Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Voedingsstrategie hardlopen gebaseerd op het weer

Alle categorieën Energie RepenGravelVoedingsschema zwemmen

De dagen worden weer langer en eindelijk begint ook het kwik te stijgen. De zomer is weer in aantocht! Dit betekent dat je nog beter je vochtbalans in de gaten moet houden, en tijdens (lange) trainingen vocht in moet nemen. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk? Een veel gestelde vraag is wat het verschil is tussen isotone sportdrank, gelletjes en Hydro Tabs en wanneer je wat het beste kunt gebruiken.

Isotone sportdrank en hardlopen 

Een isotone sportdrank bestaat uit een substantie die gelijk is aan je eigen lichaamsvocht. Grofweg kun je stellen dat dit een bepaalde verhouding suiker en zout is. Omdat deze drankvorm lijkt op je lichaamsvocht is het makkelijk opneembaar voor je lichaam, en bovendien is de kans op maag / darmklachten kleiner. Fijne producten die deze verhouding hebben zijn de Amacx Isotonic Sportdrink of de Isotonic Energy Drink

Amacx Super Sports Fuel 

Dit is het meest innovatieve product en speelt in op de vraag van (top)sporters om een product te ontwikkelen waardoor je meer koolhydraten op kunt nemen t.o.v. ‘’traditionele’’ sportdranken. Voordeel hiervan is dat je dus meer energie binnen kunt nemen, en daardoor beter je tempo vast kunt houden. De man met de hamer kom je minder snel tegen omdat een bidon Super Sports Fuel namelijk 80 gram koolhydraten bevat.

Energie Gels tijdens hardlopen 

In deze makkelijk meeneembare verpakking zit een vloeibare gel met een hoge concentratie koolhydraten. Tijdens lange afstanden loopt je glucosevoorraad langzaam leeg, waardoor ook je tempo zal vertragen. Om dit te voorkomen kun je een Amacx Drink Gel nemen, die snel wordt opgenomen omdat het vloeibaar is en bevat daarnaast een hoge concentratie koolhydraten. Merk je dat je de man met hamer tegenkomt? Een gelletje kan dit helpen voorkomen als je deze op tijd inneemt! 

Hydrateren en hardlopen 

Amacx Hydro Tabs zijn bruistabletten die geschikt zijn voor het echte warme weer. Als je veel zweet verlies je veel zweet, waardoor belangrijke mineralen verloren gaan. Denk aan natrium, magnesium en vitamine C. De  bruistabletten bevat deze stoffen, waardoor je elektrolytenbalans aangevuld wordt. Uitermate geschikt voor warm of benauwd weer. 

NB: Deze tabletten geven geen energie in tegenstelling tot de hierboven genoemde producten. 

Wat gebruik je wanneer?

Het is belangrijk om hier zelf je eigen voorkeur in te ontwikkelen. Hierbij moet je uitgaan van hetgeen je wilt bereiken met de inname. Als je vooral koolhydraten op wilt nemen, bijvoorbeeld voor een wedstrijd, dan zijn de Super Sport Fuel, Isotonic Sportdrink, Isotonic Energy Drink of de energie gels het meest geschikt. De Super Sports Fuel en de Isotonic Energy Drink hebben daarbij naast koolhydraten ook nog een elektrolytenbalans om je vochtbalans te ondersteunen. Als je vooral gehydrateerd wil blijven dan kun je kiezen voor de Hydro Tabs

Van Eliud Kipchoge, de beste marathonloper aller tijden, is bekend dat hij de keuze welk product hij gebruikt tijdens een marathon op basis van temperatuur maakt. Bij hogere temperaturen kiest hij voornamelijk voor een hoog geconcentreerde sportdrank, bij kouder weer gaat zijn voorkeur uit naar de gel. Dit doet hij op gevoel, maar hij streeft er naar om ieder uur 90 gram koolhydraten tot zich te nemen. Door in training veel te oefenen en te experimenteren met zijn drankstrategie heeft hij hier een goed gevoel voor ontwikkeld. Ga dus niet op de wedstrijddag oefenen met je drankstrategie.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact