Eind juli zijn wij een week op trainingskamp geweest in Viehhofen. Bij dit trainingskamp stond fietsen centraal, veel fietsen. In totaal zo’n 20,5 uur. Veel trainen, betekent ook goed eten en drinken. Gelukkig hadden wij hier duursport voor, die ons de nodige support gaf. Maar hoe pak je dat aan?
Drinken en energie
Allereerst is het belangrijk om altijd goed te blijven drinken. De temperatuur was die week rond de 30 graden en volop zon. Met twee gevulde bidons met isotone sportdrank van Amacx gingen wij op pad. Nooit genoeg voor een lange rit (meer dan 3 uur) natuurlijk, maar gelukkig volgde onze ploegleiders Bert van Buren en Yoeri Lissenberg ons in een bus om ons te voorzien van voldoende drinken en eten.
Sportdrank en wielrennen
Aangeraden wordt om tijdens lange ritten 150-250ml per 15 minuten te drinken. Tijdens de zware beklimming van de Grossglockner (de hoogste berg in Oostenrijk op 2504 hoogtemeter) konden wij niet zonder de voeding van Duursport. Wij gebruikten hier de Isotonic Sportdrink in de smaak lemon (lekker fris en niet al te zoet). Deze zorgde ervoor dat wij op een eenvoudige manier koolhydraten binnen kregen.
Maar wat als je geen verzorgers mee hebt tijdens een lange rit in warm weer? Wij geven je het advies. De Hydro Tabs van Amacx zijn gemakkelijk mee te nemen in je fietszakje en lossen op in water. Deze tabletten bevatten veel belangrijke mineralen die je helpen om je vochthuishouding op peil te houden. Wel moet er rekening gehouden worden dat in de tabletten geen voeding zit. Wanneer je bidons dus aangevuld met de Amacx Hydro Tabs moet je extra voeding mee nemen óf heb je gelijk een goed excuus om even ergens te stoppen voor wat eten. 😉
Energie repen en wielrennen
Indien trainingen langer worden dan 2,5-3 uur is het noodzakelijk om buiten sportdrank, ook voeding te gebruiken. De verschillende energierepen die duursport aanbiedt zijn smaakvol, eten makkelijk weg (wel zo fijn tijdens een beklimming met een stijgingspercentage op sommige stukken van 10%) en geven je een goede dosis energie. Tjilde haar favoriete reep is de Energy Oat Bar in de smaak Coconut, maar ook andere smaken zoals banaan en lemon zijn erg lekker. Vaste voeding (zoals deze reepjes) zijn tijdens trainingen ideaal. Je hebt dan de rust om ondertussen goed te eten en zo is je lichaam nog in staat om alles goed te verteren. Wanneer je een wedstrijd fietst is een energie gel juist erg fijn. Een energy gel is een hoog geconcentreerde koolhydratensiroop die je lichaam voorziet van koolhydraten, zodat je lichaam snel de koolhydraten kan opnemen en de energievoorraad aangevuld wordt.
De marathonschaatssters van Team Mastermind hebben een héérlijk recept met ons gedeeld! Nieuwsgierig? Lees dit verder in hun blog over Herstel & Wielrennen!