Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportdrank als sportvoeding

Alle categorieën Voedingsschema triathlonZwemmenMountainbiken

Sportdrank wordt veelvuldig gebruikt in de sportwereld. Het is eenvoudig, je vult direct koolhydraten aan en daarnaast ook jouw vochtgehalte maar daar zitten wel degelijk verschillen in. Deze verschillen leggen wij jou graag uit. Sportdranken zijn onderverdeeld in isotoon, hypotoon en hypertoon.


Isotone sportdrank

Het verschil tussen isotoonhypotoon en hypertoon zit voornamelijk in de verhouding van water, koolhydraten, vitamines en zouten. Een isotone sportdrank bevat ongeveer hetzelfde aantal deeltjes per 100 milliliter als lichaamsvocht. Men noemt deze dichtheid ook wel osmolaliteit. Hoe hoger de osmolaliteit, hoe meer deeltjes (voedingswaarden) de drank bevat. Een lage osmolaliteit betekend dat de drank sneller door het lichaam kan worden opgenomen. De werking van een isotone sportdrank zit er precies tussenin. Zo kan een isotone sportdrank makkelijk en snel door het lichaam worden opgenomen maar bevat deze ook meer voedingsstoffen dan bijvoorbeeld een hypotone sportdrank. Hierdoor is isotone sportdrank ideaal voor duursporters.

Een isotone sportdrank bevat tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 gram. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie en zijn dan ook onmisbaar tijdens het sporten. Hoe langer je inspanning duurt, hoe meer koolhydraten je nodig hebt. Duursport heeft een categorie voor alle isotone sportdranken!

Sportdrank als sportvoeding

Hypotone sportdrank 

Het verschil tussen de isotone en hypothone sportdrank heeft te maken met het verschil van de dichtheid van de drank. De hypotone sportdranken bevatten minder deeltjes dan het lichaamsvocht waar in tegenstelling tot de isotone sportdranken deze nagenoeg gelijk is met het lichaamsvocht. Een hypotone sportdrank bevat maximaal 4 gram suiker per 100 ml. De hypotone sportdrank bevat minder koolhydraten dan een isotone sportdrank, hierdoor levert de hypotone sportdrank dus ook minder energie maar als voordeel dus ook minder calorieën. Dit is dus ideaal voor mensen die de calorieën willen mijden (bijvoorbeeld wegens een dieet). Ook bevatten hypotone sportdranken soms mineralen en vitaminen (bekijk altijd de samenstelling van het producten).

Omdat de isotone sportdrank minder energie geeft dan een isotone sportdrank wordt hij voornamelijk gebruikt als dorstlesser. De hypotone sportdrank kun je het beste gebruiken voor of tijdens het sporten, afhankelijk van je behoefte. Bij meer intensieve trainingen is het verstandiger om gebruik te maken van een isotone sportdrank omdat je dan meer energie verbruikt wat vervolgens weer aangevuld moet worden. Duursport heeft een speciale categorie voor alle Hypotone sportdranken.

Hypertone sportdrank

Een hypertone drank bevat een hoge concentratie aan opgeloste deeltjes. Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Een hypertone drank blijft langer in de maag en wordt dus minder snel opgenomen dan bijvoorbeeld de hypotone en Isotone Sportdrink. Daarom is deze drank vooral bedoelt om na de training in te nemen om de energievoorraden aan te vullen. Een hypertone sportdrank wordt ook wel een Energy Drink genoemd. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een AA Drink. 

Geschreven door Team Duursport

Dé specialist op het gebied van sportvoeding in de Benelux. We werken enkel met professionals en deze webshop is ontstaan uit de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van sportvoeding binnen de vele takken van sporten. Wanneer de intensiteit, frequentie en duur van een training steeds hoger worden gaat het lichaam vanzelf om extra ondersteuning vragen. Duursport.nl heeft, door middel van een selectief samengesteld assortiment, antwoord op deze vraag en deelt deze veelvuldig binnen de blogartikelen.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact