De komst van sportdranken is rond 1980 gestart. Tegenwoordig is een zo sportdrank geaccepteerd dat sportdranken zelfs buiten sportieve activiteiten worden gedronken, zowel door sporters als niet sporters. Welk advies wordt er gegeven over welke sportdrank je het beste kunt toepassen tijdens het duursporten? We beginnen bij de basis.
Wat is een sportdrank?
Een sportdrank is ontwikkeld om de sportieve prestaties te verbeteren en het lichaam tijdens de inspanning zo goed mogelijk te hydrateren. Een sportdrank bestaat over het algemeen uit water, koolhydraten en elektrolyten. Hoewel dit de basis is voor elke sportdrank bestaat er een groot verschil tussen de verschillende sportdranken die je kunt krijgen.
Sportdrank – voordelen
Het belangrijkste voordeel van een sportdrank is het aanvullen van vocht tijdens de training. Hoewel je dit niet altijd in de gaten hebt, verbruikt het lichaam een grote hoeveelheid vocht wanneer je sport. Tijdens een lichamelijke inspanning wordt warmte geproduceerd en via transpiratie en de adem verlies je hierdoor vocht. Het lichaam bestaat voor 60% uit water en bij 2% vochtverlies ontstaan er al negatieve effecten op de sportprestatie. Vochtverlies tijdens jouw training kan lijden tot verminderde sportprestatie, spierkrampen, maag en darm klachten en vermoeidheid. Bij een langere inspanning van minimaal 30 minuten is het belangrijk om vochttekort, ook wel bekend als dehydratie, te voorkomen. Uiteraard kun je ook water drinken maar sportdrank is ook een optie, naast het aanvullen van het benodigde vocht levert het ook koolhydraten. Een sportdrank kan zonder problemen gedronken worden tijdens de inspanning.
Een sportdrank helpt bij het aanvullen van koolhydraten
Koolhydraten worden in het lichaam opgeslagen als glycogeen, dit is de belangrijkste energiebron die wordt gebruikt tijdens de training. Tijdens een sportieve inspanning is het nuttig om via koolhydraten het glycogeen aan te vullen.
De smaak van een sportdrink
Tegenwoordig zijn sportdranken in een groot aantal diverse smaken te verkrijgen. Vaak is het een zoete variant, dit is namelijk de natuurlijke smaak van de koolhydraten aanwezig in de sportdrank. De meest voorkomende smaken zijn sinaasappel, lemon, lemon & lime, tropical fruit, exotic fruits en pink grape. Zijn er verschillen tussen de diverse sportdranken? Een sportdrank kan isotoon, hypotoon of hypertoon zijn. De diverse sportdranken zijn qua samenstelling anders. Een isotone en hypotone sportdrank wordt over het algemeen zeer snel opgenomen. Een hypertone sportdrank wordt minder makkelijk opgenomen en kan beter alleen tijdens lange tochten wanneer een aanzienlijke energievoorziening nodig is, gedronken worden. Met dehydratie tot gevolg.
Wanneer gebruik je een sportdrink?
Het gebruik van een sportdrank is zeer persoonlijk. Sommige atleten gebruiken bij elke inspanning een sportdrank en andere alleen tijdens de zware trainingen, langdurige inspanning of met warm weer. Er bestaan natuurlijk wel richtlijnen en adviezen voor het gebruik van een sportdrank. Dit wordt door elk merk duidelijk op de verpakking van het product aangegeven.
Hypertone sportdrink
De Hypertone Sportdrank, voor iedereen die meer energie wil!
Het verschil tussen de sportdranken zit in de osmolariteit. Dit geeft de concentratie van deeltjes (deeltjesdichtheid) in de sportdrank aan. Een hoge osmolariteit betekent dat er veel deeltjes aanwezig zijn bijvoorbeeld koolhydraten en zout. De osmolariteit heeft effect op de opnamesnelheid van de drank. Een drank met een lage osmolariteit kan sneller worden opgenomen en voert meer vocht aan.
Wat is een hypertone sportdrank?
Een hypertone drank heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Een hypertone drank blijft langer in de maag en wordt dus minder snel opgenomen dan bijvoorbeeld de hypotone en Isotone Sportdrink.
De voordelen van een hypertone sportdrank
De hypertone sportdrank is vooral zeer geschikt om de koolhydraatvoorraden aan te vullen. Je kunt dus het beste een hypertone drank nemen na de training om de energievoorraden te herstellen. Een hypertone drank wordt soms ook aangeduid als Energy Drink i.p.v. een sportdrank.
Isotone sportdrink
Wat is een Isotone Sportdrink?
Een Isotone Sportdrink heeft ongeveer een gelijke concentratie deeltjes als het lichaamsvocht. Dit ligt tussen de 280 tot 320 milliosmol/l. Een Isotone Sportdrink bevat gemiddeld 4-8 gram koolhydraten per 100ml. Een Isotone oplossing wordt o.a. ook in ziekenhuizen gebruikt als infuus om de watervoorraad in het lichaam op peil te houden.
De voordelen van een Isotone Sportdrink
Een Isotone Sportdrink kan snel en gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Een Isotone Sportdrink heeft ook een hogere dichtheid waardoor het meer voedingsstoffen levert dan een hypotone sportdrank.
Hypotone sportdrank
Wat is een hypotone sportdrank?
Een hypotone sportdrank bevat minder deeltjes dan het lichaamsvocht. Hierdoor kan de hypotone sportdrank zeer snel de maag verlaten. Een hypotone sportdrank is vooral zeer geschikt om voor en gedurende de training te gebruiken als dorstlesser. Gemiddeld bevat een hypotone sportdrank minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml.
De voordelen van een hypotone sportdrank
Een hypotone sportdrank kan snel en gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Een hypotone sportdrank heeft een lagere dichtheid dan het lichaamsvocht waardoor het over het algemeen snel vocht en koolhydraten kan leveren.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil jij op de hoogte blijven van alle relevantie informatie omtrent je favoriete supplementen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en selecteer jouw favoriete supplement. Wij zullen je dan op de hoogte houden met de laatste tips, nuttige informatie en inzichten die te maken hebben met jouw behoeftes en je persoonlijke doelen.