Als sporter heb je soms extra voeding nodig voor extra vermogen en kracht en soms wil je wat minder eten om op het juiste gewicht te komen. In beide gevallen is het aan te raden om je calorieën te coachen, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Dus de hoeveelheid calorieën is heel belangrijk, maar ook de kwaliteit van de calorieën is belangrijk. Koolhydraten ( = suiker of zetmeel) en eiwitten leveren dezelfde hoeveelheid calorieën, maar ze hebben een totaal verschillende uitwerking in het lichaam.
Hoeveel suiker heb je als sporter nodig?
Glucose (= suiker) is dé belangrijkste brandstof voor het menselijk lichaam en essentieel voor het goed functioneren van o.a. de hersenen. Maar… je hebt veel minder suiker nodig dan je denkt, want je lichaam maakt zelf glucose vrij uit andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Een teveel aan suiker wordt opgeslagen als vet. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen op de hoeveelheid suiker te letten, maar met name op de samenstelling van de koolhydraten. Suiker en zetmeel zijn beide koolhydraten. De ideale koolhydraatmix voor een sporter is 2/3 complexe koolhydraten en 1/3 simpele koolhydraten.
Koolhydraten zijn belangrijk om je energieniveau vooraf en tijdens het sporten snel op peil te brengen en te houden. Maar eet niet te veel koolhydraten, want je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten omzetten in energie en een te veel aan koolhydraten kost juist energie. Het maakt je moe – zowel in het hoofd als in je lichaam. Let dus goed op de juiste dosering van koolhydraten. Een goede richtlijn is om ongeveer 1 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht per uur te eten. Voor een sporter van 80 kg komt dit dus neer op 80 gram koolhydraten per uur. Meer dan deze hoeveelheid van 60-80 gram koolhydraten per uur kan door het lichaam niet worden opgenomen. Een overmatige hoeveelheid koolhydraten houdt vocht vast. Dit kan leiden tot diarree en belemmert een snelle opname van vocht uit de darmen. Voor een maximale opname van de koolhydraten door het lichaam adviseren wij om producten te nemen met verschillende koolhydraatbronnen in een ratio 2:1 (maltodextrine: fructose).
Kies functionele voeding i.p.v. suikerrijke tussendoortjes
Sportvoeding is functionele voeding en heeft een wetenschappelijke basis. Het is ontwikkeld voor sporters ter ondersteuning van hun sportprestaties. Vanwege de optimale samenstelling en de juiste voedingsstoffen is het gebruik van sportvoeding gemakkelijk en veel efficiënter en effectiever dan suikerrijke tussendoortjes.
Op die momenten dat je niet sport, adviseren wij om meer eiwitten en minder koolhydraten te eten!