Loading cart...

Voedingsadvies triathlon

Op deze pagina vind je aanvullende informatie die gelden bij triathlon. Denk hierbij aan carboloading, welke sportdrank handig is tijdens de triathlon en/of welke energie reep/gel. Daarnaast hoe je het beste kunt herstellen na jouw halve of hele triathlon.

Carboloaden en triathlon

Een triathlon vergt veel energie van jouw lichaam, de energievoorraden worden dus opgemaakt. Onder jouw energievoorraden valt onder andere ook de glycogeenreserves in de spieren. Uiteraard zijn er verschillende afstanden die je kunt kiezen in een triathlon, maar een halve triathlon duurt al zo’n 5 uur en een hele zelfs zo’n 10 uur. Het is daarom zaak om jouw energiereserves aan te vullen doormiddel van koolhydraten stapelen, ook wel carboloading genoemd.

Carboloading, koolhydraten stapelen, coarboloaden.. deze woorden heb je vast als eens voorbij zien komen. Je kan dit op verschillende manieren doen. De simpelste methode is om meer te gaan eten. Denk hierbij aan koolhydraatrijk eten, zoals aardappelen en pasta’s. Maar niet iedereen kan zoveel eten, er zijn grenzen. En om nou 4 borden pasta op te gaan eten, daar zit niemand op te wachten. Om het wat ‘’gemakkelijker’’ te maken bestaat er een carboloader. Je kan hier een shake van maken, sommige merken hebben er namelijk een smaak aan toegevoegd. Ook bestaan er carboloaders zonder smaak, deze kun je eenvoudig toevoegen aan jouw soep of pastasaus.

Start 2 dagen voor de triathlon. De eerste dag neem je 1 dosering. De tweede dag verdubbel je deze dosering. De dag van de triathlon neem je ’s morgens zo’n 2 tot 3 uur voor de start jouw laatste dosering. Op deze manier vul jij zo optimaal mogelijk jouw energiereserves aan om jouw triathlon te knallen.

Triathlon – wedstrijddag

Triathlon en ontbijten

Ze zeggen weleens dat een goede voorbereiding het halve werk is. Naast alle trainingen die jij hebt gedaan en de voorbereiding op goed verkerend materiaal is misschien jouw ontbijt op de ochtend van de triathlon wel het aller belangrijkst!

Ontbijt minimaal 2-3 uur voor de start, probeer dan koolhydraatrijken producten te pakken en mijdt zoveel mogelijk zout en vetten producten. Koolhydraatrijken producten die makkelijk verteerbaar zijn, zijn cornflakes, wit brood en fruit.

Als laatste, vergeet niet om jouw vochtreserves aan te vullen. In jouw slaap verlies je namelijk veel vocht. Drink ’s morgens bij het ontbijt water en/of thee zodat je deze voorraden weer goed aanvult.

15 tot 60 min voor aanvang van de triatlon
Een triathlon duurt zo’n 5 tot 10 uur. In deze tijd verlies je veel vocht. Het is daarom van grote waarde om voor de start van jouw triathlon jouw vochtreserves zo optimaal mogelijk aan te vullen. Drink daarom voor de start zo’n 250 tot 500 ml voor de start.

Zit er veel tijd tussen jouw ontbijt en de start van jouw triathlon? Dan kun je ervoor kiezen om (vlak) voor de start nog een banaan, energie gel of energie reep te nuttigen.

Sportvoeding – triathlon

Isotone Sportdrink/Dorstlesser

Zoals bekend is, heb je tijdens de triathlon 3 verschillende onderdelen. Zwemmen, fietsen en hardlopen. Tijdens het zwemmen heb je geen tijd om te drinken, dit gebeurt pas tijdens het tweede onderdeel, namelijk fietsen. Probeer tijdens het fietsen voldoende te drinken. Drink iedere 15 minuten tenminste 125 ml. Als laatste onderdeel ga je hardlopen. Tijdens het hardlopen verlies je tot 1 liter vocht per uur. Aangezien het met hardlopen niet gemakkelijk is om sportdrank mee te nemen is het toch belangrijk om het drinken niet achterwegen te laten. Mocht het haalbaar zijn om met een drinkbelt te lopen, adviseren wij om ieder kwartier 125 tot 250 ml te drinken.

Energy Gel (concentraat)

Een ‘standaard’ Energy Gel (concentraat) is een hoog geconcentreerde koolhydratensiroop. Ideaal tijdens het onderdeel hardlopen, waarbij het lastig is om iets weg te kauwen vanwege de hoge hartslag en uiteraard de vermoeidheid die al aanwezig is in jouw lichaam. Houd er wel rekening mee dat je de gel naspoelt met zo’n 2 tot 3 grote slokken water.

Kant-en-Klare Drink Gel

De kant-en-klare Drink Gel heeft dezelfde krachtige werking als de energy gel (concentraat), maar is nog praktischer omdat je er geen water bij hoeft in te nemen. Hierdoor is deze Energy Gel zeer geliefd bij de hardloper. Hij is makkelijk mee te nemen en het grote voordeel is dat er al vocht is toegevoegd bij de gel. Hierdoor hoef je hem niet na te spoelen met water.

(Drink) Energy Gel met Cafeïne

Vult brandstoffen snel en effectief aan, net zoals de klant-en-klare drink bevat deze als extra toevoeging cafeïne.

Tip om gels en drank mee te nemen tijdens het hardlopen

Een triatleet heeft tijdens het hardlopen het liefst zo weinig mogelijk bagage mee. Echter heb je tijdens het onderdeel hardlopen baat bij een ondersteuning in de vocht en energiereserves. In het huidige aanbod zijn er voor deze situatie diverse hardloopriemen voor het meenemen van gels en/of dranken.

Herstelfase triathlon

Recovery Drink / Shake

Mochten duidelijk zijn dat een triathlon veel vergt van jouw lichaam. Daarom is het ook erg belangrijk om jouw herstelfase niet te vragen. Nuttig binnen 45 minuten een Recovery Drink om zo optimaal jouw spierherstel te starten.

Daarnaast is het belangrijk om na de finish van jouw triathlon voldoende te drinken en waardoor je jouw rehydratie ondersteunt.

Het aanbieden van de essentiële voedingsstoffen waaronder eiwitten ter ondersteuning van het herstel van de spieren en spieropbouw helpt jou meer rendement uit jouw training te halen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van alle relevantie informatie omtrent je eigen sport? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en selecteer jouw sport. Wij zullen je dan op de hoogte houden met de laatste tips, nuttige informatie en inzichten die te maken hebben met jouw sport en je persoonlijke doelen.

Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact