodat jouw conditie in optimale doen is. Als laatste factoor is misschien het ontbijt wel een punt dat veel vergeten wordt.

Het ontbijt levert energie voor de rest van de dag, erg belangrijk dus! Probeer op de dag van jouw trailrun zo’n 2-3 uur voor de start te ontbijten. Kies voor koolhydraatrijke producten en mijdt zoveel mogelijk zout en vetten. Als laatste punt is het erg belangrijk om tijdens het ontbijt jouw vochtreserves aan te vullen. Tijdens het slapen verlies je namelijk veel vocht.

15 tot 60 min voor aanvang van de trailrun
Je hebt net gelezen dat je veel vocht verliest in je slaap. Tijdens het ontbijt heb je voldoende gedronken, maar daarmee heb je niet direct jouw reserves aangevuld. Wij adviseren daarom om voor de start zo’n 250-500 ml te drinken. Start de trail pas ’s middags of zit er meer dan 2 uur tussen je ontbijt en de start? Je kunt er dan voor kiezen om nog een Energy Gel of Energy Reep te nuttigen. Een Energy Gel werkt vrijwel direct waardoor deze perfect past bij een snelle start, denk hierbij aan direct klimwerk vanaf de start. Een Energy Reep geeft geleidelijk energie af, waardoor deze juist pas bij een rustigere start!

Sportvoeding en trailrunning

Isotone Sportdrink/Dorstlesser

Het is wel duidelijk dat trailrunning een zware sport is. Tot wel 2 liter vocht per uur verlies je tijdens het trailrunnen en je verbrand binnen 45 tot 90 minuten jouw energievoorraden. Om een verantwoorde inspanning te kunnen leveren moeten beide dus in voldoende mate aangevuld worden. Zorg ervoor dat je iedere 15 minuten zo’n 125 ml drinkt.

Energy Bars

Indien je een zware en lange trailrun hebt is het aan te raden af en toe ook wat vaste voeding te nuttigen. Je verbruikt namelijk zo’n 75-90 gram koolhydraten per uur. Gebruik vaste voeding voornamelijk aan het begin van de trailrun. Wij adviseren altijd eerst vast voedsel totdat je vermoeid raakt, dan ga je over op vloeibaar.

Energy Gel

Een ‘standaard’ energy gel (concentraat) is een hoog geconcentreerde koolhydratensiroop, die ongeveer evenveel koolhydraten bevat als een bar. Ideaal op een moment dat een reep weg eten niet past of wanneer je dreigt tegen een hongerklop aan te lopen (advies bij dreigende hongerklop, direct ook vast eten). Advies is om na de gel 2-3 grote slokken water te nemen om hem weg te spoelen. Neem dus water mee in de drinkbelt of gebruik de gel vlak voor een verzorgingspost gedurende de trailrun, zodat je bij de verzorgingspost een bekertje drinken kan pakken om de gel mee weg te spoelen.

Kant-en-Klare Drink Gel

De kant-en-klare Drink Gel heeft dezelfde krachtige werking als de energy gel (concentraat), maar is nog praktischer omdat je er geen water bij hoeft in te nemen. Een ideaal product dus als je midden in een technische trail zit en je net wat energie tekort komt.

(Drink) Energy Gel met Cafeïne

Dit heeft precies dezelfde werking als de drink gel, alleen heeft deze als extra toevoeging cafeïne.

Tip om gels en drank mee te nemen

Een trailrunner heeft het liefst zo weinig mogelijk bagage mee tijdens zijn trainingen en wedstrijden. Echter lange duurlopen en wedstrijden hebben baat bij een ondersteuning in de vocht en energiereserves. In het huidige aanbod zijn er voor deze situatie diverse hardloopriemen voor het meenemen van gels en/of dranken.

Herstel en trailrunning

Recovery Drink / Shake

Trailrunning is een erg intensieve sport, hierdoor is de herstelfase een belangrijk moment. Als jij je herstelfase goed indeelt haal je meer rendement uit de herstelfase.

45 minuten na afloop van het trailrunnen nuttig je een hersteldrink. Deze recovery shake bevat alle essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten en koolhydraten. Eiwitten ondersteunen het herstel van de spieren en de spieropbouw.

Heb je echt een zware tocht gehad? Nuttig dan na z’n 2 uur een koolhydraat en eiwitrijke maaltijd!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van alle relevantie informatie omtrent je eigen sport? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en selecteer jouw sport. Wij zullen je dan op de hoogte houden met de laatste tips, nuttige informatie en inzichten die te maken hebben met jouw sport en je persoonlijke doelen.

Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact