Geen producten in de winkelwagen.

Cafeïne

Bij marathonlopers zorgt vermoeidheid voor een verminderde techniek en scherpte in tactiek. Zorgen voor een juiste plaatsing van de voet, afzet en timing zorgen dus ook voor verbetering van de snelheid en verminderen daarnaast de kans op blessures. Hardlopers maken het liefst gebruik van Energy Gels en de meeste kiezen dan voor kant-en-klare Drink Gels, omdat ze niet altijd water bij zich dragen. De diverse gels zijn zowel zonder als met cafeïne beschikbaar.

De productlijn die een wielrenner mee kan nemen en gebruiken op de fiets is veel breder. Dranken zijn ruim voor handen in bidons, in het eerste gedeelte van de inspanning is eten nog een optie, waarna in de finale de vloeibare voeding in de vorm van Energy Gels beter wordt opgepakt. In de verschillende producttypes zijn dan ook keuzes te maken met cafeïne toevoeging. Veelal wordt de cafeïne toevoeging gebruikt in de finale. De kant-en-klare Drink Gel, met cafeïne toevoeging ligt hier het meest voor de hand.

5 populaire cafeïne-producten uit ons assortiment

Cafeïne en sport

Cafeïne zit verweven in vele producten die wij dagelijks nuttigen, zoals onder andere koffie, thee, diverse frisdranken, cacao, chocolade, etc. Het lichaam wordt dus reeds vaak geconfronteerd met deze stof. Bewust omgaan met het gebruik is zeker een pré, aangezien het lichaam makkelijk kan wennen en op den duur steeds meer nodig heeft om gewenst effect te behalen.

Voor een sporter is het raadzaam zijn voedingspatroon aan te passen op zijn sportprestaties. Echter is het berekenen van de hoeveelheid cafeïne uit voeding lastig. Makkelijker is om een supplement te gebruiken. Hiermee weet je exact hoeveel je binnen krijgt. Energy Gels met een cafeïnetoevoeging zijn het meest gebruikt, maar ook de liquid Guarana ampullen zijn in opkomst.

Met relatief kleine hoeveelheden effect worden waargenomen. Als ondergrens om effect te behalen rekent men met 3 mg / kg lichaamsgewicht, waar 6 mg / kg lichaamsgewicht wordt gezien als bovengrens voordat de hoeveelheid omslaat in een negatief effect. Een gemiddelde sporter van 70 kg heeft dan baat bij 210 tot 390 mg cafeïne.

Met 15 minuten na inname worden de eerste effecten waargenomen, waarbij na 30 tot 60 minuten de waarde in het lichaam optimaal zijn. De effectduur is afhankelijk van onder andere persoonlijke aanleg, gewenning en dosering.

Cafeïne & Guarana

Guarana is de vrucht van een klimplant uit Zuid-Amerika. Het bevat een samenstelling die overeen komt met de chemische samenstelling van cafeïne. Hiermee is het een ideale en natuurlijke vervanger die zeer goed te gebruiken is in diverse producten als sportdranken, energy bars/gels en Energy Shots.

Cafeïne dopinglijst

Tot 2004 stond cafeïne wèl, zij het met een specifieke bloedwaarden, vermeld op de dopinglijst. Door vele onduidelijkheden in de meetwaarden is dit ingrediënt echter verwijderd van de lijst. In overweging deze stof toch weer op te nemen is na onderzoek gebleken dat cafeïne inderdaad en positieve werking heeft, maar enkel bij kleine hoeveelheden en onschadelijk voor de gezondheid. Cafeïne wordt pas negatief voor de gezondheid als je grote hoeveelheden gebruikt, maar het vervolgens ook een negatief effect heeft op de prestatie. Drie belangrijke pijlers hebben de dopingautoriteiten doen besluiten om cafeïne niet op te nemen in de dopinglijst: de kans dat sporters, die het gebruiken voor prestatieverbetering, teveel gebruiken is dus nihil, cafeïne een alledaags ingrediënt is en de handhaving extreem lastig blijkt. Echter houden de autoriteiten wel een slag om de arm om in de toekomst terug te kunnen komen op dit besluit.

Waar moet je op letten bij cafeïne

Overmatig gebruik of gevoeligheid voor cafeïne kan ongewenste effecten hebben op het functioneren van onze lichaam en geest. Teveel cafeïne of een sterke reactie op cafeïne kan leiden tot prikkelbaarheid, bibberende handen, hoofdpijnen, gestrest gevoel, rusteloosheid en hartkloppingen. Teveel en/of tekort voor het slapen gaan kan problemen opleveren bij het in slaap komen. Per persoon kan de hoeveelheid cafeïne die bovenstaande bijwerkingen activeert (gevoeligheid) sterk verschillen. Het is dus ook niet aan te geven welke hoeveelheden de diverse bijwerkingen activeren.

Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden (grote hoeveelheden) cafeïne te gebruiken. Uit onderzoeken is gebleken dat veelvuldig nuttigen van cafeïne houdende producten de vruchtbaarheid niet ten goede komt en zelfs kan leiden tot miskramen. Bovendien bereikt de cafeïne het ongeboren kind via de placenta en vervolgens (na de geboorte) bijvoorbeeld via borstvoeding. De cafeïne heeft daarmee een negatief op de ontwikkeling van de baby.

Een cafeïne houdend voedingssupplement is niet geschikt voor personen onder de 18 jaar. Raadpleeg eerst een deskundige bij gelijktijdig gebruik van andere middelen en stimulerende middelen als cafeïne. Niet te gebruiken bij hart- en vaataandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, glaucoom, schildklier-, nier- of prostaatproblemen. Niet te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Aanbevolen dagdosering niet overschrijden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van alle relevantie informatie omtrent je favoriete supplementen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en selecteer jouw favoriete supplement. Wij zullen je dan op de hoogte houden met de laatste tips, nuttige informatie en inzichten die te maken hebben met jouw behoeftes en je persoonlijke doelen.

Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact