Als specialist in (sport)voeding krijgen wij zeer veel specifieke vragen omtrent voeding, sportvoeding en het juist toepassen van de voedingsstrategie ter ondersteuning van je sportprestatie. De meest gestelde vragen hebben wij speciaal voor jullie op een rijtje gezet. Mocht jouw vraag er niet tussen zitten, geen probleem! Neem contact op met onze klantenservice. De klantenservice staat op werkdagen tussen 9:00 – 17:00 uur klaar om jouw vragen te beantwoorden.
Sportdrank in tabletvorm?
De sportieve uitdagingen worden steeds groter en de afstand die wij afleggen steeds groter. Om jezelf gedurende de gehele weg goed van brandstof en vocht te voorzien is een isotone sportdrank een waardevolle toevoeging. Veelal zijn de start bidons waarmee je vertrekt niet toereikend om de gehele training. toertocht of Gran Fondo te voorzien in je behoefte.
Om toch onderweg je eigen isotone sportdrank drank te kunnen maken is het raadzaam deze mee te nemen. Sachets of tabletten zijn het meest handzaam. Houd er wel rekening mee dat tabletten voor een sportdrank mèt koolhydraten (energie) een groot formaat hebben en je 2 tot 3 van deze grote tabletten moet toevoegen op een bidon om tot het gewenste resultaat te komen. De tabletten zijn groot van formaat aangezien deze veel hulpstoffen bevatten om de Isotone Sportdrank poeder tot een tablet te slaan.
Sportdrank voor onderweg in een sachet?
Gebruiksgemak voor het aanmaken van jouw specifieke isotone sportdrank voor onderweg pak je met een single serving/sachet. Zo heb je altijd je eigen sportdrank voor handen, waarvan je weet dat hij goed valt en aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur.
Indien je kant-en-klare sachets aankoopt is het raadzaam te letten op het formaat van de sachet. De meeste merken leveren sachets voor het aanmaken van een isotone sportdrank in een bidon van 500ml. Echter rijden de meeste recreanten met 750ml bidons. Kies dus bewust de juiste sachet die aansluit bij jouw bereiding en specifieke wens!
Jouw favoriete sportdrank niet verkrijgbaar in een sachet? Geen probleem! Door middel van gripperzakjes kun je deze eenvoudig en snel zelf maken. Dit soort zakjes zijn te koop in de supermarkt of bij bijvoorbeeld de Ikea.
Wat is het verschil; Amacx Isotonic Sportdrink vs Isotonic Energy Drink?
De samenstelling in de zwaardere vermenging van de Isotonic Sportdrink lijkt nagenoeg hetzelfde als je hem mengt als Isotonic Energy Drink. Toch zijn er duidelijk verschillen:
- Isotonic Energy Drink bevat de 2:1 koolhydraatratio, waar de ‘oude’ drank een 2:1:1 ratio bevat. Een verbetering in de samenstelling voor optimale opname.
- Isotonic Energy Drink bevat geen kunstmatige zoet-, smaak- en kleurstoffen
- De reeds bekende Isotonic Sportdrink bevat nauwelijks tot geen elektrolyten, waar de Isotonic Energy Drink een specifieke en effectieve toevoeging van mineralen heeft.
- De Isotonic Sportdrink werd veelal als zoet ervaren in de zwaardere vermenging, waar de Isotonic Energy Drink een zachte smaak heeft bij 39 gr/kh per 500 ml.
Naar persoonlijke wens en/of voorkeur kan je beide verschillende dranken toepassen binnen je sportbeleving.
Energy Bar handig bij hogere temperaturen?
Van oudsher werden de energierepen gemaakt met coating van yoghurt of chocolade. Deze coating zorgt voor gemak doordat het de reep smeuïg maakt, maar anderzijds zorgt het bij hogere temperaturen voor plakkerigheid. Om de energierepen zomerproof te maken worden de diverse repen zonder een yoghurt of chocolade coating gemaakt, de zogenaamde ‘naked bars’.
Naar onze mening een waardevolle verbreding van de markt Energy Bars. Op deze wijze is er meer keuze en heb je als sporter de mogelijkheid te kiezen voor de reep die past bij jouw persoonlijke voorkeur en behoefte op elk willekeurig sportmoment.
Energiegels, mierzoet en plakkerig?
