Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Welke energy gel bij diabetes?

Alle categorieën VoedingsadviesHardlopenVoedingsschema zwemmen

Als je diabetes hebt is het kiezen van eten niet altijd makkelijk. Dit geldt helemaal voor  supplementen, zoals de keuze voor een bepaalde energiegel. Na het lezen van deze blog kan je makkelijker een goede keuze maken uit het grote aanbod van energiegels.

Wat is een energy gel?

Dit is een vloeibare substantie, wat je snel en makkelijk kunt nemen tijdens je training. Energiegel zit in een soepele en kleine verpakking. Er zijn energiegels met verschillende smaken, zoals aardbei, banaan, ananas, lemon en sinaasappel. In energiegel zit naast koolhydraten vaak ook cafeïne. Dit heeft dezelfde werking als een kopje koffie. Dit is dan handig als je niet een koffieliefhebber bent.

Wanneer gebruik je een energiegel?

Het gebruiken van een energiegel heeft een meerwaarde als je een langere training doet. Als je lang traint is je opslag van koolhydraten in je lichaam uitgeput. Dan gaat je lichaam over op het verbranden van eiwitten of vetten. Je lichaam kan eiwitten en vetten namelijk niet rechtstreeks als energiebron gebruiken. Deze voedingsstoffen moeten eerst worden omgezet, waardoor je lichaam minder snel energie kan leveren. Hoe snel je opslag aan koolhydraten uitgeput is verschilt per persoon. Dit duurt meestal 1 tot 1,5 uur. Om je prestaties te verhogen helpt het gebruiken van energiegels. Hierdoor krijg je snel koolhydraten binnen, waardoor je lichaam sneller energie kan leveren. Door de cafeïne in sommige energiegels krijg je als extra het effect van een kopje koffie.

Voordelen van energiegel

Het grote voordeel van het gebruiken van energiegel is dat je hierdoor op een snelle manier koolhydraten binnenkrijgt. Daarnaast is het makkelijk in te nemen tijdens het sporten, want je hoeft niet te kauwen. Doordat het dikker is dan water voorkom je dat je last van je buik krijgt. Sommige mensen krijgen last van hun buik als ze te veel drinken tijdens het trainen. Bovendien is een energiegel compact qua formaat, waardoor het makkelijk mee te nemen is in bijvoorbeeld een jaszak of een klein tasje.

Bekijk alle energiegels >

Energy gel en diabetes type I 

Bij diabetes type I is het belangrijk om goed je insuline te passen op de soort energie gel die je kiest. Houd hierbij wel rekening dat je minder insuline hoeft te spuiten als je sport. Hoeveel dit is bepaal je met jouw zorgverlener. Het gebruiken van een energiegel tijdens het sporten kan ook de kans op een hypo verlagen, omdat je hierdoor de kans op een lage bloedsuiker verlaagt. Zorg er tevens voor dat je voor het sporten een maaltijd met koolhydraten hebt gegeten. Doe dit niet vlak voor het sporten. Je kunt 2 uur van tevoren een grote maaltijd eten. Maximaal een uur van tevoren kun je een kleine maaltijd eten, zoals een boterham met pindakaas of een bakje kwark met een banaan.

Energiegel en diabetes type II

Veel mensen met diabetes type II hebben baat bij een dieet met minder koolhydraten, omdat dit helpt om af te vallen en betere bloedglucosewaarden. Dit betekent echter niet dat je geen energiegel zou mogen gebruiken. Gebruik deze energiegel alleen als je langere tijd gaat sporten om je prestaties te ondersteunen. Houd dan de inname van je koolhydraten verder op de dag laag. Zorg dat de inname van koolhydraten via normale maaltijden twee uur voor het sporten is. Zo kan je lichaam deze koolhydraten aan het begin van je training gebruiken.

Welke energiegel is geschikt?

Voor mensen met diabetes type I en type II is er geen verschil qua welke soorten energiegel geschikter is. Goede energiegels zijn onder andere Drink Gel 60 ml van Amaxc of de Energie Gel Aqua 66 gr van High 5.

Wil je liever een energiereep gebruiken tijdens het sporten? Lees dan het artikel ‘Top 5 beste merken energierepen’.

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact