Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Welke sportdrank is het meest geschikt?

Alle categorieën ZwemmenVoedingsschema mountainbikeGran Fondo advies

Door het grote assortiment aan sportdranken en al hun benamingen is het voor (beginnende) sporters niet altijd duidelijk wat voor welke sportinspanning het meest geschikt is. Toch zijn er belangrijke verschillen in de samenstelling waar je het beste rekening mee kan houden. In deze blog leren we je over de voornaamste verschillen tussen 3Action Hydration tabs, Sports Drink, Energy Mix en de Carbo Loader. Zo kies je voortaan de juiste drank bij elke inspanning.

Het verschil tussen 3Action Hydration tabs, Sports Drink, Energy Mix en Carbo Loader

Je lichaam kan ongeveer 60g koolhydraten per uur tot zelfs 90g (indien ze de juiste suikerverhouding bevatten) verwerken. Het belangrijkste verschil tussen deze sportdranken is de osmolaliteit van iedere drank. Dit is het aantal deeltjes opgelost per kg bloedplasma. Opgeloste deeltjes zijn koolhydraten, elektrolyten en mineralen. Osmolaliteit is belangrijk omdat het de snelheid en opname van je sportdrank in het lichaam bepaalt en dus jouw energie-inname nodig voor je inspanning beïnvloedt.

Sports Drink

Je hebt er vast al wel van gehoord, maar wanneer een sportdrank zoals 3Action Sports Drink isotoon is, dan is de concentratie van de sportdrank gelijk aan de concentratie van bloedplasma in ons lichaam.  De sportdrank heeft evenveel deeltjes zoals o.a. Koolhydraten en elektrolyten als het bloed. Dit betekent dat koolhydraten, de brandstof voor de inspanning, zeer gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen en het risico op maag- en darmklachten minimaal blijft. Door het isotone karakter levert de Sports Drink naast koolhydraten ook vocht voor het lichaam. In de volksmond worden deze ook wel “dorstlessers” genoemd. Een isotone sportdrank kan je makkelijk herkennen door de gemiddelde hoeveelheid koolhydraten,  6 tot 8g koolhydraten per 100 ml.

Hydration Tabs

Bij een hypotone sportdrank zoals 3Action Hydration tabs is de concentratie van de sportdrank lager dan de concentratie van bloedplasma in ons lichaam. Dit brengt als voordeel met zich mee dat deze drank sneller door het lichaam kan worden opgenomen, maar ook snel weer het lichaam kan verlaten. Ze bevatten maximum 6g koolhydraten per 100 ml. Ze leveren minder energie, maar bevorderen vooral de vochtopname. In deze categorie vallen alle ORS-dranken die als voornaamste doel hebben om elektrolyten en vocht aan te vullen.

3Action vochtbalans - sportdranken

Energy Mix & Carbo Loader

Wanneer een drank zoals 3Action Energy mix en Carbo Loader hypertoon is, dan is de concentratie van de sportdrank hoger dan de concentratie van bloedplasma in ons lichaam. Ze bevatten meer dan 8g koolhydraten per 100ml. Door de hogere concentratie worden deze dranken moeilijker door het lichaam opgenomen en neemt het risico op maag-en darmklacht toe. Deze sportdranken leveren  voornamelijk koolhydraten en weinig vocht voor het lichaam. Ze worden vaak gebruikt bij langdurige, zeer intensieve inspanningen of bij koud weer (<10°C) waarbij de energie aanvulling primeert boven vocht. Bij verkeerd gebruik kan dit soms lijden tot dehydratie tijdens een inspanning.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat nu het verschil is tussen 3Action Energy mix en de Carbo Loader? Wel, voornamelijk de samenstelling van de ingrediënten en het doel waarvoor het wordt gebruikt. Beide dranken zijn hypertoon en bevatten gelijkaardige ingrediënten. Echter, de samenstelling of de verhoudingen van de ingrediënten verschillen, alsook het gebruik. 3Action Energy mix is een koolhydraatrijke sportdrank voor een snelle aanlevering van extra energie tijdens of na de inspanning. 3Action Carbo Loader, ook bekend als koolhydraatstapelaar, is een neutrale sportdrank die de koolhydraatvoorraden aanvult in de spieren voorafgaand aan zware of lange inspanningen. De Carbo Loader is specifiek ontwikkeld voor dit doel en kan door de neutrale smaak gemakkelijk worden toegevoegd aan dranken of gerechten (oa. Yoghurt, pastasaus, soep, enz.).

De juiste sportdrank kiezen

Afhankelijk van je sportinspanning, je energiebehoefte en de weersomstandigheden waarin je sport, is het essentieel om de juiste sportdrank te kiezen. Als je voor een isotone drank of dorstlesser kiest met (6 à 8% koolhydraten), kom je per 500ml snel aan 30-40g koolhydraten. Als je daar nog iets bij eet, zal je ongeveer aan 60g koolhydraten zitten. Neem je per ongeluk de verkeerde sportdrank zoals een hypertone drank (8 à 15% koolhydraten), kom je per 500ml vaak al boven de 60g koolhydraten uit. Deze drank zal, zeker in combinatie met vaste voeding en in de verkeerde omstandigheden, voor maag-darm klachten zorgen. Let dus goed op bij het kiezen van de juiste sportvoeding en kies bij voorkeur voor een isotone drank die je kan aanvullen met voeding, zeker bij normale tot warmere temperaturen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren bij twijfel bij je volgende bestelling.

Geschreven door 3Action Sports Nutrition

3Action Sports Nutrition heeft een breed en zorgvuldig samengesteld assortiment voor zowel voor, tijdens als na de sportprestatie. Diverse kwalitatief sterke producten die voor de topsporter alsmede de breedtesporters een waardevolle aanvulling zijn in het behalen van de sportieve doelen. Graag delen de ontwikkelaars hun kennis om jou als sporter verder op weg te helpen.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact