Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Voorbereiding op een marathon

Alle categorieën Voedingsschema triathlonWielrennenVoedingsschema zwemmen

Om een goede marathon te kunnen lopen is het natuurlijk noodzakelijk om voldoende kilometers in de benen te hebben en blessurevrij te blijven. Maar ook de juiste sportvoeding tijdens de marathon is essentieel. In je trainingsperiode is het dan ook belangrijk om te testen welke Energy Gels goed voor jou werken. Dit is kwestie van verschillende gels testen tijdens je duurtrainingen. Ik ben er inmiddels achter dat de Energy Gels van Born voor mij het beste werken. Dit zijn de enige gels die bij mij geen maag- en darmproblemen veroorzaken.

Ook is het handig om te kijken hoeveel vocht je verliest tijdens het lopen. Dit laatste kun je makkelijk vaststellen door jezelf voor en na je duurtraining te wegen. Het verschil in gewicht is de hoeveelheid vocht die je verliest.

Hoeveel gelletjes heb je nodig tijdens de marathon?

Dit verschilt per persoon, want dit is onder andere afhankelijk van hoe zwaar je bent. Het lichaam kan maximaal 60-90 gram koolhydraten per uur opnemen. Meer koolhydraten zorgt voor maag- en darmproblemen. Als uitgangspunt kun je nemen 1 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht. Ik heb als streeftijd voor de marathon van Eindhoven op 14 oktober een tijd van 3:35/3:40 in mijn hoofd. Dit betekent voor mij dat ik ongeveer 220 gram koolhydraten nodig heb tijdens de marathon.

1 Born Super Liquid gel bevat 21,5 gram koolhydraten. Nou zal ik niemand aanraden om 10 gelletjes in te nemen tijdens een marathon, want dan kom je hoogst waarschijnlijk misselijk over de finish. Gelukkig wordt er bij de verzorgingsposten ook om de 5 km sportdrank uitgedeeld of je kunt je eigen sportdrank meenemen natuurlijk. De Isotone sportdrank van Born is mij tijdens mijn trainingen goed bevallen. Deze Isotone sportdrank is gluten- en lactosevrij. Isotone sportdrank bevat over het algemeen zo’n 4-8 gram koolhydraten per 100 ml.

Voorbereiding op een marathon

Mijn plan voor de marathon van Eindhoven is als volgt:

  • Iedere 7 km een Born Super Liquid gelletje, dit betekent verdeeld over de marathon 6 Energy Gels, dus 129 gram koolhydraten.
  • Vanaf 5 km iedere 5 km een beker sportdrank, dit zijn in totaal 8 bekers sportdrank. Er vanuit gaande dat er in elke beker zo’n 150 ml zit, zorgt dit voor nog ongeveer 96 gram koolhydraten.
Geschreven door Miny Verheij

Miny is kinderyoga docent, hardloopinstructeur en verzorgt bootcamptraining voor The Bootcamp Club. In juni is ze gestart met de opleiding Fitnesstrainer A. Daarnaast kan Miny niet goed tegen gluten en lactose. Zij deelt graag haar ervaringen!

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact