De ene keer schijnt de zon vol in mijn gezicht, dan brandt hij weer vol in mijn nek. Het is gruwelijk warm, op deze steile klim vol haarspeldbochten ligt mijn fietstempo laag. Hoewel ik steeds hoger klim, de top ligt ruim boven de 1500 meter, biedt dat nauwelijks verkoeling. De eerste druppels beginnen op mijn bovenbuis te tikken, ik zie een eerste stroompje over mijn schenen lopen en ook mijn onderarmen worden vochtiger en vochtiger. Via mijn wenkbrauwen sijpelt het zweet langs de bovenkant van mijn bril het donkere glas op, mijn gezichtsveld in.
Beste sportdrank
Maar, wat ben ik aan het genieten. Van de uitzichten, van de inspanning. Dat ik zoveel zweet deert me niet: ik neem als ik ga sporten in dit soort zomerse omstandigheden altijd de beste sportdrank mee. Sportdrank mét electrolyten en voor de zekerheid een buisje magnesium. Op een lange klim als dit verdwijnen de mineralen namelijk bij bosjes uit je lichaam. Dat bewijzen de vlekken op mijn bovenbuis, het opgedroogde zout op mijn armen en de witte kringen in mijn fietsshirt als ik na het ronden van de top en een heerlijke afdaling op een terras zit en m’n vochtbalans met een vers bidonnetje nog meer op peil aan het brengen ben.
Electrolyten
Zweet bestaat namelijk niet alleen uit water, maar ook uit mineralen (ook wel electrolyten genoemd). Ze zijn bijna allemaal belangrijk voor de werking van de spieren en zenuwen, maar hebben meer functies. De belangrijkste elektrolyten zijn magnesium (ondersteunt de energiestofwisseling), kalium (speelt een belangrijke rol in functioneren van zenuwen), natrium, chloride (goed voor een normale maagfunctie) en calcium (belangrijk voor een normale spierwerking).
Prestatieverlies
Natrium verlies je het meeste als je zweet, maar je ontkomt er niet aan om alle mineralen tijdens en na de inspanning weer aan te vullen. Van teveel zweten en dien gevolge een tekort aan mineralen gaan je prestaties namelijk achteruit. Ongeveer 2% van je lichaamsgewicht aan vochtverlies heeft al een effect, bij 4% vochtverlies kan het prestatieverlies al bijna éénderde zijn.
Vochttekort en sport
En dan is er duizeligheid, misselijkheid en vooral het vaak voorkomende kramp, want dat is na dorst het belangrijkste signaal dat je het teveel aan verloren zweet niet goed hebt aangevuld en een vochttekort hebt. Wie wel eens met kramp te kampen heeft weet: het kost je vaak een goede prestatie, en doet ook nog eens verschrikkelijk pijn.
Kramp voorkomen
Toch is kramp relatief simpel te voorkomen. Er zijn namelijk veel sportdranken die jou hierbij kunnen ondersteunen. Deze voorzien je naast vocht, ook electrolyten. Om niet alleen je vocht aan te vullen dat je uitzweet, maar ook de elecktrolyten die hiermee ook je lichaam deels verlaten. Elke goede isotone (of hypotone) sportdrank – zoals bijvoorbeeld de Etixx Isotonic – die bij voldoende inname in ‘normale’ omstandigheden genoeg moeten zijn om de voorraad elektrolyten tijdens de inspanning op peil te houden.
Extreme omstandigheden
Sommigen zijn overgevoelig voor kramp (de samenstelling elektrolyten verschilt per persoon). Of zijn er extreme omstandigheden. Denk aan de hierboven beschreven lange klim bij een temperatuur van meer dan dertig graden, of een zware meerdaagse mountainbikewedstrijd, een trainingskamp op de racefiets op een zonnig eiland. Dan kan het geen kwaad om voor, tijdens en naderhand de inspanning extra elektrolyten in te nemen. Dat kan bijvoorbeeld met de sportdrank tabletten: Amacx Hydro Tabs of Watts en Minerals van Born.
Toch in de problemen
Hoe goed je ook drinkt, toch kan het tijdens een zware tocht of wedstrijd misgaan. Ik heb vaak kramp gehad, en voel het bijna elke lange race wel een keer aankomen. Daarvoor heb ik het hiervoor genoemde ampul met magnesium in mijn achterzak zitten (ook de 3Action Magnesium X-tra bevalt me goed). Neem die het liefst vooraf in, in combinatie met extra slokken sportdrank (indien voorhanden).