Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportgel kopen

Alle categorieën EvenementenGravelVoedingsschema trailrunning

Wanneer je een sportgel wilt gaan kopen zul je zien dat er een groot aanbod is van verschillende soorten gels. Om jou op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze ga ik je in dit artikel alles vertellen over sportgels. Wat is een sportgel? Welke soorten heb je? Wat zijn de verschillen? Ik ga je er alles over vertellen.

Wat is een sportgel?

Sportgel, of energiegel, is een vorm van sportvoeding die niet meer weg te denken is uit het aanbod van verschillende soorten voeding voor sporters. De sportgel is in 1993 bedacht door het merk Squeezy als alternatief voor de sportreep. Een gel was immers veel makkelijker te consumeren tijdens een hoge inspanning dan een reep, was de gedachte.

De naam zegt het al: een sportgel is een gel, of een stroperige substantie, voorzien van koolhydraten en soms ook water, mineralen en zelfs cafeïne. De stroperige of vloeibare samenstelling van de gel maakt dat je er tijdens het sporten niet op hoeft te kauwen, waardoor je de benodigde voedingsstoffen en energie snel tot je kan nemen.

Samenstelling van de sportgel

Sportgels zijn er in verschillende samenstelling. Zo heb je de geconcentreerde gel en de meer vloeibare isotone gel, ook wel drinkgel genoemd. Een geconcentreerde gel is een sportgel waarin, zoals de naam al doet vermoeden, de voedingsstoffen gecontenteerd zitten in een wat dikke en stroperige substantie. Het voordeel hiervan is dat je meer voedingsstoffen per gel binnen kunt krijgen. Het nadeel is echter dat je er veelal nog water bij moet drinken om de voedingsstoffen in je lichaam op te kunnen nemen. Daarnaast kan een geconcentreerde sportgel wat zwaarder op de maag liggen tijdens het sporten.

Een isotone (of drink)gel is op een dusdanige manier samengesteld dat het nemen van extra water niet nodig is. Door het feit dat deze gels meer vloeibaar zijn kun je ze gemakkelijker wegslikken tijdens het sporten en door de isotone samenstelling van de gels worden de voedingsstoffen snel opgenomen in je lichaam. Tegenwoordig bevatten ze evenveel koolhydraten als de concentraat gels, maar is het niet essentieel om ze weg te spoelen met water. 

Verpakking van een sportgel

Naast de samenstelling van de gel kun je ook nog letten op de wijze waarop de sportgel is verpakt. Niets is namelijk zo vervelend om tijdens het hardlopen of fietsen je sportgel niet open te krijgen. Sommige gels zijn uitgevoerd met een draaidopje. Het voordeel hiervan is dat de gel weer hersluitbaar is, al zal je in de praktijk een sportgel in één keer gebruiken. De meeste sportgels zijn voorzien van een scheurstrip, welke je met je handen (of tanden) open kunt scheuren. Helaas verschilt het nog wel eens per merk hoe makkelijk deze scheurstrip werkt.

Smaken sportgel

Misschien wel een van de belangrijkste kenmerken van een goede sportgel is, naast natuurlijk de hoeveelheid energie die ze leveren, de smaak van de gel. Nu is niets zo persoonlijk als smaak, maar gelukkig zijn sportgels in vele smaken te verkrijgen. Zeker tijdens lange inspanningen waarbij je vele gels zult gebruiken is het fijn om een sportgel te hebben waarvan de smaak je niet tegen gaat staan. Ook kan het aan te bevelen zijn om te werken met verschillende smaken van een bepaald merk, om zo op een gevarieerde manier toch de benodigde energie binnen te krijgen.

Sebastiaan zijn favoriete sportgel

Natuurlijk heb ik zelf ook een favoriete sportgel. Zo ben ik een ontzettende fan van de nieuwe Amacx Turbo Gel. Het voordeel van deze sportgel is dat hij vanwege de samenstelling te gebruiken is zonder dat daarbij extra water benodigd is én hij 40 gram aan koolhydraten levert. De verpakking is handzaam en de gel is door de scheurstrip gemakkelijk te openen. De Amacx Turbo Gel is te krijgen in verschillende smaken en daarnaast heb je ook een variant met cafeïne, wat me tijdens het laatste gedeelte van een wedstrijd of training net dat beetje extra energie geeft. Daarbij is het ook nog eens prettig dat de Amacx Turbo Gel erg betaalbaar is en een zeer goede prijs- kwaliteitverhouding heeft.

Succes met kiezen

Ik hoop je aan de hand van dit artikel goed op weg te hebben geholpen in de wereld van sportgels. Nog een laatste tip: experimenteer alleen met sportvoeding op het moment dat je hier de gelegenheid toe hebt. Probeer nooit nieuwe sportvoeding uit tijdens een wedstrijd of in de laatste fase van je trainingen. Heb je alsnog extra informatie nodig bij het maken van de juiste keuze? De klantenservice van Duursport.nl staat altijd voor je klaar.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact