Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportvoeding en mountainbike

Alle categorieën Energie GelsVoedingsschema zwemmenVoedingsschema hardlopen

Nee, we maken het onszelf niet gemakkelijk tijdens ons trainingskamp. Mijn teamgenoot Bart zet alweer aan voor de volgende klim en het bijbehorende 20 minuten-blok op wedstrijdtempo. Zelf zie ik daar ontzettend tegenop. Ik moet nog bijkomen van de vorige inspanning en de technische afdaling die daar op volgde. De omgeving hier aan de Ligurische kust vergoedt een hoop, maar oef: dit wordt een pittig dagje denk ik bij mezelf.


Sport voeding en voorbereiding

Gelukkig ben ik op deze situatie voorbereid en heb ik in mijn achterzak een Amacx-gel zitten mét cafeïne (cola-smaak). Ik doe mijn windjack omhoog, graai wat naar achteren, vind het gelletje en scheur het met mijn mond open. Ik trek de zoete substantie tot op de laatste druppel naar binnen, neem een slok isotone sportdrank (uiteraard ook van Amacx) en druk op de lap-knop van mijn fietscomputer. Gas erop!

Het is natuurlijk een utopie om te denken dat ik door deze gel á la minute mijn vermoeidheid kwijt ben. Maar, het helpt er zeker tegen. Langzaam maar zeker vind ik mijn cadans terug, word ik weer wat scherper en hop: 20 minuten en heel wat zweetdruppels later heb ik de inspanning gedaan die in het trainingsschema stond.

Sport gel en mountainbike

Het is uiteraard niet de enige keer dat ik tijdens ons trainingskamp, onze voorbereiding op een seizoen vol mountainbike-marathons, een gelletje naar binnen werk. Hoe meer tijdens deze twee weken in Italië en Zwitserland de vermoeidheid toeneemt, hoe meer ik ze nodig heb. Zeker voorafgaand aan de intensieve intervallen die regelmatig op het programma staan. Een enkele keer zijn ze ook welkom bij een naderende hongerklop, al prefereer ik in die situaties (veel) vast voedsel.

Sportvoeding en mountainbike

Energiegel tijdens een mountainbike marathon

Tijdens mtb-marathons kan ik al jaren niet zonder energiegels, de meeste races rijd ik zelfs zonder repen. Op trainingskampen gebruikte ik ze al sporadisch, maar dat ik tijdens trainingen zoveel gelletjes gebruik, is relatief nieuw. Deze winter gebruik ik zelfs ook regelmatig bij ritjes vanuit huis, vooral de korte en intensieve. Waar ik eerst niks at, of een simpele banaan, goedkope mueslireep of plak peperkoek nam indien echt nodig merk ik nu dat het loont om zelfs tijdens korte trainingen bezig te zijn met voeding.

WK mountainbike marathon

Omdat dit het seizoen wordt van mijn eerste WK Marathon (in september) draai ik deze winter namelijk een pittig trainingsschema. Als ZZP’er die veel vanuit huis werkt heb ik de ruimte om dagelijks in ochtend korte trainingen af te werken. Die bouwt mijn trainer vaak vol met blokken van allerlei intensiteiten en lengtes. Er zijn regelmatig donkere, koude ochtenden dat ik suf mijn overschoenen aandoe, muziek uitzoek die me door de training gaat helpen en in mijn achterhoofd motivatie zoek voor de aanstaande inspanning.

Het is op die ochtenden dat ik niet meer twijfel en voor de training een energy-gel aan mijn ontbijt toevoeg.  Het is vaak net dat zetje dat ik nodig heb, en het zorgt er – al dan niet mentaal – voor dat ik de meeste trainingen goed begin én tot een goed einde breng zonder daarbij helemaal in te storten. Daarnaast laat ik het ‘eten-alarm’ dat tijdens wedstrijden om de 35 minuten op mijn GPS-fietscomputer afgaat ook aanstaan tijdens trainingen. Train ik langer dan anderhalf uur, dan neem ik ook als ik geen honger heb iets te eten (van gel tot banaan).

Voeding mountainbike 

Maar er zijn deze winter meer voedingsdetails die ik aanpas ten opzichte van vorige jaren. Waar ik toen altijd trainde op water of ranja, rijd ik nu (zeker de lange trainingen) veel vaker met isotone sportdrank, soms zelfs aangevuld met BCAA-eiwitten ter bevordering van het herstel. Daarnaast neem ik na een bezoek aan het krachthonk steevast een eiwitreep, ook vaste prik na een lange duurtraining. Als gezegd: de vooruitgang door deze kleine beetjes is lastig te monitoren, maar ik ben ervan overtuigd dat ze helpen.

Dat ik een bijzonder lekkere winter draai, draagt bij aan die gedachte. Of het ook daadwerkelijk een steentje heeft bijgedragen aan mijn conditie, zal de komende maanden blijken.

ebook
Geschreven door Juul van Loon

Juul van Loon rijdt sinds het begin van dit millennium wedstrijden op de mountainbike, voornamelijk marathons. Sinds twee seizoenen probeert hij daar met behulp van een professionele trainer het maximale uit te halen, daarbij is ook de juiste voeding een belangrijk onderdeel.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Voor 22:00 besteld, morgen in huis!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact