Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Welke eiwit shake gebruikt een hardloper?

Alle categorieën Voedingsschema hardlopenVoedingsschema mountainbikeSportdranken

Na een stevige run hebben je spieren voedingsstoffen nodig om te herstellen. Tijdens een training maakt je lichaam namelijk gebruik van de glycogeenvoorraad, welke zit opgeslagen in je lever en in je spieren. Eiwitshakes zijn de drank bij uitstek als het gaat om een goed spierherstel na het sporten. Samengevat komt het er dus op neer dat na het sporten je spieren weer moeten aansterken en dat het glycogeen-gehalte in je lichaam weer moet worden aangevuld. Een eiwit shake kan hierbij helpen. Maar welke eiwit shake binnen het brede aanbod sportvoeding gebruikt nu een hardloper?

Eiwitshakes vs. Recovery Drink

Allereerst is het handig om op te helderen wat het verschil is tussen eiwitshakes en Recovery Drinks. Dit lijken namelijk dezelfde soort producten. Toch is er een verschil tussen deze twee. Waar een eiwit shake juist meer proteïne bevat dan koolhydraten, is deze verhouding bij een Recovery Drink net andersom. Naast het feit dat je glycogeenvoorraad na het hardlopen dient te worden aangevuld, worden koolhydraten ook omgezet in directe energie indien je lichaam dit gelijk nodig heeft.

Herstel na het hardlopen

Aan de hand van het herstel van een hardloper kan er gekeken worden welke soort eiwitshake (of Recovery Drink) het beste is voor na het hardlopen. Hardlopen is een sport die al gauw belastend is voor je lichaam. Tijdens het hardlopen verbrand je energie, belast je je spieren en verlies je vocht. Dit moet na het hardlopen dus zo goed mogelijk weer worden aangevuld. Je doet er dus goed aan om na het hardlopen een eiwitshake te nemen die hierin het beste voorziet.  Ook hangt dit af van de soort training of belasting die je lichaam heeft doorgemaakt. Om dit verschil goed duidelijk te maken zal ik een onderscheid maken in explosieve hardlopers en echte duurlopers.

Explosieve hardloper

Een explosieve hardloper, zoals een sprinter, zal meer gebaat zijn bij een echte eiwit shake. De runs zijn vaak relatief kort maar vragen veel van je spieren. Er wordt tijdens het hardlopen veel spierkracht verbruikt. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld trailrunners; het vele klimmen vraagt erg veel van de spieren. Dit soort hardlopers zijn er dus bij gebaat dat hun spieren goed herstellen en dat zij daarnaast ook spiermassa opbouwen. Explosieve hardlopers zullen dus na het hardlopen eerder kiezen voor een echte eiwit shake. Enkele voorbeelden van geschikte eiwit shakes zijn de Proteïne Deluxe van Amacx of de Deluxe Protein van PowerBar.

Duurloper

Een duurloper is iemand die vaak lange(re) afstanden loopt. Denk hierbij aan halve en hele marathons, maar ook afstanden van bijvoorbeeld 10 kilometer. Een duurloper is meer gebaat bij een goede brandstofvoorraad (glycogeen) in de spieren. Dit betekend dat een duurloper liever meer koolhydraten dan eiwitten tot zich neemt. Teveel spiermassa zorgt immers weer voor ballast tijdens het rennen. Het is dan ook logisch dat een duursporter sneller kan kiezen voor een hersteldrank met meer koolhydraten. Natuurlijk worden ook de spieren van een duurloper belast en dus zijn eiwitten ook een zeer welkome toevoeging in een hersteldrank van een duurloper. Aan te raden hersteldranken zijn de Amacx Recovery Drink en de Recovery Drink van High 5. Beide hersteldranken hebben een goede balans van eiwitten en koolhydraten.

Samenvattend komt het er op neer dat je het beste een eiwit shake of hersteldrank kunt kiezen die het beste past bij je loopstijl. Dit is minder zwart/wit dan je denkt. Zo doen duurlopers ook wel eens een explosieve run en zullen sprinters een duurloopje niet schuwen. Zorg dus dat je voor elke soort workout een passende eiwit shake of hersteldrank in huis hebt. Heb je hier advies bij nodig? De klantenservice van Duursport.nl staat je graag te woord.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact