Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Gezond afvallen als duursporter

Alle categorieën Voedingsschema hardlopenSportdrankenVoedingsschema trailrunning

In de duursportwereld wordt er vaak veel aandacht besteed aan het behalen van een optimaal lichaamsgewicht. Helaas bestaan hier ook nog veel misverstanden over. Zo is een lager lichaamsgewicht bijvoorbeeld niet altijd beter. Daarnaast wordt nog vaak gedacht dat het volgen van een dieet de beste manier is om af te vallen. Hoe gewichtsbeheersing écht werkt en waar je alert op moet zijn, vertellen we je in deze blog!

Een fit lichaam als duursporter

Een gezond lichaam is belangrijk voor iedereen. Als duursporter kan een fit lichaam je daarnaast helpen om meer uit je prestatie te halen. Wanneer je lange afstanden aflegt op de fiets of te voet, dan krijgt je lichaam veel te verduren. Ook om blessures te voorkomen is een fit lichaam essentieel.

De juiste voedingsstoffen en voldoende energie vormen hiervoor de belangrijkste basis. Daarnaast kan een optimale lichaamssamenstelling je helpen om nóg meer uit jouw prestaties te halen. Het meedragen van extra gewicht tijdens het sporten, kost meer energie en maakt de inspanning letterlijk zwaarder. Daarentegen kan een te laag gewicht er juist voor zorgen dat je kracht en energie tekortkomt en een hoger risico loopt op blessures.

Het optimale lichaamsgewicht is voor iedereen anders. Het gewicht waar jij je het beste bij voelt en goed op kunt presteren is jouw optimale gewicht. Wanneer je als doel hebt om jouw lichaamssamenstelling te optimaliseren, is het belangrijk dat je de basis van gewichtsbeheersing goed begrijpt.

De basis van gewichtsbeheersing

Afvallen en aankomen zijn in de basis eigenlijk heel simpel. Als je meer energie binnenkrijgt dan dat je gebruikt, dan kom je aan. Gebruik je meer energie dan dat je binnenkrijgt, dan val je af. Dit heeft te maken met energiebalans. Dit is de balans tussen de energie die je lichaam binnenkomt (energie in) en de energie die je lichaam gebruikt (energie uit).

Energie in > energie uit à aankomen
Energie in = energie uit à op gewicht blijven
Energie in < energie uit à afvallen

Via je voeding komt energie je lichaam in. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt voor allerlei processen die in je lichaam plaatsvinden. Dus niet alleen voor bewegen en sporten, maar ook voor het herstel van je spieren, het behoud van sterke botten en de werking van je organen.

Waarom diëten vaak niet werken

Bij afvallen denken mensen vaak al snel aan diëten. Uiteindelijk werken alle diëten op dezelfde manier. Ze zorgen ervoor dat je in een negatieve energiebalans bent (je krijgt minder energie binnen dan je gebruikt).

Op de korte termijn werken diëten vaak redelijk goed en vliegt het gewicht eraf. Het probleem met diëten is echter, dat ze niet vol te houden zijn, waardoor mensen na een dieet al snel weer terug zijn op hun oude gewicht. Daarnaast zijn ze vaak niet gezond, omdat je soms hele voedselgroepen uitsluit, waardoor tekorten kunnen ontstaan.

De beste manier om blijvende effecten te krijgen is met een gezonde en gebalanceerde leefstijl.

Goede basisvoeding

Wanneer jouw basisvoeding op orde is, dan is het een stuk makkelijker om een optimaal lichaamsgewicht te bereiken en behouden. Hoewel er geen ‘1 size fits all’ methode is, zijn er wel een aantal richtlijnen die je kunnen helpen om een goede basis te creëren.

Richtlijnen

  • Kies vooral voor volkorengraanproducten. Deze bevatten meer vitamines, mineralen en vezels dan witte graanproducten. Hierdoor krijg je meer goede voedingsstoffen binnen en ben je langer verzadigd.
  • Eet dagelijks minimaal 250 gram groenten. Ook groenten bevatten veel goede voedingsstoffen. Voor afvallen is het bovendien interessant dat groenten weinig energie (kcal) leveren en juist wel een verzadigd gevoel geven.
  • Eet voldoende eiwitten. Eiwitten zorgen voor meer verzadiging dan koolhydraten en vetten. Daarnaast helpen eiwitten tijdens het afvallen om je spiermassa te behouden. Voorbeelden van goede eiwitbronnen zijn: kipfilet, magere kwark, vis en peulvruchten zoals bonen.
  • Focus op een structuur. Maak een concreet plan en probeer je eraan te houden. Met een duidelijk plan kun je verleidingen makkelijker weerstaan. Ook heb je minder behoefte aan snacks als je een goede structuur hebt.

Niet te snel afvallen

Als afvallen het doel is, let er dan op dat je dit niet te snel doet. Zoals eerder al benoemd, heeft je lichaam voldoende energie nodig om goed te functioneren. Helemaal als sporter is dit belangrijk, omdat je lichaam dan extra veel energie nodig heeft. Wanneer je te snel afvalt, ben je in een groot energietekort. Hierdoor kan je lichaam niet meer optimaal functioneren en liggen blessures en klachten op de loer. Zorg er daarom voor dat je niet te snel gewicht verliest. 0,2-0,5 kg per week is vaak een realistisch doel.

Extra ondersteuning bij het afvallen

Multivitamine
Een verlaagde energie-inname zorgt ervoor dat je minder vitamines en mineralen binnenkrijgt. Met behulp van een multivitamine kan je extra vitamines en mineralen binnenkrijgen. Multi Oxidant Control Gold bevat een gebalanceerde mix van vitamines en mineralen en biedt jou als duursporter de optimale basis.

Eiwitpoeder
Eiwitten zijn essentieel voor iedere sporter. Tijdens het afvallen is dit niet anders. Aangezien je minder eet, moet je er extra alert op zijn dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt voor een optimaal herstel. Daarnaast helpen eiwitten ook bij het behoud van spiermassa. Een eiwitshake, zoals Whey Classic Gold of Whey Recovery Gold is hiervoor ideaal.

Metabolism Gold
Wondermiddelen om af te vallen bestaan helaas niet. Om je lichaam toch wat extra ondersteuning te bieden kan Metabolism Gold gebruikt worden. Dit supplement bevat onder andere groene thee extract met EGCG, waarmee het de vetverbranding ondersteunt. Uiteraard is Metabolism Gold enkel bedoeld als extra ondersteuning en vormt een goede voeding de basis.

Geschreven door Virtuoos Sportsupplementen

Het Nederlandse Virtuoos is een hoogwaardig merk sportsupplementen. Het Nederlandse bedrijf is opgericht in 2010 met als doel om samen met de sportwereld effectieve en veilige voedingssupplementen te ontwikkelen en deze af te stemmen op specifieke sporters en - sportdisciplines. Inmiddels gebruiken vele nationale en internationale topatleten, profvoetballers, schaatsers, wielrenners en andere sporters de dopingvrije voedingssupplementen van Virtuoos en is het innovatieve bedrijf een sterk groeiend merk in de Internationale sportwereld.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact