Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Hypotone sportdranken

Alle categorieën Gran Fondo adviesVoedingWielrennen

Sportdranken zijn te verkrijgen in verschillende soorten; te weten isotoon, hypotoon en hypertoon. Allen hebben ze hun eigen samenstelling en helpen ze je tijdens het sporten om goed gehydrateerd te blijven en je te voorzien van voedingsstoffen zodat je optimale prestaties kunt leveren. Vooral de isotone en hypotone sportdranken worden veel door (duur)sporters gebruikt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de hypotone sportdrank en de werking van de sportdrank.

Verschil hypotoon en isotoon

Allereerst is het handig om te weten wat nu precies het verschil is tussen isotone en hypotone sportdrank. Het verschil heeft te maken met de dichtheid van de dranken. Zo bevat een hypotone sportdrank minder deeltjes dan het lichaamsvocht. Bij een isotone sportdrank is de verhouding deeltjes nagenoeg gelijk aan het lichaamsvocht. Deze deeltjesdichtheid wordt ook wel osmolaliteit genoemd. Het feit dat een hypotone sportdrank een lagere dichtheid heeft dan lichaamsvocht brengt als voordeel met zich mee dat deze drank sneller door het lichaam kan worden opgenomen.

Suikers en sportdrank

Waar een isotone sportdrank gemiddeld 4 tot 8 gram suiker per 100 milliliter vocht bevat, zit er in een hypotone sportdrank maximaal 4 gram suiker per 100 milliliter vocht. Suiker en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; dit zijn immers de koolhydraten die je van de benodigde energie voorzien. Een hypotone sportdrank bevat dus minder koolhydraten als isotone sportdrank en geeft je om die reden dan ook minder energie. Voordeel is wel dat hypotone sportdranken minder calorieën bevat en hierdoor ideaal geschikt zijn voor mensen die deze vermijden (wegens een dieet). Naast koolhydraten bevatten hypotone sportdranken ook soms mineralen en in sommige gevallen ook vitaminen (bekijk hiervoor de samenstelling).

Dorstlesser

Omdat een hypotone sportdrank minder energie geeft dan bijvoorbeeld een isotone sportdrank wordt de hypotone sportdrank voornamelijk gebruikt als dorstlesser. Zoals al eerder in dit artikel aangegeven wordt de drank snel in het lichaam opgenomen en kan het ook snel het lichaam weer verlaten. Bijkomend voordeel hiervan is dat je lichaam snel kan worden voorzien van de benodigde hoeveelheid vocht, koolhydraten en eventueel mineralen. De hypotone sportdrank kun je het beste gebruiken voor of tijdens het sporten, afhankelijk van je behoefte. Bij meer intensieve trainingen is het verstandiger om gebruik te maken van een isotone sportdrank omdat je dan meer energie verbruikt wat vervolgens weer aangevuld moet worden.

Poeder en tabletten

Duursport.nl biedt in zijn assortiment een grote verscheidenheid aan hypotone sportdranken aan. Hierbij kun je kiezen tussen poeder en sportdrank tabletten. Het voordeel van hypotone sportdrank in tabletvorm is dat je ze tijdens het sporten kunt meenemen en zo makkelijk onderweg een nieuwe bidon met sportdrank kunt aanmaken. Het voordeel van hypotone sportdrank in poedervorm is weer dat je er langer mee kunt doen en dat je zelf de sterkte van je sportdrank kunt doseren. Daarnaast zijn de hypotone sportdranken te verkrijgen in verschillende smaken. Als je op zoek bent naar de beste hypotone sportdrank dien je vooral te kijken naar welke het beste door jouw lichaam wordt verdragen en welke smaak je natuurlijk het lekkerst vindt. Het advies is wel om een sportdrank altijd eerst uit te proberen tijdens je trainingen alvorens je deze tijdens een wedstrijd gaat gebruiken.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact