Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Energy Gel zoet? Waarom milde sportgel ook prettig is

Alle categorieën Energie GelsVoedingsschema schaatsenVoedingsschema triathlon

Mijn fietsmaten kijken me wel eens verbaasd aan als ze zien wat ik allemaal aan eten in mijn achterzakken stop voor de start van een mountainbike-marathon. Misschien één reep, maar daartegenover staan, afhankelijk van de afstand, een flinke lading Energy Gels. Waar sommige bikers klagen over het ‘niet meer wegkrijgen van die zoete gels’ en ‘last van hun maag’ kan ik zonder problemen urenlang koersen op bijna alleen maar Energy Gels als voeding.

Toch ging ik nog niet zo lang geleden een keer nat. Of ja, eerder droog. Het was bloedheet en ik reed een driedaagse mountainbike-marathon in België, de Mountainbike van Vlaanderen. Het tempo lag elke dag gruwelijk hoog, ik had niemand om bidons voor me aan te geven en stoppen bij een verzorgingspost was door die hoge snelheid eigenlijk geen optie. Daarbij zorgde al dat racen over kurkdroge paden voor nogal wat stofwolken. Ergo: ik had dorst, veel dorst, en alhoewel ik uiteindelijk zo nu en dan wel bidons kon aanpakken kon ik daar niet tegenop drinken.

Onderweg ging mijn fantasie over ijskoude frisdrank aan de finish in allerlei kronkels, maar belangrijker: ik realiseerde me dat het in deze omstandigheden een stomme fout was om niet ook wat milde Energy Gels mee te nemen. Minder geconcentreerde, isotone gel met een minder sterke smaak. Voor de verandering, maar ook om het dorstige en droge gevoel in mijn mond tegen te gaan.

Energy Gel zoet? Waarom milde sportgel ook prettig is

De favoriete Energy Gels van Juul

Als fervent gel-eter vind ik het prettig om zo nu en dan van smaak en merk te wisselen. Vanzelfsprekend heb ik ook mijn favorieten. Daarbij zitten ook gels met een mildere smaak. Hoewel ik ze vaak fijn vind om te gebruiken, neem ik de laatste, vaak isotone sportgel energy minder mee onderweg. Als ‘grammenneuker’ kies ik liever voor de geconcentreerdere gels. In zeer warme omstandigheden – behalve dan die ene keer in Vlaanderen – gaan er eigenlijk altijd één of twee in de achterzak. 

Een van mijn favoriete geconcentreerde gels is de Liquid Energy Protein BCAA van Sponser Sportvoeding. De wedstrijd dat ik deze Energy Gel in het laatste uur van een wedstrijd neem rijd ik altijd een superfinale. De smaak is lastig thuis te brengen en lekker is een groot woord, maar de gel is in ieder geval neutraal. Hoewel het een geconcentreerde gel is, zou je het ‘mild zoet’ kunnen noemen. https://www.duursport.nl/sponser-sportvoeding/liquid-energy-protein-bcaa-70-gr-1514

Voor mij is de standaard Energy Gel van Amacx een ‘nobrainer’. Goede gel voor een lage prijs, met een herkenbare smaak die zeer goed te verteren is. Het scheelt dat ik van zowel citroen (Lemon Lime) en cola (Cola Cafeïne) hou. De Red Forest vind ik persoonlijk iets minder. De gels zijn zoet, maar ook weer niet té. Als fervent gel-eter kan ik een gel van Amacx nemen zonder daarna te drinken, maar het is wel aan te raden om de zoete smaak wat ‘weg te spoelen’ met water. Zeker als het warm is. 

De Energy Gel van 3Action is zoeter. De Lemon is te doen, maar de variant Strawberry-Cassis is stevig. Niet vies, maar sterk in smaak. De 34 grams gel levert een goede dosis energie af, maar bij deze sportgel is er soms wat ‘twijfel’ of ik er onderweg eentje opentrek. Zeker in de eindfase van een race kan ik er nog wel eens tegenop zien. Een goede slok water naderhand is essentieel. 

Welke gel ik op elke moment tijdens het fietsen tot me kan nemen is de Drink Gel van Amacx. Fijne smaken, waarbij de Citrus en Blackcurrant Caffeine er wat mij betreft uitspringen. Als ze nog een beetje koel zijn, smaken ze als een verfrissend glas ranja. Een sportgel energy met een milde smaak dus, precies wat je tijdens een wedstrijd wilt. 

Hoewel sinaasappel naast het sporten een van mijn favoriete smaken is, vind ik het (misschien wel daarom) tijdens het sporten vaak minder lekker. De Isogel Orange van High5 is daarbij een uitzondering. Deze Energy Gel wordt veel gebruikt in Duitsland (waar ik vaak wedstrijden rij) en ik ben altijd blij als ik er eentje krijg aangereikt. Deze gel is mild en daardoor zelfs verfrissend. Een goede slok van een fijne smaak en geen nasmaak, ook als je er geen slonk drinken bij neemt. Wat mij betreft vergelijkbaar met de Drink Gel van Amacx. 

De Go Gel van SiS Sportvoeding in de smaak Appel is voor mij een welkome afwisseling in al het simpele ‘zoete geweld’. De gel is isotoon en dus al milder dan een geconcentreerde gel, daarnaast is hij ietwat ‘zurig’ en daarmee anders in smaak dan vergelijkbare gels. Het is misschien wat wennen, maar als je een grootverbruiker bent is het prettig om deze zo nu en dan mee te nemen.

Geschreven door Juul van Loon

Juul van Loon rijdt sinds het begin van dit millennium wedstrijden op de mountainbike, voornamelijk marathons. Sinds twee seizoenen probeert hij daar met behulp van een professionele trainer het maximale uit te halen, daarbij is ook de juiste voeding een belangrijk onderdeel.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact