Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wielrennen na corona

Alle categorieën Voedingsschema mountainbikeVoedingsadviesVoedingsschema triathlon

Ben je (net) hersteld van corona en wil je het wielrennen weer oppakken? Dan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. In deze blog lees je hoe je een goede herstart maakt.

Volledig hersteld of nog herstellend

Voordat je bepaalt waarop je moet letten is het belangrijk dat je weet of je volledig hersteld bent of nog herstellend bent. Hoe ziek je wordt van een coronabesmetting is voor iedereen anders. De een wordt erg ziek en de ander heeft alleen een beetje keelpijn of zelfs alleen hoofdpijn. De ziekteduur is ook uiteenlopend. Tevens verschilt het erg hoeveel last mensen na de besmetting met corona hebben. Mensen die (bijna) geen klachten hebben gehad tijdens de besmetting kunnen desondanks nadat ze niet meer besmet zijn (veel) klachten krijgen. Dit kunnen klachten zijn, zoals vermoeidheid, verminderde conditie, hartkloppingen, spierpijn en verminderd reuk- en smaakvermogen. Als je nadat je negatief bent getest nog klachten hebt ben je ook nog herstellend. In dat geval moet je het wielrennen langzamer opbouwen. Dit is onder andere het geval als je een verminderde conditie hebt en hartkloppingen. Ook als je weinig klachten tijdens en na corona hebt kan het zijn dat je conditie achteruit is gegaan. Heb je nog (veel) klachten of een erg verslechterde conditie na je coronabesmetting? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut, die je kan helpen om langzaam je conditie op te bouwen.

Stap voor stap

Zelf jouw training langzaam opbouwen kan lastig zijn. Mensen hebben de neiging hun training weer op te pakken op het niveau waar ze waren gebleven, omdat een stap terug voelt als achteruitgang. Kijk echter waar je nu staat qua conditie. Het kan dan helpen om onder begeleiding een fit- of conditietest te doen. Dan kan je vanaf dat punt voor jezelf doelen stellen. Houd bij het stellen van doelen ook rekening mee dat het wat langzamer kan gaan. Als je toch met een verminderde conditie je training oppakt bij het niveau zorgt dit er juist voor dat je achteruitgaat. Het kan zorgen voor blessures en extreme vermoeidheid, waardoor je de dagen erna geen fysieke of mentale energie hebt om te trainen.

Mentale energie

Vergeet niet te denken aan je mentale gesteldheid. Sommige mensen raken na een coronabesmetting snel overprikkeld. Het kan helpen om in een rustigere omgeving te trainen of alleen te trainen. Onderzoek wat jouw energie geeft. De balans tussen de activiteiten die je energie geven en activiteiten die je energie kosten moet juist zijn. Heb je hier moeite mee? Dan kan een ergotherapeut je helpen om dit in balans te brengen.

Voeding na Corona

Om goed te herstellen is het belangrijk om voldoende en gevarieerd te eten. Ben je veel afgevallen? Dan is het nodig om tijdelijk wat meer te eten. Eet bijvoorbeeld iets meer peulvruchten, noten, kwark en volkoren brood. Heb je weinig eetlust bijvoorbeeld door een verminderd reuk- en smaakvermogen? Kies dan voor vollere producten, zoals volle kwark en volle melk. Zo krijg je meer calorieën binnen zonder veel meer te eten.

Extra eiwitten na Corona

Je lichaam heeft om te herstellen meer eiwitten nodig. Ook als je veel spiermassa bent verloren heb je meer eiwitten nodig om de verloren spiermassa weer op te bouwen. Zorg dat je na je training binnen 30 tot 60 minuten iets met eiwitten eet. Heb je weinig tijd? Dan is een eiwitshake een goede optie, zoals Protein Deluxe van Amacx.

Als je veel klachten na corona hebt kan het zijn dat je een tekort hebt aan het aminozuur glutamine. Dit aminozuur wordt onder meer gebruikt voor het herstellen van de longen. Neem dit supplement niet zonder recept. Een diëtist kan dit indien nodig voor je voorschrijven.

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact