Voor het genieten van de prachtige omgeving is geen tijd meer. Mijn neus raakt bijna mijn stuur aan. Mijn bovenbenen beginnen te verzuren en terwijl mijn achterwielen beginnen door te slippen en mijn voorwiel een beetje loskomt van de grond val ik langzaam maar zeker stil. Fietsen heeft hier geen zin meer en ik zet het noodgedwongen op een lopen. Of ja lopen, het is meer klauteren. Stap voor stap duw ik mijn mountainbike dit veel te steile en ruwe grindpad op, en ik begin me meer en meer zorgen te maken. Ik heb dorst, en niet zo’n beetje ook, en de top van deze vreselijke poekel zie ik zo één-twee-drie nog niet.
Isotone dorstlesser
De laatste druppels uit mijn bidon heb ik echter al een minuut of tien geleden op en als ik me het stekelige hoogteprofiel voor de geest haal realiseer ik me dat verse sportdrank nog zeker een kilometer of tien op zich laat wachten. Gelukkig komt er na een kwartier ploeteren een einde aan deze bizar steile beklimming en is de afdaling lekker snel. Niet veel later pak ik twee verse bidons aan van mijn verzorger en spoel ik eindelijk mijn droge mond met isotone dorstlesser.
Hypotone Sportdrank
Hoewel het vocht voelt als het zien van een oase in een droge woestijn, hou ik toch nog lang de smaak van dorst: de isotone mengverhouding die ik vanochtend gemaakt heb voor deze zware, lange en onverwachts warme etappe in de zesdaagse Portugal Tour MTB is eigenlijk net te zoet. De verlichting na elke slok is van korte duur. Het zoete heeft de werking van zoute chips en mijn verlangen naar vocht wordt eigenlijk alleen maar groter. Water, of hypotone sportdrank (met minder koolhydraten dan isotone) met een licht smaakje was op dit moment ideaal geweest. Het liefst ook in grote hoeveelheden.
Sportdrank in poedervorm tijdens een meerdaagse
Als ik op pad ga voor een pittige meerdaagse mountainbikemarathon als deze wedstrijd in het prachtige gebergte ten oosten van Porto neem ik altijd voldoende sportdrank in poedervorm mee in mijn volgepakte fietskoffer. Ten eerste omdat ik graag met voor mij bekende dorstlesser rijdt (bijvoorbeeld Amacx Isotonic Sportdrink) en dan is flessen sportdrank kant-en-klaar meenemen onpraktisch. Ten tweede omdat ik het prettig vind om sportdrank naar smaak en naar werking te kunnen mixen.
De juiste smaak
Daarbij ga ik altijd uit van twee mogelijkheden: ik mix het poeder sportdrank in de bidons precies volgens de verhouding zoals die op de verpakking is aangegeven zodat ik een isotone dorstlesser krijgt die ook een duidelijke, lekkere smaak heeft en doet wat het moet doen: mijn vocht- en energiebalans zo efficiënt mogelijk op peil houden.
Snelle opname
Op warme dagen, wanneer je meer vocht verliest en dus veel meer moet drinken, dan maak ik meer bidonnen sportdrank klaar. Ik pas dan wel de mengverhouding aan. In plaats van de aangegeven twee schepjes, doe ik er dan één of anderhalf in. De hypotone sportdrank die ik daarmee maak wordt nog sneller in mijn lichaam opgenomen als de isotone. Er zit dan wat minder smaak aan, maar op momenten dat je veel moet drinken – zoals in de hierboven beschreven koninginnerit in de Portugal Tour MTB – is dat vaak fijn.
Tips voor het mixen van sportdrankÂ
Er zijn een aantal tips waar je rekening mee kan houden als je sportdrank gaat mixen. Minder poeder sportdrank mixen in een bidon betekent ook minder energie per bidon. Je zult dus ook echt meer moeten drinken om je energievoorraad te blijven aanvullen. Ik gebruik altijd de leidraad dat ik evenveel poeder per uur gebruik (en dus de hoeveelheid water aanpas).Â
Maagproblemen
Let wel op: overdoe het niet. Hoewel hypotone sportdrank (er is ook specifiek poeder als Maxim Sports Drink of Sponser Long Energy) het minst belastend voor je maag is – zeker ten opzichte van hypertone drank als AA-drink – kan teveel vocht nemen ook een opgeblazen gevoel opleveren.
Sportdrank poeder mixen: de juiste balans
De belangrijkste tip voor het mixen van sportdrank: probeer uit (vooral ook in minder belangrijke wedstrijden of trainingen), zoek de juiste balans en leer van je ervaringen. Maar ook dan geldt: de ene keer gaat het perfect, en de andere keer gaat het mis omdat je een parcours of de weersomstandigheden verkeerd inschat.
Zoals bij mij in Portugal.