Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Chocolademelk vs Hersteldrank

Alle categorieën MerkenReceptenMountainbiken

Je komt net terug van een loodzware workout. Je lichaam heeft het zwaar te verduren gehad. Daarom is het belangrijk dat je goed herstelt. Een hersteldrank helpt daarbij. Uit onderzoek is gebleken dat chocolademelk een perfecte vervanger is voor de reeds bekende hersteldranken. Maar is dat ook echt zo?

Wat zit er in een hersteldrank?

Voordat we antwoord op deze vraag kunnen geven moeten we eerst kijken wat de bestandsdelen zijn van een hersteldrank. Om goed te herstellen moet het glycogeen-gehalte in je lichaam worden aangevuld en je verzuurde spieren moeten weer aansterken. Hierin voorziet een hersteldrank. Een hersteldrank bevat dan ook voldoende eiwitten voor het spierherstel en koolhydraten voor het aanvullen van het glycogeen. Daarnaast bevat een hersteldrank ook nog vitaminen en mineralen. Een hersteldrank is dusdanig samengesteld dat je lichaam alles in de juiste verhoudingen binnenkrijgt. De eiwitten ondersteunen bijvoorbeeld het herstel van de spieren na  een workout of wedstrijd. Om een voorbeeld te noemen: de Recovery Drink van Amacx bevat een eiwitten (whey) en koolhydratenmix in de verhouding 3 op 1. De Recovery Drink van Amacx bevat een speciale koolhydratenmix die er voor zorgt dat het spier- en leverglycogeen weer goed wordt aangevuld. Spieren zijn direct na een training gevoelig voor insuline, terwijl insuline er normaliter voor kan zorgen dat lichaamsvet wordt opgeslagen.

Chocolademelk vs Hersteldrank

Wat zit er in chocomelk?

Nu we weten waar een goede Recovery Drink uit bestaat gaan we de bestandsdelen van chocolademelk onder de loep nemen. Chocolademelk bevat net als een Recovery Drink eiwitten en koolhydraten. 100 ml chocomel bevat 12 gr koolhydraten (waarvan 11,80 gr suikers) en 3,15 gr eiwitten. Verder bevat chocolademelk vetten, zouten en ook calcium. Kijkend naar de samenstelling wordt meteen duidelijk dat deze bij chocolademelk  veel minder uitgebalanceerd is. Zo bestaan de koolhydraten in chocolademelk dus bijna alleen maar uit suikers. Daarnaast bestaan de vetten bij chocolademelk voornamelijk uit verzadigde vetten; 100 ml chocolademelk bevat 2,7 gr aan vetten waarvan 1,9 gr verzadigde vetten zijn. Dit zijn juist de vetten die je niet wilt hebben. Omdat chocolademelk minder eiwitten bevat dan een Recovery Drink, moet je er meer van drinken om net zoveel eiwitten als bij de Recovery Drink binnen te krijgen.

Hersteldrank vs. Chocolademelk

Uit de vorige alinea blijkt al een beetje dat het voor een sporter veel beter is om een Recovery Drink te nemen in plaats van chocolademelk. Zo zijn de voedingswaarden bij een hersteldrank veel meer gericht op het herstel van de spieren na een zware inspanning. Natuurlijk bevat chocolademelk een hoop bestandsdelen die je ook in een hersteldrank terugvindt, maar zoals gezegd biedt een chocolademelk niet de ondersteuning bij het herstel van de spieren waar een hersteldrank dit wel doet. Niet geheel onbelangrijk is hersteldrank ook nog eens veel goedkoper dan chocolademelk. Een pak chocolademelk van een liter kost al snel 2 euro in de winkel. Een Recovery Drink, waar je vele liters hersteldrank mee maakt, kost in verhouding nog geen fractie hiervan. Goedkoper én gezonder dus.

Duursport.nl heeft een breed aanbod in hersteldranken. De Recovery Drink van Amacx is in dit artikel al genoemd, maar daarnaast zijn er ook hersteldranken van bijvoorbeeld Powerbar, Etixx en Born te verkrijgen. Vragen over een hersteldrank of advies nodig? De klantenservice van Duursport.nl helpt je graag bij jouw keuze.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact