Loading cart...
Categorieën

Beste isotone sportdrank wielrennen

Alle categorieën Voedingsschema hockeyVeldrijdenHardlopen

Tijdens de warme zomerdagen is het heerlijk om op de racefiets te stappen en een stuk te fietsen. Geïnspireerd door de Tour de France en de Vuelta zullen veel duursporters de nodige kilometers maken. Belangrijk is natuurlijk dat je tijdens het wielrennen goed drinkt en je energie aanvult. Welke sportdrank is hier uitermate geschikt voor? Daarover gaat dit artikel.

Hypertoon, hypotoon en isotoon

Nog even samenvattend; wat is nu precies het verschil tussen hypertoon, hypotoon en isotoon? Dit heeft te maken met de concentratie van de koolhydraten. In hypotone sportdranken zitten de minste koolhydraten per 100ml water zodat deze drank ideaal is om snel je vocht aan te vullen zonder dat je extra energie nodig hebt. Hypertone sportdranken daarentegen bevatten juist het meeste aantal koolhydraten per 100ml water zodat deze drank perfect is om je energiereserves na een zware training aan te vullen. De isotone sportdrank is best of both worlds en kan dan ook zowel als dorstlesser en als energiedrank worden gebruikt. Hoe meer koolhydraten een sportdrank bevat, hoe meer je lichaam moet werken om de stoffen op te nemen in het bloed. Dit komt door de dichtheid (osmolariteit) van de drank.

Isotone sportdrank

Zoals hierboven omschreven is de isotone sportdrank zowel geschikt als dorstlesser én als energiedrank. Een isotone sportdrank heeft ongeveer een gelijke dichtheid als het lichaamsvocht. Hierdoor kan een isotone sportdrank snel door het lichaam worden opgenomen. Daarnaast bevat een isotone sportdrank ook voldoende koolhydraten om het lichaam snel weer te voorzien van de benodigde energie. Isotone sportdranken zijn dan ook de beste keuze om te gebruiken tijdens het wielrennen en voor lange duurtrainingen.

Verschillen isotone sportdrank

Isotone sportdranken zijn te verkrijgen in vele soorten en maten. Het is hierbij goed om te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten, de smaak maar ook het gebruiksgemak. Isotone sportdranken koop je veelal in poedervorm, maar ze zijn ook te krijgen in tabletvorm. Dit is handig wanneer je onderweg tijdens je fietsrit nog even een nieuwe bidon met sportdrank aan wilt maken. Echter, kun je toch het beste kiezen voor de poedervorm aangezien je bij het maken van een isotone tablet veel hulpstoffen nodig hebt en de tabletten dan ook erg groot worden.

Tip: vind je het lastig om je poeder mee te nemen om onderweg je bidons bij te vullen? Denk eens aan gripperzakjes die je kunt kopen in de supermarkt/Ikea! Zo maak je eenvoudig je eigen sachets.

Dé beste isotone sportdrank voor het wielrennen

Persoonlijke favoriet is toch wel de Isotonic Energy Drink van Amacx. Deze isotone sportdrank is te krijgen in de smaken Forest Fruit en Lemon. Bij 40 gram per bidon van 500ml kun je rekenen op maar liefst 39 gram koolhydraten in een speciale 2:1 koolhydraatratio. Hierdoor is deze sportdrank uitermate geschikt voor trainingen waarbij de energiebehoefte hoog is en het belangrijk is om je vocht bij te vullen. Een andere topper is de Isotonic Sportdrink van Amacx. Deze isotone sportdrank is te krijgen in de smaken Lemon en Orange. Wanneer je een voordeelverpakking koopt van 2 kilo kun je maar liefst 50 bidons vullen! 40 gram van deze sportdrank is goed voor 37 gram koolhydraten.

Wellicht ten overvloede: zorg dat je tijdens jouw fietstocht altijd voldoende sportdrank bij je hebt. Het is heel belangrijk dat je op tijd bent met het aanvullen van je energiereserves en voldoende vocht binnenkrijgt. Zo voorkom je dat je bezoek krijgt van de man met de hamer.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact