Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Waarom kan het gebruiken van isotone sportdrank je sportprestaties verbeteren?

Alle categorieën ZwemmenSupplementenGravel

Wellicht heb je al ooit een isotone sportdrank gedronken. Als je het nog nooit hebt gedronken, heb je er vast wel eens een gezien op de sportclub- of sportschool. Wat is een isotone sportdrank eigenlijk en hoe kan het jouw sportprestaties verbeteren? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een isotone sportdrank?

Een isotone sportdrank is een van de drie soorten sportdranken. De andere twee soorten sportdranken zijn hypotone en hypertone sportdranken. De soorten sportdranken verschillen vooral in de verhouding van water. Een isotone sportdrank wordt snel en makkelijk door het lichaam opgenomen. Dit komt doordat een isotone drank ongeveer dezelfde osmolariteit heeft als ons lichaamsvocht. De osmolariteit is het deeltjes per 100 milliliter. Daarnaast bevat een isotone sportdrank voedingsstoffen, namelijk tussen de 4 en 8 koolhydraten per 100 gram drank. Een hypotone sportdrank heeft een lagere concentratie elementaire deeltjes dan ons lichaamsvocht en een hypertone sportdrank heeft juist een hogere concentratie elementaire deeltjes dan ons lichaamsvocht.

Waar bestaat uit een isotone sportdrank uit?

Zoals eerder benoemd bestaat een isotone sportdrank uit gemiddeld tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 gram drank. Ons lichaam gebruikt het liefst koolhydraten als bron van energie. Koolhydraten zitten ook onder andere in graanproducten, peulvruchten en brood. Daarnaast zitten er (vaak) elektrolyten in isotone sportdrank. Elektrolyten zijn mineralen die helpen bij het reguleren van de zenuw- en spierfunctie en zuur-base en vochthuishouding. Voorbeelden van elektrolyten zijn natrium, magnesium en kalium.

Bij welke soorten sporten kan je isotone sportdrank gebruiken?

Een isotone sportdrank is geschikt voor als je duursport doet. Je kunt het gebruiken voor trainingen die langer duren dan 1,5 uur. Doordat het makkelijk en snel wordt opgenomen krijg je minder snel klachten, zoals een steek in je maag. Het heeft namelijk een lage belasting op je vertering, waardoor je lichaam zich kan focussen op het leveren van energie. Isotone sportdrank is onder andere ideaal voor sporten zoals wielrennen, hardlopen en zwemmen.

Voordelen van isotone sportdrank

Een groot voordeel van een isotone sportdrank is dat het tegelijkertijd dorstlessend werkt en energie levert. Na één tot 1,5 uur intensief trainen raakt je voorraad van koolhydraten op. Je vult deze makkelijk aan met een isotone sportdrank. Daarnaast kan een isotone sportdrank de kans op spierkrampen verkleinen door de toevoegde elektrolyten. De elektrolyten helpen bij een goede vochthuishouding. Als de vochthuishouding niet in balans is kan er kramp ontstaan.

Hoe kan een isotone sportdrank je prestaties verbeteren?

Het drinken van een isotone sportdrank kan op verschillende manieren ondersteunen om je prestaties te verbeteren. Doordat het koolhydraten bevat krijg je meer energie zodat je de training langer volhoudt en meer energie kunt leveren. Doordat het ook dorstlessend werkt voorkom je dat je prestatieverlies leidt. Je prestaties kunnen namelijk al achteruitgaan bij 2-3 % vochtverlies van je lichaamsgewicht. Tenslotte kan je vaker en langer doortrainen als je geen kramp oploopt door de toegevoegde elektrolyten.

Voorbeelden van goede isotone sportdranken

Ben je overtuigd om te beginnen met het drinken van isotone sportdranken? Probeer dan eens de Isotonic Energy Drink 750 gr van Amacx of de Energy drink 2,2 kg van High 5. De isotone sportdranken zijn in diverse smaken te koop. Zo zit er altijd wel een smaak tussen die je lekker vind.

Wil je ook een sportdrank om na het sporten je verloren vocht bij te vullen? Dan kan je kiezen voor een hypertone sportdrank. Deze sportdrank bevat meer koolhydraten en is hierdoor geschikt om je lege koolhydraatreserves aan te vullen.

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact