Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Werking van een Sportdrank

Alle categorieën WielrennenEnergie RepenVoedingsschema triathlon

Als hardloper kan je tijdens een wedstrijd of training heel wat lichamelijke ongemakken tegenkomen. Tintelende vingers, kramp, of in het slechtste geval, de man met de hamer. Maar wist je dat je veel van dit soort ongemakken kan voorkomen door de juiste sportdrank te drinken tijdens het hardlopen?


Koolhydraten en Sport 

Om uit te leggen hoe dat in zijn werk gaat, moeten we eerst terug naar de basis van de voedingsstoffen. De belangrijkste voedingsstof voor duursporter zijn koolhydraten. Zij leveren de meeste energie aan het lichaam. Onze voeding bevat meervoudige en enkelvoudige koolhydraten. Voordat de meervoudige koolhydraten energie kunnen leveren moeten ze eerst worden afgebroken tot de enkelvoudige variant. Enkelvoudige koolhydraten worden in de volksmond suikers genoemd en kunnen vrijwel direct energie leveren.

Als het lichaam meer koolhydraten binnenkrijgt dan het verbrandt, worden de overgebleven suikers omgezet in glycogeen. Dit reservekoolhydraat bevindt zich in de lever en de spieren en wordt ingezet als de suikers in het bloed volledig op zijn geraakt. Wanneer er ook geen glycogeen meer in het lichaam aanwezig is, stapt het lichaam over op de tragere vetverbranding. En dat is het moment dat de spreekwoordelijke man met de hamer langskomt.

Tijdens duurlopen moet bijna altijd de glycogeenvoorraad worden aangesproken. Maar de man met de hamer wil niemand tegenkomen! Daarom moet de energie weer zijn aangevuld voordat de tank helemaal leeg is. En dat gaat het snelste met suikers zoals Dextrose en Fructose.

Werking van een Sportdrank

Vocht en Sport

Tijdens het sporten verliest het lichaam veel vocht via de huid en de longen. Als het vochttekort niet wordt aangevuld ontstaat er dehydratie. En buiten dat het ongezond is, heeft het ook negatieve effecten op onze sportprestaties. Door dehydratie ontstaat er onder andere een verstoring in het cardiovasculaire systeem.

Dankzij een vochttekort wordt het bloed dikker. Hierdoor moet het hart sneller en harder pompen om ervoor te zorgen dat het bloed blijft stromen. Omdat het hart zo hard moet werken, wordt de kerntemperatuur van het lichaam hoger. Om te zorgen dat de lichaamstemperatuur weer daalt, gaat het lichaam meer zweten, waardoor het nog meer vocht verliest. Kortom; het belang van voldoende drinken tijdens het sporten, mag niet worden onderschat.

Mineralen en Sport

Het vocht, dat het lichaam verliest, is geen zuiver water. De zoute smaak van zweet wordt veroorzaakt door natrium en ook kalium en magnesium verlaten het lichaam dankzij vochtverlies.  Daarom moeten ook deze mineralen weer worden aangevuld. Dat houdt overigens niet in dat je maximaal met het zout aan de slag moet. Mineralen worden niet voor niets spoorelementen genoemd. Het lichaam heeft voldoende aan een minimale hoeveelheid. En een overschot van deze mineralen kunnen namelijk ook een slechte invloed hebben op de sportprestaties.

Water, gelletjes of limonade

Tijdens het sporten heeft het lichaam dus extra vocht, suikers en mineralen nodig. Om aan die vraag te voldoen, werden in het verleden de welbekende ‘gelletjes’ weggespoeld met voldoende water. De suikers en mineralen zaten in het gelletje en die kwamen, dankzij het water, snel in het bloed terecht. Of er werd gekozen voor een bekertje Ranja onderweg. Ook dat geeft snelle energie en vult het vochttekort aan, maar bevat niet de benodigde, reeds uitgezwete mineralen.

Sportdrank is de beste keuze

Daarom is een sportdrank de beste keuze. En gelukkig heeft de ontwikkeling van de sportdranken niet stilgestaan. De hedendaagse sportdrank kan, voor iedere wedstrijd of training, worden gemixt in de juiste verhouding. De Isotonic Sportdrink van Amacx is bijvoorbeeld zo samengesteld dat het kan worden gedoseerd als dorstlesser of als energierijke drank. En op die manier ben je altijd verzekerd van voldoende vocht, energie en mineralen om maximaal te kunnen genieten en presteren. Het toevoegen van de sportdranktablettenHydrotabs van Amacx, zorgt ervoor dat je enkele mineralen extra en effectief kunt aanvullen wanneer je het nodig hebt.

Geschreven door Team Duursport

Dé specialist op het gebied van sportvoeding in de Benelux. We werken enkel met professionals en deze webshop is ontstaan uit de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van sportvoeding binnen de vele takken van sporten. Wanneer de intensiteit, frequentie en duur van een training steeds hoger worden gaat het lichaam vanzelf om extra ondersteuning vragen. Duursport.nl heeft, door middel van een selectief samengesteld assortiment, antwoord op deze vraag en deelt deze veelvuldig binnen de blogartikelen.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact