Loading cart...
Categorieën

Waarom isotone sportdrank

Alle categorieën Voedingsschema wielrennenSupplementenVoeding

Hypertoon, isotoon, hypotoon… Drie termen die je vast al wel eens voorbij hebt horen komen in de context van sportdrank, maar waarvan je je steeds weer afvraagt wat het ook alweer precies is. Heel logisch, want het blijft ook lastig uit elkaar te houden. Maar ik heb een handig ezelsbruggetje voor je waaruit ook meteen blijkt waarom je isotone sportdrank wilt gebruiken.

Hypertone sportdrank

De drie verschillende soorten sportdrank hebben alles te maken met de hoeveelheid koolhydraten (suikers) en zout (mineralen) per liter. In het geval van hypertone sportdrank zitten er veel koolhydraten en zout in de sportdrank, waardoor er ook wel over een sportdrank met een hoge concentratie deeltjes wordt gesproken. Een makkelijker manier om dit te onthouden is aan ‘hyper’ te denken; iemand die druk wordt na het nemen van veel suiker.

Wanneer je de samenstelling vergelijkt met die van ons lichaamsvocht komt de term ‘osmolariteit’ kijken en de ‘osmotische druk’. Een hypertone sportdrank heeft met de hoge concentratie een grotere osmotische druk dan ons lichaamsvocht. Hiermee is het een geschikte drank om na het sporten te gebruiken, om zo te tekorten weer goed aan te vullen.

Hypotone sportdrank

De tegenhanger van een hypertone sportdrank is de hypotone sportdrank. Een handigheid om dit te onthouden is het te realteren aan een ‘hypo’, waarbij je bloedsuiker te laag is en je suiker nodig hebt.

Een hypotone sportdrank heeft dan ook een lage osmotische druk omdat het relatief weinig koolhydraten en zout bevat. De osmotische druk is lager dan ons lichaamsvocht en is daarmee het meest geschikt om vóór het sporten te gebruiken.

Isotone sportdrank

En dan komen we bij de meest bekende sportdrank: isotone sportdrank! Deze staat bekend als de sportdrank die het best opgenomen kan worden door het lichaam, en nu je wat achtergrondkennis hebt snap je waarschijnlijk ook waarom. Omdat een isotone sportdrank dezelfde concentratie deeltjes heeft als ons lichaamsvocht, en dus een gelijke osmotische druk, is dit het prettigst voor het lichaam om op te kunnen nemen.

Hiermee is een isotone sportdrank dan ook perfect om te gebruiken tijdens het sporten om zo duizelingen en een slap gevoel te voorkomen.

Het verschil tussen hypertoon, hypotoon en isotoon

Waarschijnlijk is het verschil tussen de drie soorten sportdrank al een stuk duidelijker. Hoe meer koolhydraten, hoe hoger de concentratie. Met onderstaande verschillen kun je voortaan heel makkelijk onthouden hoe het ook alweer zat met de drie soorten sportdrank:

  • Hypertoon: meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml
  • Hypotoon: minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml
  • Isotoon: tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100ml

Waarom isotone sportdrank?

Eigenlijk heb ik het antwoord al gegeven, maar een isotone sportdrank is dus ideaal omdat deze dezelfde concentratie koolhydraten en zout bevat als ons eigen lichaamsvocht. Zo bevorder je een optimale opname door het lichaam en probeer je een klotsende maag te voorkomen. Isotone sportdranken zijn er in allerlei varianten en smaakjes, dus probeer en experimenteer zodat je weet wat voor jou het beste werkt.

Hopelijk ben je na het lezen weer een stukje wijzer geworden op het gebied van sportdrank, en heb ik je de handvatten kunnen geven zelf aan de slag te gaan. Dus verzorg je lichaam goed tijdens inspanning en zet drinken bovenaan je prioriteitenlijstje.

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact