0

Alternatieve Elfstedentocht/Weissensee

Duursport voeding advies

Voedingsschema voor een schaatstocht van 200 km (duur: 8 uur)
Het is belangrijk om vooraf voldoende koolhydraten te laden. Neem 2 dagen voor de tocht extra koolhydraten (60 gram Maxim Carboloader per dag). Neem 2 uur voor start extra Carboloader.

Vanwege de kou transpireer je minder en heb je over het algemeen ook minder vocht nodig. Maar je hebt wel voldoende energie nodig. Voeg daarom extra koolhydraten toe aan je sportdrank. Maxim heeft een neutrale Carboloader die je gemakkelijk kunt mengen met Maxim Sports Drink (1:1). Drink ongeveer 500ml per uur. Maxim Sportdrink bevat veel mineralen (zouten) waardoor de drink niet zal bevriezen. Het is daarom een ideale energieleverancier voor de Alternatieve Elfstedentocht.

Wij adviseren om in het eerste deel van een extreem lange tocht je voeding aan te vullen met extra eiwitten (als Peptopro of PeptiPlus) om je spieren optimaal te voeden, zodat je in de 2e fase van de tocht ook nog sterke benen hebt. Je kan dit doen door een sportdrank te pakken die een aanvuling heeft van deze type eiwitten. Deze sportdrank levert voldoende vocht, brandstof en extra eiwitten voor je spieren.

Ook in het 2e deel van de tocht is het belangrijk om voldoende te blijven drinken en eten. Als eten van energierepen op een gegeven moment lastiger wordt, is de Maxim Long Lasting Energy Drink een ideaal alternatief. Het is isotone voeding en levert sneller en langer energie (1 sachet levert energie voor 60 minuten) dan een energie gel. Gemakkelijk in te nemen en ideaal te doseren.

Na de tocht is het belangrijk om snel en goed te herstellen. Neem direct na de tocht een ruime portie eiwitten om je spieren te herstellen. Maxim Recovery Drink bevat de ideale portie eiwitten (22 gram) voor optimaal herstel. Je lichaam blijft lang doorwerken na een dergelijk zware tocht. Zorg dat je goed hydrateert en dus voldoende blijft drinken na de tocht. Drink minimaal 750ml Sports Drink.

Duursport.nl, Sportvoeding voor schaatsers


Richtinglijnen voor het voedingsplan


Vooraf: Start:
  • 00:00 – finish: 125ml: Mix 1:1 Sports Drink + Carboloader (per 15 minuten)
  • 00:00 – 04.00: 1 Recovery Bar per uur
  • 04.00 – 07.00: 1 Energy Bar of Long Lasting Energy Drink per uur
  • 07.00 – 08.00: 1 Long Lasting Energy Drink of 3 Gel Drink (1 per 20 minuten)
Finish:
  • + 00.10 – 00.45 - 250ml Recovery Drink
  • + 00.15 – 01.00 - 750ml Sports Drink

Dit advies is je aangeboden door Maxim Sportvoeding. Mocht je nog vragen hebben, of op basis van je persoonlijke ervaringen een nader advies wensen, neem gerust contact op met onze specialisten!

Duursport voeding advies