Energiegels zijn van oudsher bekend als een stroperige en plakkerige substantie die je op snelle en effectieve wijze van energie voorzien. Echter zijn de afgelopen jaren vele ontwikkelingen doorgevoerd in de samenstelling en beleving van dit specifieke product.
De huidige gels zijn over het algemeen niet meer zo plakkerig als vroeger en zachter van smaak. Zeker wanneer het gaat om de nieuwe categorie drink gels/isotone gels.
Heb je dus slechte ervaringen uit het verleden? Dan dagen wij je graag uit nogmaals een energie gel uit het huidige aanbod drink gels te proberen 😉 Je zult verrast staan!
Kies ik voor een concentraat Energy Gel of Drink Gel?
De huidige concentraat gels worden langzamerhand zachter van smaak en minder plakkerig. Echter moeten deze nog met water (3 grote slokken water!) worden ingenomen voor een optimale opname.
De Drink Gels/isotone gels zijn voor gemengd en kunnen zonder water worden ingenomen. Deze energiegels bieden dezelfde waarden, enkel reeds direct toepasbaar. Gemak dient de mens, niet waar?
Heb je een gevoelige maag? Als je kiest om de concentraat gels te gebruiken is het erg belangrijk dat je jouw vochtbalans op pijl houdt. Lukt dit niet? Dan adviseren wij om toch te kiezen voor de Drink Gels/isotone gels. Waarom? Op het moment dat jouw vochtbalans op een laag niveau zit en jij een concentraat gel nuttigt, heeft het lichaam vocht nodig om deze gel te transporteren in het lichaam. Op dit moment pakt hij het vocht weg van andere delen in het lichaam waarbij vocht ook erg belangrijk is. Je kunt dan last krijgen van darmklachten. De Drink Gels/isotone gels zijn al voorgemengd en hebben geen extra water nodig om de gel in het lichaam te transporteren.
Hoe plan ik mijn sportvoeding?
Tijdens het sporten zijn twee punten essentieel, je vochtbalans en energievoorraad. Vocht blijft de basis voor een goed functionerend lichaam (aanvoer en afvoer van energie/afvalstoffen & temperatuurregeling). Energie in verlengstuk op de gezonde basis die je inzet met je dagelijkse voedingsplan.
In de bidon ga je bij trainingen vanaf 1 uur en langer voor een isotone sportdrank voor de aanvulling van vocht en koolhydraten. Bij lange en/of intensieve (>2 uur) inspanningen is extra ondersteuning van je energiereserves wenselijk, ook naast de sportdrank. In het begin ben je nog fris en kom je makkelijke weg met de Energy Oat Bar, maar naar mate de vermoeidheid toeslaat is de Fast Bar ideaal om vervolgens de finale in te gaan met de Drink Gel. De Recovery Drink gebruik je direct na de inspanning. Test het nu zelf en ervaar het voordeel!
Bekijk voor meer informatie en specifieke sportadviezen onze voedingsadvies blogs!
Nog steeds vragen? Neem contact op met onze klantenservice.
Wat is het verschil tussen sportdrank en hydratatie tabletten?
Hiertussen zitten zeker grote verschillen. Hydro Tabs, Hydration Tabs of Electrolytes Tabs zijn tabletten die enkel vitaminen en mineralen bevatten. Deze vitaminen en mineralen zweet je uit en zijn te herkennen aan de witte kringen op jouw sportkleding. De Hydro Tabs bevatten geen energie (=koolhydraten). Vitaminen en mineralen ondersteunen jouw vochtbalans.
De sportdranken bestaan over het algemeen uit energie, koolhydraten dus. Deze sportdrank kun je gebruiken tijdens een zware en/of lange inspanning waarbij het essentieel is om jouw energieniveau aan te vullen. Bij sommige sportdranken zijn er inderdaad al vitaminen en mineralen toegevoegd. Als dit niet het geval is, dan kun je daar een Hydro Tablet aan toevoegen. Dan vul je én jouw vochtbalans en jouw energiebalans aan!
Wat is Glycemische index?
Met de glycemische index (GI) kun je aangeven hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd en hoe snel glucose in het bloed kan worden opgenomen. Je kent vast wel het gevoel dat je na de ene maaltijd weer sneller honger hebt dan na de andere. Voorbeeld is een bord patat of een bord pasta. Dit kan als beide producten een andere glycemische index hebben.
In onze blog leggen wij het graag verder uit!