Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportvoeding na het sporten

Alle categorieën ReceptenEnergie RepenVoedingsschema schaatsen

Kijk jij tijdens jouw training alweer uit naar de volgende training? Dan is de kans groot dat je veel plezier haalt uit het sporten. Ben je tijdens het trainen vaak aan het afzien en ben je vooral bezig met “Hoe lang moet ik nog?” Dan is het tijd wat meer plezier uit je trainingen te gaan halen. Hoe je dit kan doen? Door goed te eten na je training, zodat je beter herstelt en snel weer klaar bent voor een volgende training, zónder tegenzin!

Wat heb ik nodig na het sporten?

Wat voor soort sport je ook hebt gedaan: de kans is groot dat je hartslag is gestegen en je daarmee dus vooral koolhydraten nodig hebt gehad (behalve als je aan denksport doet natuurlijk ;)). Omdat je héle kleine spierscheurtjes op hebt gelopen is het raadzaam ook eiwitten te gebruiken, en zo kom je direct tot de twee voornaamste voedingsstoffen die je nodig hebt na het sporten.

Koolhydraten
Koolhydraten zitten als energie opgeslagen in de lever en spieren, waar zij een voorraad vormen om tot negentig minuten te kunnen sporten. Heb je gesport, dan heb je deze voorraad aangesproken en is het dus slim om weer aan te vullen als je klaar bent. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van volwaardige en complexe koolhydraten, zoals haver of andere volkoren granen.

Eiwitten
Een goede herstelmaaltijd of -snack bestaat naast koolhydraten uit eiwitten. Door eiwitten te gebruiken bevorder je de opname van de koolhydraten, en eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa.

Hoeveel sportvoeding moet ik na het sporten gebruiken?

Heb je een workout van minimaal zestig minuten gedaan? Hou dan de volgende richtlijnen aan om de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten te bepalen:

  • 0,6 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht
  • 20 gram eiwitten

 

Weeg je 75 kilo? Dan gebruik je 45 gram koolhydraten en 20 gram eiwitten. Als je zorgt dat je dit na het sporten binnenkrijgt in de vorm van sportvoeding, dan kun je de rest van de dag uit de voeten met jouw gezonde basisvoeding.

Welke sportvoeding kan ik na het sporten gebruiken?

Na het sporten is het dus goed om hoe dan ook koolhydraten en eiwitten te gebruiken. Dit kun je los van elkaar nemen, bijvoorbeeld door een eiwitshake en een energybar te gebruiken, maar je kunt ook gebruik maken van gecombineerde producten:

 

Als je een zware workout hebt gedaan kun je het best een herstelshake boven een herstelreep verkiezen. Vloeibare producten worden makkelijker opgenomen door het lichaam, dus je kunt je voorstellen dat dit voor een vermoeid lichaam nog zwaarder meetelt.

Wanneer neem ik sportvoeding na het sporten?

Wanneer je optimaal van de voordelen van sportvoeding wilt profiteren na het sporten, neem je deze het best binnen 30 minuten. Hou hier dus ook rekening mee als je nog een tijdje onderweg bent na het sporten, door bijvoorbeeld een herstelshake of -reep mee te nemen. Sommige recovery shakes zijn ook in sachets verkrijgbaar, zodat je altijd makkelijk een handige dosis herstel bij je hebt.

Na het toepassen van deze tips kan het bijna niet anders dan tot goed nieuws leiden. Óf je herstelt nog beter dan nu, waardoor je nog meer zin krijgt in je volgende training; Óf je herstelt van je afgelopen training en krijgt naarmate je lichaam sterker wordt steeds minder tegenzin. Probeer het daarom zelf, want sporten met een uitgerust lichaam is zoveel leuker dan met een vermoeid lichaam.

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact