Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Tips om te trainen op een winterdag/avond

Alle categorieën Gran Fondo adviesVoedingsschema triathlonVoedingsschema mountainbike

Ben je een (winter)fanatieke hardloper en kan je niet wachten om naar buiten te gaan en een rondje te rennen? Bedenk dan wel dat sporten in het donker en bij lagere temperaturen soms om wat aanpassingen vraagt. Ik heb de belangrijkste punten nog even voor je op een rijtje gezet.

Blijf voldoende eten en drinken

In de zomer is het bijna een automatisme om voor, tijdens en na een training voldoende te eten en te drinken. Het zweet gutst tenslotte van je hoofd en je mond is veel sneller droog. Toch heb je ook op koudere dagen extra vocht nodig. En daarbij kan het lichaam ook wat extra energie gebruiken om warm te blijven.

Voor deze dagen is de Isotonic Energy Drink van Amacx daarom ideaal. Met bijna 39 gram koolhydraten per bidon weet je zeker dat je voldoende energie en vocht binnenkrijgt. Wil je onderweg liever iets te kauwen hebben? De Fast Bar van Amacx blijft lekker bij hoge en lage temperaturen en kan een fijne afwisseling zijn tijdens een langere training.

Draag de juiste kleding 

Hoewel het met lage temperaturen een goed idee lijkt om een dikke sweater aan te trekken, is het toch beter om voor verschillende laagjes te kiezen. Dan kan de onderste laag het transpiratievocht afvoeren zodat de huid warm en droog blijft. Een tweede laag zorgt dan voor de warmte-isolatie. Een ademend, winddicht en waterafstotend sportjasje zorgt, zelfs op de meest koude en gure dagen, dat je warm en droog blijft.

Doe een goede warming-up en cooling-down

Een warming-up is natuurlijk altijd belangrijk, maar op koude winterdagen mag je deze echt niet overslaan. Dankzij de kou zijn de spieren wat stijver en is er minder bloedtoevoer. Hierdoor is de kans op blessures groter. Zorg dus altijd dat je spieren warme en soepel zijn voordat je ze echt gaat belasten.

Ook een cooling-down is in de wintermaanden extra belangrijk. Omdat de spieren sneller afkoelen dan in de zomer, kan het lichaam niet alle afvalstoffen op tijd afvoeren. Door nog even te wandelen of rustig te fietsen na een training, geef je het lichaam de tijd om dit proces af te maken. Dankzij de cooling-down kan ook de hartslag en bloedcirculatie weer terugkeren naar een normaal niveau. Daarmee kan je bijvoorbeeld een plotselinge duizeligheid voorkomen.

Sport veilig

Het is misschien een open deur, maar het moet toch genoemd worden. Zorg dat je in deze donkere dagen veilig de weg op gaat. Op veel hardloop- en fietskleding zitten al speciale reflectievlakken en lijnen, maar dat is niet genoeg. Met goede verlichting zie jij wat er voor je gebeurt en ben je bovendien goed zichtbaar voor ander wegverkeer. Houd er ook rekening mee dat het vertrouwde rondje door het park na zonsondergang misschien iets minder veilig is. Ga daarom altijd samen op pad of kies voor goed verlichte en drukkere voet- en fietspaden.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact