Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

De isotone sportdrank!

Alle categorieën HerstelVoedingsschema hardlopenSportdranken

Een beetje (duur)sporter kan niet zonder sportdrank. Wie zich gaat verdiepen in de verschillende soorten sportdrank komt er al gauw achter dat er drie verschillende soorten sportdrank zijn; namelijk isotoon, hypotoon en hypertoon. Met name de eerste twee zijn voor sporters belangrijk. In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op de isotone sportdrank.


Osmolaliteit

Het verschil tussen isotoon, hypotoon en hypertoon zit voornamelijk in de verhouding van water, koolhydraten, vitamines en zouten. Een isotone sportdrank bevat ongeveer hetzelfde aantal deeltjes per 100 milliliter als lichaamsvocht. Men noemt deze dichtheid ook wel osmolaliteit. Hoe hoger de osmolaliteit, hoe meer deeltjes (voedingswaarden) de drank bevat. Een lage osmolaliteit betekend dat de drank sneller door het lichaam kan worden opgenomen. De werking van een isotone sportdrank zit er precies tussenin. Zo kan een isotone sportdrank makkelijk en snel door het lichaam worden opgenomen maar bevat deze ook meer voedingsstoffen dan bijvoorbeeld een hypotone sportdrank. Hierdoor is isotone sportdrank ideaal voor duursporters.

Voedingsstoffen sportdrank

Een isotone sportdrank bevat gemiddeld tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 gram drank. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie en zijn dan ook onmisbaar tijdens het sporten. Hoe langer je inspanning duurt, hoe meer koolhydraten je nodig hebt. Verder bevat een isotone sportdrank naast koolhydraten vaak ook elektrolyten zoals kalium, magnesium en natrium. Wanneer je vaak last hebt van spierkrampen kan het dan ook helpen om een isotone sportdrank te gebruiken. Kramp kan namelijk worden veroorzaakt door een tekort aan vocht. Daarbij levert een isotone drank niet alleen vocht, maar ook koolhydraten om je energievoorraad weer even een beetje bij te tanken tussendoor. 

De isotone sportdrank!

Poeder en sportdrank

Je kunt isotone sportdrank kant en klaar in een flesje kopen maar de beste isotone sportdrank is toch degene in poedervorm. Het voordeel van poeder is namelijk dat je hierdoor je sportdrank langer kunt bewaren en bovendien doe je er ook nog eens veel langer mee. In het assortiment van Duursport.nl vind je een grote verscheidenheid aan isotone sportdranken van verschillende merken. Eéntje die hier uitspringt is de Isotonic Sportdrink van Amacx.

Deze 2 in 1 sportdrink is uniek doordat hij te doseren is als sportdrank, maar ook als dorstlesser. Wanneer je een dorstlesser voor onderweg nodig hebt gebruik je minder poeder, bij een sportdrank gebruik je juist meer poeder. Uiteraard staan de juiste doseringen beschreven op de verpakking, zodat het zeer gemakkelijk is om de door jou gewenste sportdrink te maken. De Isotonic Sportdrink is te verkrijgen in de smaken orange en lemon en in twee verschillende groottes: 600 gram of 1,8kg.

Naast de Isotonic Sportdrink van Amacx biedt Duursport.nl natuurlijk nog veel meer soorten en merken, zodat er voor iedereen wel wat tussen zit. Hierbij is het wel aan te raden dat je van te voren tijdens het trainen uittest hoe je lichaam reageert op een bepaalde sportdrank. Hiermee voorkom je dat je bijvoorbeeld met een wedstrijd te maken krijgt van buikkrampen. Kijk goed met welke sportdrank jij het beste presteert en welke je natuurlijk het prettigst vind in gebruik.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact