Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportvoeding tijdens trainingskamp

Alle categorieën HerstelVoedingGran Fondo advies

Tijdens een lange rit op de racefiets en zeker in de bergen kan je lichaam wel wat extra energie gebruiken. Bij een lange rit in de bergen moet je denken aan minimaal 100 kilometer met behoorlijk wat hoogtemeters. Zo maak je in Andalusië 1000 hoogtemeters op 50 kilometer fietsen, terwijl je die hoogtemeters op de Alpe d’Huez al maakt tijdens 14 kilometer fietsen. Wat eet en drink jij dan onderweg?

Ontbijt wielrennen

Mijn dag begint met espresso en een bidon met daarin een Hydro Tab van Amacx Sportvoeding opgelost in water. Deze tabs bevatten onder andere Magnesium en Vitamine C. Magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans en Vitamine C aan extra energie bij vermoeidheid. Daarnaast geven deze tabs een natuurlijke, lichte en frisse smaak aan het water. Niet te vergelijken met sportdrank die veel zoeter van smaak is. Ik vind het belangrijk om al voorafgaand aan de rit goed te hydrateren. Daar heb je de rest van de dag profijt van. Tijdens het sporten gaan door het zweten namelijk veel belangrijke mineralen verloren. Juist op die momenten moet je het lichaam helpen de vochthuishouding op peil te houden.

Onderdeel van mijn ontbijt is naast kwark, fruit en eieren de Clif Bar Energy Bar. Hiermee leg je een goede basis voor de rest van de dag. De Clif Bar biedt sporters duurzame koolhydraten voor, tijdens of na de activiteit. Wanneer de bar twee tot drie uur voor de inspanning wordt genuttigd, kan de Clif Bar de energievoorraad optimaliseren en honger tijdens het sporten voorkomen. Tijdens Giro di KiKa, waar ik in zes dagen 1000 kilometer en 17.000 hoogtemeters op de racefiets in Italië aflegde, is me deze bar uitermate goed bevallen.

Sportvoeding tijdens trainingskamp

Sportdrank wielrennen

Naast het eten tijdens het sporten, is het misschien nog wel belangrijker om goed te blijven drinken. Door de inspanning verlies je vrij snel en veel vocht. Als je dat vochtverlies niet aanvult, gaat niet alleen je sportieve prestatie achteruit. Ook bestaat de kans dat je uitdroogt, waardoor er kramp kan ontstaan. En daar zit je nou net niet op te wachten als je nog vele kilometers voor de boeg hebt of net aan een beklimming bent begonnen.

Bij de wat kortere ritten kun je volstaan met het drinken van gewoon water, eventueel aangevuld met een Hydro Tab van Amacx. Worden de ritten wat langer en is het ook nog eens warm buiten, dan kies ik ervoor om mijn bidons te vullen met Isotonic Sportdrink van Amacx. Regelmatig gooi ik daar ook nog een Hydro Tab van hetzelfde merk bij. Omdat daar nauwelijks smaak aan zit, kan dat prima en het zorgt net voor wat extra magnesium en Vitamine C.

Herstel wielrennen

Om goed van de inspanning te herstellen en weer fit te worden voor de volgende dag, heeft Amacx verschillende producten die daarbij helpen. Het lichaam is direct na de training in staat om een grote hoeveelheid voedingsstoffen in de spiercellen op te nemen. De belangrijkste combinatie die nodig is, zijn eiwitten en koolhydraten. Amacx Recovery Drink bevat drie componenten koolhydraten om het spier- en leverglycogeen weer aan te vullen. Een extra traktatie daarbij is de Amacx Proteïn Brownie. Een bron van eiwit met een uitgebalanceerde mix van koolhydraten. Goede voeding voor het herstel van de spieren die bijdragen tot de groei van de spiermassa.

Bovenstaande drink- en voedingsschema is uiteraard heel persoonlijk en ook afhankelijk van de (weers)omstandigheden, de conditie en de vorm van het moment. Het schema is bij mij tot stand gekomen door regelmatig dingen uit te proberen. Belangrijkste tip is dan ook om te kijken wat jouw lichaam nodig heeft bij welke omstandigheden. Door die ervaring op te bouwen, weet je op een gegeven moment wat jij nodig hebt om optimaal te presteren. Een keer de producten van Amacx uitproberen? Bestel heel voordelig het proefpakket.

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact