Het is een veel besproken onderwerp in de sportwereld, wel of niet nuchter trainen. Er zijn sporters die er bij zweren en waarbij een nuchtere training structureel in het programma is verwerkt, terwijl er ook sporters zijn die het absoluut niet willen. Tegenwoordig word deze methode ook vaak voorgeschreven om af te vallen, maar is dit wel zo’n goede methode? In deze blog meer over nuchter trainen, de voor- en nadelen ervan en de do’s en don’ts.
Wat is nuchter trainen?
Nuchter trainen wil zeggen dat je ten minste 8 uur voor je training geen voedingsinname hebt gehad. Nuchter trainen kun je dus het best in de vroege ochtend, voor je ontbijt, doen. Tijdens een nuchtere training verbrand je relatief meer vet omdat je lang niet gegeten hebt, en je lichaam dan dus niet de koolhydraten moet verteren. Dit omzetten gaat middels insuline.
Voordelen van nuchter trainen
1. Extra vetverbranding
Zoals eerder te lezen viel is je lichaam in nuchtere toestand beter in staat om enkel vetten te verbranden. Het is daarbij wel belangrijk dat je op een lage intensiteit traint. Denk hierbij aan trainingen in zone 1 of D1 of een ervaren mate van inspanning (EMI score) van max 3. Immers, hoe hoger de intensiteit hoe meer koolhydraat verbranding er nodig is en dit wil je proberen te voorkomen.
2. Efficiëntere vetverbranding
Naast meer vetverbranding kun je door een nuchtere training je vetverbranding ook efficiënter maken. Dit is voor lange inspanningen langer dan 90 minuten, zoals een marathon of een lange fietstocht / gravelride, zeer nuttig. Op het moment dat je van koolhydraten overschakelt naar de verbranding van vetten zullen je vertragen. Dit proces om vet om te zetten in energie duurt immers langer, waardoor je snelheid / intensiteit zal afnemen. Heb je echter veel getraind in het vetverbrandingssysteem dan weet je beter je snelheid / intensiteit te behouden. Voor duursporters dus zeker interessant.
Nadelen nuchter trainenÂ
1. Honger gevoel
De eerste trainingen op een nuchtere maag ga je het ongetwijfeld voelen, een lege en knorrende maag. Niet gek natuurlijk om na 8 uur zonder voedingsinname, waarna je vervolgens gaat trainen, honger krijgt. Het is belangrijk om nuchter trainen dan ook op te bouwen. Begin dan ook met maximaal een half uur sporten, en breidt dit langzaam uit.
2. Reserves gebruiken
Zeker voor sporters met een lager vetpercentage kan trainen op nuchtere maag ‘’gevaarlijk’’ zijn. Je gaat namelijk je reserves aanspreken, maar deze zijn bij duursporters nog wel eens minimaal. Ga je deze toch aanspreken als energiebron, dan is de kans op overtraindheid, blessures of zelfs ziekte aanwezig.
3. Lage kwaliteit van de training
Om optimaal de vetverbranding te stimuleren en om een hongerklop / suikerdip te voorkomen is het zoals eerder geschreven belangrijk om met een lage intensiteit te trainen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. Je tempo moet aanzienlijk teruggeschroefd worden. Gebruik dus ook een rustige hersteltraining voor een nuchtere training, en geen tempo of interval sessie.