Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Beste sportgel

Alle categorieën Voedingsschema mountainbikeReceptenVoedingsschema voetbal

Sportgels: zelf heb ik een haat-liefdeverhouding met ze. Als duursporter die geregeld een paar uur onderweg is kun je bijna niet zonder, maar om er nou naar uit te kijken… Een sportgel is een hele handige manier om extra energie mee te nemen, omdat je ze makkelijk achter het ritsje van je hardlooptight- of in het zakje van je fietsshirt doet. Maar met alle innovaties en nieuwe smaken zijn er zoveel gels om uit te kiezen, daarom heb ik een handige keuzehulp voor je gemaakt.

Wat is een sportgel

Voor we overgaan tot de keuzehulp eerst nog even terug naar de basis, want wat is een sportgel ook alweer? Een sportgel is een hele geconcentreerde vorm van energie waarmee je jouw lichaam van de nodige hoeveelheid koolhydraten voorziet. Omdat dit de voornaamste brandstof is tijdens fysieke inspanning, is dit ook gelijk de enige vorm van sportvoeding waar je over na hoeft te denken.

Een groot voordeel van een sportgel is de vloeibare substantie waardoor je de gel makkelijk zonder kauwen in kunt nemen. Je drinkt de gel in één keer leeg, dus het is alleen een kwestie van openscheuren en leegdrinken. Heb je wel eens een sportgel gebruikt, maar vond je de substantie niet fijn? Dan heb ik niet echt goed nieuws, want hier zal je echt aan moeten wennen. Als ik zelf een sportgel achter mijn bureau aangeboden krijg sla ik deze ook beleefd af, maar tijdens het sporten neem ik deze inmiddels moeiteloos in.

Wanneer neem ik een sportgel

Bij inspanning van 75 minuten of langer, óf bij kortere inspanning van hoge intensiteit (vanaf hartslagzone 3) is het handig een sportgel te gebruiken. Zorg dat je met een goed gevulde voorraad koolhydraten aan de training of wedstrijd begint, en neem vervolgens iedere 20-30 minuten een sportgel met 20-25 gram koolhydraten.

Op deze manier voorkom je dat je je snelheid moet matigen omdat je tank leeg is, dus is de kans groot dat je ook nog eens veel lol houdt in de training of wedstrijd. En als dat betekent dat je een sportgel moet nemen die misschien niet bovenaan je lijstje met lekkerste eten staat, dan heb je dat er waarschijnlijk graag voor over 😉

Wat is de beste sportgel

Om je te kunnen helpen de beste sportgel te kiezen is er één vraag van groot belang, namelijk of je water mee kunt nemen tijdens je training. Indien je water mee kunt nemen, kun je ook de meest geconcentreerde sportgel meenemen; de concentraat gel. Dit is vooral handig wanneer je opbergruimte beperkt is of wanneer je een wedstrijd loopt, en je zo min mogelijk ballast wilt hebben.

Kun je moeilijker water meenemen, of vind je het überhaupt fijner om een iets vloeibaardere sportgel te gebruiken (zoals ondergetekende)? Dan is de drink gel jouw optie. Deze zijn iets groter van formaat omdat ze al zijn aangelengd met water, maar alsnog klein genoeg om mee te kunnen nemen.

Concentraat Gel

De meeste concentraat gels zijn rond de 40 gram en leveren je gemiddeld zo’n 26 gram koolhydraten per stuk op. Ga je dus voor een marathon of lange tourrit? Dan neem je moeiteloos de nodige gels met je mee. De smaken en varianten verschillen van frisse fruitsmaken tot salty peanut, dus probeer er een paar en kies jouw favoriet.

Bekijk alle concentraat gels >

Drink Gel

Een drink gel is meestal rond de 60 gram, waardoor meteen duidelijk is dat deze verpakking een stukje groter is dan de concentraat gels. Ook hierin zit gemiddeld 30 gram koolhydraten per gel, maar zijn deze dus al aangelengd met water. Mijn favorieten zijn de citrus drink gel en de cola drink gel met cafeïne, ideaal om je in het laatste deel van de wedstrijd nét dat extra zetje te geven.

Bekijk alle drinkgels >

Heb ik je weten te overtuigen toch een keer een sportgel te gebruiken? Yes, je gaat er geen spijt van krijgen. En hoe klinkt misschien gek, maar als je lichaam zo hard vraagt om koolhydraten zal een zoete gel er uiteindelijk in gaan als zoete koek.

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact