Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

3 tips om te trainen in koud weer

Alle categorieën HerstelWielrennenVeldrijden

Helaas hebben we deze winter al een aantal keer te maken gehad met zeer koude en gure dagen. Op dit soort dagen wil de motivatie om naar buiten te stappen om een rondje hard te lopen of fietsen nog wel eens tot het dieptepunt zakken. Toch weet je, als je jezelf wilt verbeteren, in het voorjaar vooraan wil eindigen bij de eerste wedstrijdjes of niet onder wilt doen voor je maten, dan moet je die kou toch onder ogen komen. Immers, zij die trainen in de winter zijn de sterren van het voorjaar!

In deze blog een aantal handige (voedings)tips om de koude dagen door te komen.

Tip 1: Pas je training aan op het weer 

Een veelgemaakte fout is om trainingen in de winter te vergelijken met trainingen in de zomer. Je wilt dezelfde gemiddelde snelheden behalen, of op die KOM om de hoek een vergelijkbare prestatie leveren. Dat is echter niet realistisch. In de winter moet je lichaam namelijk al veel energie gebruiken om de lichaamstemperatuur op peil te houden, om jezelf dus warm te houden.

Van de echte pure duursporters, atleten met voornamelijk type 1 spiervezels, de slow twitch spiervezels, is namelijk bekend dat zij nog meer moeite hebben met koude weersomstandigheden. Ga je forceren, dan loop je het risico jezelf over de kop te trainen. Ga je bijvoorbeeld vaak harder fietsen om jezelf warm te houden, of om toch dat hoge gemiddelde te halen, dan ga je zeer waarschijnlijk ‘’grijs trainen’’. Van deze trainingsmethode is bekend dat je relatief minder trainingseffect hebt.  Accepteer dus dat je op koude dagen minder snel bent, trek een extra laag kleding aan of stap op de indoor bike of loopband.

Tip 2: Blijf eten 

Door de kou krijg je een onderdrukt hongergevoel. Je hebt geen trek of voelt jezelf niet leeglopen. Toch kan dit van het een op het andere moment wel gebeuren; de man met de hamer. Denk maar aan Mathieu van der Poel op het WK in Yorkshire waar hij vanuit (bijna) gewonnen positie plotseling geparkeerd stond. Hij had te weinig suikers genomen in de finale waarop zijn lichaam met een energietekort zat. Je moet dus blijven eten en drinken, ook als je geen zin/ trek hebt.

Het is daarom prettig om producten te gebruiken die veel koolhydraten, en dus energie, bevatten. Vul je bidons met Amacx Sports Fuel. Deze drank bevat namelijk meer koolhydraten (80 gram per bidon) t.o.v. de isotone sportdranken, waardoor je met dezelfde hoeveelheid vocht toch meer energie inneemt. Een andere optie zijn de sportgelletjes, waarmee je binnen twee tot drie slokken direct veel koolhydraten binnen krijgt.

Tip 3: Trakteer jezelf

Natuurlijk moet je vooral ook trots op jezelf zijn dat je de koude weersomstandigheden toch maar weer trotseert! Naast de plezierige gedachte dat jij wel bent gaan trainen, en menig concurrent niet mag je jezelf hier zeker voor belonen. Een echte aanrader zijn de Turbo Fruit snoepjes. Superlekker, en bovendien ook nog eens boordevol energie. Je kunt jezelf natuurlijk ook een keer echt verwennen met een stuk appeltaart of een chocoladereep, maar deze Turbo snoepjes zijn heel erg makkelijk mee te nemen! Deze moet je eigenlijk iedere rit wel in je zak hebben zitten!

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact