Loading cart...
Categorieën

Hoeveel zweet ik tijdens sporten?

Alle categorieën Voedingsschema voetbalVoedingsschema zwemmenVoedingsschema wielrennen

Er is een ding wat zeker is: van sporten ga je zweten. Hoeveel iemand zweet is echter bij iedereen verschillend. Toch is het goed om te weten van jezelf hoeveel vocht je bent verloren tijdens een inspanning. Het lijkt lastig om in kaart te brengen hoeveel je zweet maar gelukkig valt dit in de praktijk wel mee. In dit artikel gaan we het dan ook uitgebreid hebben over zweet.

Vochtgehalte mannen en vrouwen

Een lichaam bestaat gemiddeld genomen tussen 52% en 63% uit vocht; mannen hebben een wat hoger vochtgehalte dan vrouwen. Vocht is belangrijk voor je lichaam omdat het zorgt voor de transport en opname van voedingsstoffen. Een ander belangrijk aspect van vocht dat het helpt met het regelen van je lichaamstemperatuur. Zo zweten mensen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Door verdamping van lichaamsvocht koelt je lichaam af. Afhankelijk van omstandigheden zoals het weer en de mate van lichamelijke inspanning zweet je veel of weinig. Andere factoren die komen kijken bij de mate van zweten zijn lichaamsgewicht en de mate van fitheid.

Meten is (z)weten

Hoeveel iemand nu precies door zweten aan vocht verliest is dus bij iedereen verschillend. Toch is er een manier om redelijk nauwkeurig vast te stellen hoeveel je zweet. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een weegschaal. Voordat je aan je training begint meet je je lichaamsgewicht. Hetzelfde doe je na je training. Het verschil tussen deze 2 waarden is het gewicht aan lichaamsvocht wat je bent kwijtgeraakt.

Het kan zelfs nog nauwkeuriger! Je dient dan ook je vochtinname tijdens de training te meten. Dit doe je door de hoeveelheid vocht in je bidon te meten voor en na de training te meten. Tel dit op bij het verschil aan gewicht en je hebt inzichtelijk gemaakt hoeveel vocht je hebt verloren tijdens de training.

Wanneer je deze metingen tijdens diverse trainingen en omstandigheden uitvoert, kun je goed in kaart brengen hoeveel vocht je verlies tijdens deze trainingen. Hier kun je vervolgens je vochtinname op afstemmen.

Een atleet weegt 65 kilo. Na een uur sporten weegt deze atleet 64 kilo. Tijdens de training heeft de atleet 0,5 liter vocht gedronken. In een uur tijd heeft deze atleet dus 1,5 kilo aan lichaamsvocht verloren.

Vocht aanvullen tijdens sporten

Tijdens het sporten verlies je dus vocht doordat je zweet. Wat je wilt voorkomen is dat je lichaam met te weinig vocht komt te zitten. Een vochttekort heeft namelijk als gevolg dat je sneller oververhit raakt, je spierkrampen krijgt en je prestaties erop achteruitgaan. Wanneer je lichaam uitgedroogd raakt kan dit zelfs gevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk dat je voor, tijdens en na een inspanning voldoende drinkt. Zeker op warme dagen dien je voldoende vocht tot je te nemen om uitdroging te voorkomen. Een goede isotone sportdrank is dan ook aan te bevelen. Een isotone sportdrank zorgt er namelijk voor dat enerzijds de energievoorraden worden aangevuld en anderzijds worden je vochtreserves op peil gehouden. Zo is de Amacx Isotonic Sportdrink goed voor zowel hydratatie als vochtaanvulling.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.8 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact