Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wat eten wielrenners als ontbijt?

Alle categorieën FietsonderhoudSportverzorgingVoedingsschema trailrunning

Mijn favoriete ontbijt bestaat uit een vers gebakken croissantje (de echte dan), een lekker zacht gekookt eitje en een espresso. Maar goed, dat eet ik eigenlijk alleen op vakantie of een enkele keer in het weekend. Het heeft ook niets met een sportieve inspanning te maken, maar ik vind het wel gewoon erg lekker.

Ontbijt bij wielrenners

Mijn dagelijkse ontbijt bestaat uit wat kwark met fruit en noten, een zacht gekookt eitje en een espresso. Dat eet ik op de normale werkdagen, maar ook als ik op de racefiets of de MTB stap. Ook als ik de 240 kilometer van de Amstel Gold Race fiets of de 170 kilometer van de Klim Classic in de Belgische Ardennen, dan is dat de basis voor mijn ontbijt. Soms een dubbel portie, maar de ingrediënten zijn hetzelfde. Bij die lange toertochten vul ik mijn standaard ontbijt aan met sportvoeding, in de vorm van een Clif Bar Enery Bar. Deze bar kan de energievoorraad vooraf optimaliseren en honger tijdens de inspanning voorkomen. Mijn lichaam is daaraan gewend en krijgt er voldoende energie door. Dit ontbijt, in combinatie met goed blijven eten en drinken tijdens de inspanning, is voor mijn lichaam voldoende.

Koolhydraten, eiwitten en wielrennen

Je lichaam kan ook maar een bepaald aantal koolhydraten en eiwitten tot zich nemen. In mijn ogen heeft het dan ook niet zoveel zin om heel veel daarvan te gaan stapelen. Zeker bij trainingen korter dan twee uur heeft dat geen zin, omdat je lichaam genoeg voorraad heeft. Een koolhydraatrijk ontbijt volstaat dan op de dag van de inspanning. Je kunt ook niet oneindig koolhydraten stapelen. Voor inspanningen boven de twee en half uur, moet je sowieso tijdens de inspanning de koolhydraten aanvullen.

Wat wel interessant is als je voor de inspanning helemaal geen trek hebt in een koolhydraatrijke maaltijd. Of dat nou door de spanning komt of door wat anders. Hoe ga je daar dan mee om?

Eiwitten en wielrennen

Om 6.00 uur ben ik die dag opgestaan. Ik heb goed geslapen en mijn lichaam voelt wederom prima aan. Opnieuw goed herstelt in de nacht. Komt vast ook door het goede matras, dat ik heb meegenomen. Of door de hersteldrank van Duursport.nl waar ik de Recovery Drink van Amacx heb gekocht en de Amacx Proteïn Brownie. Beide producten bevatten eiwitten die na het sporten het herstel van de spieren ondersteunen en bijdragen tot de groei van spiermassa. Ik heb er goede ervaringen mee opgedaan.

Espresso en elektrolyten

Nadat ik ben opgestaan heb ik altijd sterk de behoefte aan een heerlijke espresso. Dat is deze dag gelukkig niet anders. Met een espresso in de hand pak ik mijn bidon van Duursport.nl en vul die met water en de Amacx Hydro Tabs. Die probeer ik in twee uur leeg te drinken, zodat ik al voor de inspanning en de warme dag die gaat komen, essentiële mineralen en vocht tot me heb genomen. Tijdens de inspanning gaan namelijk veel belangrijke mineralen verloren door zweten. Juist op die momenten moet je het lichaam helpen de vochthuishouding op peil te houden. Goede hydratatie helpt daarbij, zeker tijdens warme omstandigheden.

Geen trek in ontbijt, wat nu?

Tijdens de vierde dag van Giro di KiKa staar ik om 7 uur in de ochtend voor me uit. We zijn in Castiglione del Lago en rijden vandaag naar Siena. Een rit over 140 kilometer onder andere over de befaamde Strade Bianche met hellingen van rond de 19%. Ik heb een dienblad gepakt en een bord. De keuze is reuze, maar ik heb totaal geen trek. De afgelopen drie dagen hebben we ruim 500 kilometer gefietst en al bijna 10.000 hoogtemeters achter de rug. Je zou zeggen dat mijn lichaam energie nodig heeft en schreeuwt om koolhydraten, eiwitten, vetten, koolhydraten, eiwitten, vetten en nog eens koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar niets is minder waar. Ik heb echt geen trek.

Eten tijdens de inspanning

De eerste kilometers hoef ik nauwelijks te wennen. De benen zijn weer goed en ook het zitvlak werkt nog steeds geweldig mee. Het eerste uur vliegt voorbij, waarna ik lekker een banaan eet. Ik heb geen honger en voldoende energie. Na twee uur fietsen neem ik een energiereep van Amacx, die ik makkelijk weet weg te krijgen. Het lichaam voelt prima aan. Bij de eerste verzorgingspost neem ik een kopje bouillon en een boterham. Ook een paar dropjes verdwijnen naar binnen, heerlijk. Het gaat die dag als een speer en ik geniet van de legendarische Strade Bianche. Onderweg eet en drink ik regelmatig wat, waardoor de energievoorraad op peil blijft. In de middag arriveer ik in Siena, nog steeds hartstikke fit.

Die dag heb ik geleerd om niet meer in paniek te raken als je in de ochtend geen trek hebt in het ontbijt. Uiteraard is het belangrijk om toch iets naar binnen te krijgen. Als je de rest van de dag wel gewoon kunt blijven eten en drinken, dan komt het vast en zeker goed.

ebook
Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact