Loading cart...
Categorieën

Sportvoeding voor een wielrenner

Alle categorieën Voedingsschema triathlonWielrennenVoedingsschema trailrunning

Wielrennen is een intensieve vorm van duursport die veel van je lichaam vraagt. Het is dan ook belangrijk om de juiste sportvoeding tot je te nemen, om zo tot de beste prestaties te kunnen komen. In dit artikel lees je welke soorten sportvoeding ideaal geschikt zijn voor een wielrenner.

Mate van inspanning

Bij een lange duurtraining zal je lichaam andere energiebehoeften hebben dan wanneer je een korte intensieve fietstraining gaat doen. Met andere woorden; de mate van inspanning is medebepalend voor de soort sportvoeding die je tot je neemt. Ook zul je tijdens intensievere trainingen of tijdens warme dagen meer vocht verliezen; iets om rekening mee te houden bij het nemen van de juiste (hoeveelheid) sportvoeding.

Sportvoeding voor het wielrennen

Een goed begin is het halve werk! Zorg dus dat je voordat je aan een wielrensessie begint goed gegeten en gedronken hebt. Natuurlijk begint dit met een goed koolhydraatrijk ontbijt. Door je lichaam te voorzien van de nodige koolhydraten zorg je ervoor dat je lichaam vol zit met energie en derhalve optimaal kan presteren. Neem bijvoorbeeld een energiereep zoals de Energy Oat Bar van Amacx om zo snel de broodnodige energie binnen te krijgen. Indien er een zware fietstocht voor de boeg staat kun je er zelfs voor kiezen om enkele dagen van tevoren te beginnen met een carboloader.

Sportvoeding tijdens het wielrennen

Tijdens het wielrennen dien je je energievoorraad snel weer aan te vullen. Dit kun je doen door middel van een isotone sportdrank. Deze sportdrank biedt het beste van beide werelden: enerzijds krijg je koolhydraten binnen wat door je lichaam wordt omgezet in energie, anderzijds vul je ook je vochtvoorraad weer aan zodat je optimaal kan blijven presteren.

Wanneer je intensief aan het wielrennen bent wordt het wat lastig om een energiereep te eten. Sportgels bieden dan uitkomst! Zo is de Amacx Drink Gel een kant-en-klare drinkgel waaraan reeds water is toegevoegd zodat deze gemakkelijk te gebruiken is tijdens het wielrennen. Een andere welkome afwisseling op het gebied van sportvoeding is de Amacx Turbo Fruit. Strikt genomen is dit een sportreep maar door de structuur en de smaak is deze zeer gemakkelijk te eten en voorziet bovendien ook nog eens in de energiebehoefte tijdens het leveren van je sportieve prestatie.

Sportvoeding na het wielrennen

Het goed herstel maakt een belangrijk onderdeel uit van het wielrennen. Bij het wielrennen gebruik je verschillende spiergroepen en verbrand je dus veel energie. Deze energievoorraden dienen zo snel mogelijk weer te worden aangevuld en je spieren dienen na de training snel weer te herstellen. Dit doe je door een goede recoverydrink te gebruiken waarin zowel eiwitten als ook koolhydraten zitten. De Recovery Drink van Amacx is zo’n hersteldrank. Hoe eerder na een training je een hersteldrank tot je neemt, hoe beter.

Na het lezen van dit artikel heb je een idee welke sportvoeding je als wielrenner nodig hebt. Natuurlijk zijn de specifieke wensen en behoeften voor iedereen verschillend. Kijk dan ook goed wat voor jou het beste werkt. Succes en veel plezier met wielrennen!

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact