Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Top 5 beste eiwitrepen

Alle categorieën VoetbalEnergie GelsZwemmen

Menig sportvoeding producent heeft tegenwoordig wel een eiwitreep of een variant daarop in het assortiment. Iedereen weet wel iets van voeding en heeft er een mening over. Zo zal het gros van de Nederlandse bevolking de functie van eiwitten die in onze voeding zit wel weten. Voor degene die het nog niet weten zal ik het nog even kort omschrijven. Eiwitten zitten van nature in producten als vlees, vis, gevogelte, ei, zuivel, noten en peulvruchten. Eiwitten of proteïnen gebruiken wij als bouwsteen. Onze weefsels zijn opgebouwd uit eiwitten. Een eiwit bestaat uit losse aminozuren. Losse aminozuren worden aan elkaar gekoppeld om een eiwit te vormen. Wanneer je gaat sporten beschadig je de spieren. Aminozuren dragen vervolgens bij aan het herstellen van het spierweefsel. Eiwitten hebben naast bouwsteen nog meerdere functies binnen het lichaam.


Waarom eiwitten voor duursporters?

Als sporter is het dus belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen omdat het verliezen van spiermassa het laatste is wat je wilt. Vanuit het voedingscentrum adviseren ze 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Nu wordt er daarbij niet uitgegaan van (top)sport, vanuit het voedingscentrum zeggen ze dat duursporters circa 1,2-1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig hebben. Nu weet ik vanuit de praktijk dat de eiwit inname onder mijn mede wielrenners vaak hoger ligt dan die 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor een persoon van 75 kilo uitgaande van de 1,4 gram komt dat neer op 105 gram eiwit per dag. Het verdelen van je eiwitinname is verstandig om te verdelen over de dag door iets kleinere porties te eten om zo de opname en het herstel te optimaliseren. Om die hoeveelheid binnen te krijgen is het handig om eiwitrijke tussendoortjes te nemen. Om na een training het herstel in te zetten is het ook handig om iets eiwitrijks te nemen. Wat is er meer geschikt dan eiwitrepen om die plek in te vullen. Samen met mijn broertje die skeelert op hoog niveau hebben wij de eiwitrepen uit het assortiment van Duursport onder de loop genomen en beoordeeld op verschillende punten. Voor ons zijn de volgende punten belangrijk; verzadigdheid, bite, smaak, eiwitgehalte, portiegrote en calorieën. Aan de hand van die punten hebben wij een top 5 van eiwitrepen gemaakt.

Top 5 eiwitrepen:
1. Amacx Protein Brownie
2. PowerBar Natural Protein Bar
3. Maxim 40% Protein Bar
4. SiS Rego Protein Bar
5. Clif Bar Builders Protein 

 

1. Amacx Protein Brownie

Verzadigend:
Bite: +
Smaak: ++
Eiwitgehalte: +
Portie: +
Calorieën:  

De Protein Brownie van Amacx eet ontzettend makkelijk weg. Hij heeft een hele luchtige bite dat het makkelijk maakt om het weg te krijgen. De smaak van de reep is super aanwezig wat het geen straf maakt om deze reep te nuttigen. Prijstechnisch is dit beste reep om te kopen.  Koop je deze in een verpakking van twaalf heb je voor de prijs van 1 Clif Bar proteïne reep 2,5 van deze. Mocht je tijdens of aan het einde van een zware training niet zo veel honger hebben en wil je wel graag je eiwitten binnen krijgen is dit een hele goede reep.



2. Powerbar Natural Protein Bar

Verzadigend: +
Bite: +
Smaak:
Eiwitgehalte: +
Portie: +
Calorieën: + 

Deze PowerBar Natural Proteïne Bar is anders dan de andere, deze is namelijk vegan. De reep is crunchy en geeft een wat hardere bite. De smaak is echter wat vlakker en zandiger. Mocht je een lange rit gaan doen waarbij je veel sportvoeding nodig hebt en tussen de gels door een hartige eiwitrijke reep met een bite willen eten zal ik deze mee nemen.



3. Maxim 40% Protein Bar

Verzadigend: ++
Bite: +
Smaak: +
Eiwitgehalte: ++
Portie: +
Calorieën: ++ 

Deze Maxim 40% Protein Bar vult als een malle. Hij eet makkelijk weg en de smaak van brownie is overduidelijk aanwezig. Met 20 gram eiwit per reep valt deze onder de repen die het rijkst zijn aan eiwit. Ondanks dat hij 20 gram eiwit bevat heeft de reep maar 160 calorieën! Deze reep zou ik gebruiken als eiwitsnack of om mee te nemen bij een zware en lange training.



4. SIS Rego Protein Bar

Verzadigend: ++
Bite:
Smaak: +
Eiwitgehalte: +
Portie: +
Calorieën: +

De SiS Rego Proteïne Bar is een flinke hap. Na het eten van deze reep is het kleine beetje honger dat je misschien had wel gestild. De reep bevat 20 gram eiwitten. Dit komt overeen met de andere ‘grotere’ repen. De reep is echter wel vrij hard en eet niet heel makkelijk weg. Deze reep zou ik tijdens of na een zware en langere training waarbij je de eiwitten hard nodig hebt.



5. Clif Bar Builders Protein

Verzadigend: ++
Bite: ++
Smaak: ++
Eiwitgehalte: +
Portie:
Calorieën:

Wat mij betreft de koning van de eiwitrepen, de Clif Bar Builders Protein. Maar daar betaal je ook wel voor. De reep is nog net geen maaltijdvervanger zo goed vult hij. De smaak en de bite zijn ook super goed. Dat de reep zo goed vult heeft als tegenhanger natuurlijk dat wanneer je aan het inspannen bent je niet met een brok in je maag wilt rijden. De reep weegt maar liefst 68 gram. Dat is 13 gram meer dan bijvoorbeeld de SIS reep. De reep bevat 281 calorieën en is dus uitermate geschikt om mee te nemen tijdens een lange duurrit of om na een lange en zware rit te eten. Maar qua smaak en bite spant deze reep de kroon.

Geschreven door Gijs Meijer

Gijs Meijer is professioneel renner voor het continentale Alecto cycling team en student voeding en diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact