Loading cart...
Categorieën

Energiegel versus drinkgel

Alle categorieën EvenementenEnergie GelsVoedingsschema trailrunning

Bij de wat langere trainingen en toertochten, bij meerdaagse evenementen of juist bij de wat kortere maar super intensieve tijdritten, daalt het energiepeil in je lichaam. Dat komt doordat het suikergehalte in je bloed tijdens de inspanning afneemt. Hierdoor krijg je last van minder energie, vermindert de concentratie en neemt de prestatie af. Eigenlijk heb je hier bij alle langdurige duursporten last van.

De vraag is dan ook hoe je ervoor zorgt, dat je energie onderweg weer wordt aangevuld. Want als je daar onderweg niets aan doet, dan kom je als vanzelfsprekend de man met de hamer tegen. Je lichaam is dan op en zonder aanvulling van nieuwe energie, wordt de rest van de tocht een ware martelgang. En neem van mij aan, dat wil je echt niet meemaken.

Ben je tijdens je sportieve prestatie zelf nog fit genoeg, kijk dan eens om je heen. Zie je iemand alleen nog maar in het wiel hangen en je met holle ogen aankijken? Dan is de kans groot dat diegene zijn lichaam te weinig met nieuwe voorraden heeft aangevuld. De beruchte hongerklop. Eigenlijk een goed moment voor jou om te demarreren. Of als het een van je vrienden is en je wil samen thuiskomen, diegene een energiegel of drinkgel te geven. Want door die op tijd in te nemen, wordt er nieuwe energie aan het lichaam gegeven.

Wat is de beste sportgel energy?

De energie gel is inmiddels een van de vaste producten in het aanbod van sportvoeding en heeft zijn waarde verdiend. Elke energiegel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij Duursport.nl is de meest verkochte en populairste energygel de Amacx Energy Gel. Het product heeft diverse voordelen. De smaken zijn lekker fris en zeer geschikt tijdens de inspanning. De gel is niet dik, dus makkelijk in te nemen. In deze energygel is gebruik gemaakt van Palatinose, ook wel isomaltulose genoemd. Palatinose komt in de natuur voor in honing en suikerriet en heeft een natuurlijke zoetige smaak. Het heeft als voordeel dat het voor een zoetstof weinig calorieën levert. De Amacx Energy Gel is een zogenaamde concentraat gel.

Een geconcentreerde gel moet in pure vorm met water worden ingenomen. Dat zorgt voor een optimale opname. Ben je gevoelig in de maag- of darmstreek, dan wil een concentraat ook wel eens zwaar vallen en problemen geven. Het innemen van die gel moet daarom gepaard gaan met het wegspoelen van die gel.

En voor mij persoonlijk zit daar ook het nadeel, waardoor ik zelf ook zo blij ben met de drinkgel. De drinkgel kan namelijk zonder water worden ingenomen. Gemak dient de mens, niet waar? De Drink Gel van Amacx is een kant en klare drink gel, waar al water aan is toegevoegd. Speciaal samengesteld voor duursporters. Ook bij dit product zijn de smaken lekker fris en is
Palatinose toegevoegd. Qua effect is er eigenlijk geen verschil tussen de Energygel en Drinkgel.

Energiegel versus drinkgel

De verpakking van de Drink Gel of Energy gel

En dan nog iets over de verpakking van de drinkgel of de energygel. Die van Amacx vind ik uitstekend. De gel zit in een stevige, handige verpakking. Dat geldt zowel voor de concentraatgel als de drinkgel. Er zijn ook merken die de gel leveren in een verpakking met een schroefdop. Het voordeel daarvan is dat de gel met de draaidop weer afsluitbaar is. Zo kan je die in gel in meerdere kleine hoeveelheden gebruiken en bevat dit dus meerdere servings die je tijdens de training tot je kan nemen.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur echter uit naar de drinkgel. Liever meerdere drinkgels mee, dan één concentraatgel. Ook omdat ik zelf geen zin heb om dat dopje er weer op te draaien en ooit met de concentraatgel flink heb zitten klooien tijdens de Amstel Gold Race. Mocht je toch voor zo’n verpakking kiezen? Draai dan voordat je aan je inspanning begint het dopje alvast los en uiteraard weer vast. Hierdoor breek je van te voren de sluiting van het dopje en kan je tijdens het sporten het dopje makkelijker los draaien. Het scheelt je een hoop ellende onderweg en in elk geval geen zoete troep op je handen, je stuur en de rest van je frame. Al doende leert men….

Gebruik van sportvoeding is persoonlijk

Het gebruik van sportvoeding is persoonlijk. Om het lichaam aan te vullen van je verbruikte energie tijdens het sporten en jou meer vrijheid te geven in gebruiksgemak, hebben de verschillende gels in rap tempo hun intrede gedaan. De unieke samenstelling van deze gels geeft je de vrijheid de energie gel in te nemen op een manier die jou het beste uitkomt, al dan niet zonder de verplichte inname met water. Probeer dus altijd van te voren uit welke voeding voor jou het meest geschikt is. Doe dat de eerste keer niet bij een cyclo/toertocht, wedstrijd, marathon of triathlon, want je moet er niet aan denken dat je er dan pas achter komt dat jouw lichaam die voeding niet verdraagt. Probeer het uit in de trainingen voorafgaand aan een evenement. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact