Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Neem ik een Energy Gel of reep in de winter?

Alle categorieën Voedingsschema mountainbikeMerkenVoedingsschema triathlon

De mooie winterse dagen nodigen uit om eens heerlijk te gaan sporten. Een stevige rit met je MTB over het strand of een heerlijke lange duurloop; sporten in de kou is superfijn. Natuurlijk is het ook in de winter belangrijk dat je voldoende energie binnenkrijgt. Zeker omdat je lichaam in de winter nog harder moet werken. Enerzijds moet er een hoge inspanning geleverd worden, anderzijds moet je lichaam zichzelf warm houden. Dit kost extra energie, wat dus tijdens het sporten aangevuld moet worden. Maar hoe zit dat dan met energierepen en energiegels in de kou? Is dat wel praktisch?

Neem ik een Energy Gel of reep in de winter?

Sportrepen

Energierepen zijn tegenwoordig zo gemaakt zodat ze tijdens het sporten gemakkelijk te nuttigen zijn. De textuur is bij de meeste repen wat zacht waardoor je er goed op kunt kauwen. Door de kou kan het echter zo zijn dat de repen wat taai worden zodat het ineens een stuk moeilijker is de Energy Bar te nuttigen. Wanneer je tijdens het wielrennen wat sportrepen in het vakje achter in je wielershirt hebt gestopt blijven ze wellicht nog wat zacht door middel van de warmte die je lichaam uitstoot, maar in de extreme kou merk je toch dat het niet is tegen te gaan dat de energierepen wat stugger worden. Om toch Energy Bars te kunnen gebruiken gedurende de winter kun je kiezen voor repen voorzien van een coating. De coating zorgt er namelijk voor dat de repen smeuïg blijven. Nadeel is wel weer dat Energy Bars voorzien van coating wat plakkeriger zijn. Verder heeft Duursport.nl eerder een aantal energie repen getest in de winter. Hieruit is naar voren gekomen dat de Booom Pure Energybar en de Wcup Sports Fruit zich niet laten beïnvloeden door de kou. Ook in lage temperaturen zijn deze repen zeer goed te gebruiken.

Energie Gel

Hoe zit het dan met energiegels? Doordat gels vloeibaar zijn zal je er minder snel last van hebben dat ze stug worden, zeker voor wat betreft de gels op waterbasis. Een geconcentreerde gel zal door de kou wat dikker en stroperiger kunnen worden. Een drinkgel daarentegen neemt weer wat sneller de omgevingstemperatuur aan waardoor het bij gebruik als een koude hap kan aanvoelen. Dit is natuurlijk niet goed voor je maag omdat hierdoor je lichaamstemperatuur kan zakken. Het is daarom, net zoals met sportdrank, verstandig om een hapje gel eerst even in je mond te houden alvorens je deze doorslikt. Op deze manier valt het minder koud op de maag. Zoals eerder in dit artikel aangegeven verbruikt je lichaam in de winter meer energie, dus is het wel belangrijk om een energiegel uit te kiezen die naast makkelijk te gebruiken ook voldoende energie levert. Uit een eerdere test van diverse Energy Gels blijkt de Amacx drink gel een hele voedzame gel te zijn welke ook nog eens heel voordelig is in aanschaf.  

Zoveel mensen, zoveel wensen

Ik kan het niet genoeg benadrukken in mijn artikelen: niets is zo persoonlijk als sportvoeding. Experimenteer met verschillende soorten repen en gels zodat je kunt bepalen wat voor jou het beste werkt. Let wel dat je dit tijdens je trainingen doet en niet vlak voor een belangrijke wedstrijd. Zoals altijd staat de klantenservice van Duursport.nl voor jullie klaar om waar nodig advies te geven of vragen te beantwoorden.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact