Loading cart...
Categorieën

Sportdrank, welke variant?

Alle categorieën ZwemmenHardlopenVoedingsadvies

Voor de meeste sporters onder ons is het wel duidelijk dat een goede sportdrank je prestaties ondersteund, uitdroging tegen gaan en de mineralen aanvullen die verloren gaan tijdens het transpireren. Het aanbod sportdrank groeit en groeit, er zijn daardoor genoeg sporters die door het boom het bos niet meer zien. Welke sportdrank moet ik kiezen?


Drink voldoende tijdens sport

Het allerbelangrijkste is dat je tijdens de inspanning voldoende drinkt. Zelfs wanneer je voor jouw gevoel de beste sportdrink in je bidon hebt zitten, maar je drinkt hier te weinig van, zullen jouw prestaties hier onder gaan lijden. Vanaf 1% vochtverlies van het lichaamsgewicht kunnen er negatieve gevolgen ontstaan op je sportprestaties.

Veelal adviseren wij om ieder kwartier zo’n 125-250 ml te drinken. Drink dus niet enkel wanneer je dorst hebt, want dan ben je eigenlijk al te laat! Heb je een pittige tocht of wedstrijd op de planning staan? Drink dan ook vooraf voldoende, minimaal 500 ml. Via de kleur van je urine kun je controleren of je voldoende hebt gedronken. 

Sportdrank, welke variant?

Sportdrank, wat zit erin?

Water
Elektrolyten
Energie (=koolhydraten)

Water spreekt voor zich, echter kunnen daar nog wel wat onverhoopte klachten aan vast zitten als je op vakantie bent. Water uit de kraan in bijvoorbeeld Spanje of Italië smaakt heel anders en sommige sporters kunnen daar al lichte maag-darmklachten van krijgen. Advies is om te kiezen voor schoon en koel water uit de kraan of uit flessen. Water met een temperatuur van 10 tot 15°C is aan te raden. Onderzoek ook of het water uit bronnen of beekjes voldoet aan jouw eisen/wensen zodat je hier geen last van ondervindt tijdens jouw inspanning.

Dan gaan we verder met de elektrolyten. Elektrolyten regelen voornamelijk de vochtbalans in jouw lichaam. Deze dien je dus aan te vullen met je sportdrank tijdens het sporten. De meest voorkomende elektrolyten zijn natrium, magnesium, calcium en kalium.

Tot slot hebben we koolhydraten. Naast het aanvullen van vocht (water) en mineralen (elektrolyten), is het vaak ook nodig om je koolhydraten (energie) aan te vullen. Vanaf 1,5 uur inspanning is het essentieel om je energiereserves aan te vullen in de vorm van koolhydraten.

Sportdrank, welke variant?

Soorten sportdranken

We onderscheiden drie types sportdranken op basis van de concentratie aan koolhydraten. Aan de hand van het aantal koolhydraten die in de sportdrank zitten wordt bepaald onder welk type sportdrank jouw drank valt.

Hypotone sportdrank

Bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100 ml drank
Ideaal voor inspanningen van maximum 1 tot 1,5 uur
Korte sessies waarbij je zweet maar geen extra energie nodig hebt
Voorbeelden zijn elektrolytensportdranken, zoals bijvoorbeeld de Amacx Hydro Tabs of de Born Watt’s & Minerals

Isotone sportdrank

Ook wel bekend als dorstlesser
Bevat naast vocht en mineralen ook energie (= koolhydraten)
Bevat tussen 4 en 8 gram koolhydraten per 100 ml drank
Duursport heeft een selectie gemaakt

Hypertone sportdrank

Bevat méér dan 8 gram koolhydraten per 100 ml drank
Leveren veel calorieën en suikers
Te gebruik om je koolhydraatreserves aan te vullen na een intensieve inspanning
Een goed voorbeeld is AA Drink

Tip: Controleer het koolhydraatgehalte van je drank altijd op de verpakking of op onze site onder het kopje samenstelling. Zo zie je direct of de drank geschikt is voor de inspanning die je gaat uitvoeren.

Geschreven door Team Duursport

Dé specialist op het gebied van sportvoeding in de Benelux. We werken enkel met professionals en deze webshop is ontstaan uit de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van sportvoeding binnen de vele takken van sporten. Wanneer de intensiteit, frequentie en duur van een training steeds hoger worden gaat het lichaam vanzelf om extra ondersteuning vragen. Duursport.nl heeft, door middel van een selectief samengesteld assortiment, antwoord op deze vraag en deelt deze veelvuldig binnen de blogartikelen.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact