Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

5 tips om succesvol je hardloopconditie op te bouwen

Alle categorieën WielrennenVoedingVoedingsschema wielrennen

Yes, als je dit leest is de kans groot dat je aan het overwegen bent om te beginnen met hardlopen. Dit vind ik niet alleen superleuk (hoe meer mensen hardlopen hoe beter), maar ook een goed teken. Het geeft aan dat je zin hebt om je conditie op te bouwen en aan je gezondheid te werken, hele goede tekens als je het mij vraagt.

Tip 1: Begin rustig

En ja, dit klinkt misschien een beetje overbodig maar echt, het is nodig. Als je nog geen ervaring hebt met hardlopen is het superbelangrijk dat je alle spieren, gewrichten en pezen aan de bewegingen laat wennen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt met sporten is het zeker een goed idee om te beginnen met wandelen. Heb je al wel vaker gerend, al dan niet tijdens andere sporten, dan kun je prima beginnen met rustig hardlopen.

Ben je zover om het wandelen in te ruilen voor het hardlopen? Begin dan ook met een korte warming-up om je spieren warm te maken en blessures buiten de deur te houden.

Tip 2: Start vanaf de eerste meter met goede schoenen

Een valkuil waar veel mensen intrappen als ze beginnen met hardlopen is om dit eerst op oude schoenen te proberen, want je gaat niet meteen nieuwe schonen kopen voor iets dat je nog nooit gedaan hebt, toch? Dit is natuurlijk hartstikke logisch, maar de kans dat je hierdoor onnodig in een vicieuze cirkel belandt is groot. Start je op oude schoenen (of bijvoorbeeld gewone sneakers) dan is de kans dat je snel klachten krijgt vrij groot. Hierbij zijn klachten aan de schenen, knieën en enkels veelgehoord. Lopen met pijn is natuurlijk nooit leuk, waardoor het vaak gebeurt dat de oude (hardloop)schoenen alweer aan de wilgen eindigen voor het hardlopen een eerlijke kans heeft gekregen.

Als je direct begint met goede schoenen, die niet alleen een mooi kleurtje hebben maar vooral perfect bij jouw voeten en loopstijl passen, dan is de kans groot dat het goed blijft gaan. En pijnvrij lopen is de enige manier waarop je plezier gaat beleven aan hardlopen, dus doe die kleine investering en ga naar een sportspeciaalzaak voor goed aangemeten hardloopschoenen.

Tip 3: Eet verstandig

Het is misschien niet meteen nodig om energiegels en herstelshakes in te slaan, maar toch is het goed om op je voeding te letten. Ondanks je aan je immuunsysteem werkt tijdens het hardlopen, kan het je ook juist vatbaarder voor virussen maken. Zorg er daarom voor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt (ook wel micronutriënten genoemd), zodat je jouw weerstand optimaal op peil houdt.

Mocht je op een gegeven moment wat verder zijn in jouw hardloop carrière dan kun je langzaam wat meer koolhydraten aan je voedingspatroon gaan toevoegen. En komen er ook duurlopen van zo’n anderhalf uur aan te pas, dan doe je er goed aan met sportvoeding te beginnen.

Tip 4: Slaap als een pro

Ieder excuus om veel te slapen is welkom, toch? Rust is echt een hele belangrijke factor in het herstelproces, dus zorg dat je hier zeker niet op bezuinigt wanneer je begint met hardlopen. Het is namelijk tijdens je slaap dat je lichaam pas echt toekomt aan de verschillende herstelprocessen in je lichaam, en die zijn onmisbaar voor iedere (hardloop)conditie.

Tip 5: Maak het een gewoonte

Het is helaas niet het hele jaar door twintig graden met zonneschijn tussen 6 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds. Zorg er dus voor dat je vaste dagen met jezelf afspreekt, zodat dit langzaam in je wekelijkse schema slijt. En heb je toch de neiging vaker binnen te blijven bij slechter weer? Zoek dan een hardloopmaatje, een afspraak met iemand anders is vaak net wat belangrijker dan een afspraak met jezelf 😉

Deze tips zijn natuurlijk heel fijn om toe te passen om jouw (hardloop)conditie op te bouwen, maar het allerbelangrijkste is misschien toch wel het plezier dat je erin hebt. Hou het leuk voor jezelf, varieer in rondjes en beloon jezelf eens met een mooi nieuw hardloopjack als je jouw trainingen bijvoorbeeld al twee maanden volhoudt.

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact