Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

De voorbereiding op een wedstrijd

Alle categorieën MountainbikenVoedingsadviesEvenementen

Veel sporters hebben vaste rituelen of gebruiken voor een wedstrijd. Enerzijds misschien wat bijgeloof, maar vooral omdat je op raceday niet voor verrassingen wilt komen te staan. Het aanpassen aan verrassingen kost je energie, en die kun je beter voor de race bewaren. In deze blog daarom een aantal must-haves, zoals je voedingsplan & bietensap, voor raceday.

Je race kit

De avond voor de wedstrijd leg ik mijn outfit klaar en pak ik mijn tas in. Juiste kleding, juiste schoenen, speldjes etc. Check altijd de weersvoorspelling. Bij warm weer is het slim om een koeltas met bevroren flesjes water mee te nemen om je kerntemperatuur te drukken, terwijl met koud weer vaseline een lifesafer zou kunnen zijn. Bij twijfel neem je toch die baselayer of arm sleeves mee. Je kunt beter een paar items te veel meenemen dan te weinig.

Voedingsplan

Zoals in een eerdere blog al is geschreven is een voedingsplan voor een duurinspanning belangrijk. Bij wedstrijden die langer dan een uur duren moet je ook tijdens je race koolhydraten innemen. Denk aan dus aan je isotone sportdrank vooraf en de gels of dranken tijdens je race.

Bietenshots

Bietenshots zijn de laatste jaren een populair supplement geworden om de prestatie te bevoorraden. Door de hoge concetratie van nitraat, wat je lichaam omzet in nitriet kun je inspanning op hoge intensiteit langer volhouden. Je verzuurt minder snel, wat je prestatie natuurlijk verbetert. Als je met bietenshotjes wilt gaan werken is het belangrijk om 4-5 dagen voor raceday hiermee te starten. Op raceday neem je uiterlijk 3 uur voor de start je laatste shotje. Let op, het is belangrijk dat je in de voorbereiding al wel eens geoefend hebt met de shotjes. Je wilt zeker weten dat je maag&darmstelsel niet reageert op het product.

Focus op herstel na je race

Vaaks staat na een race de volgende uitdaging al weer op je te wachten. Wij sporters kunnen niet te lang zonder doel zitten. Vergeet vooral niet om te genieten van je prestatie en de sfeer bij een groot evenement, maar denk ook aan je herstel! Ik zorg er daarom altijd voor dat ik voldoende warme en droge kleding mee heb voor na afloop. De kans op een verkoudheid of griepje is groot als je na inspanning in je bezweette kleding blijft lopen. Soms moet je lang wachten op je medesporters of de prijsuitreiking, dan wil je geen koudje oplopen. Daarnaast neem ik in ieder geval voldoende eiwitten en koolhydraten na afloop van de race in. Een shake of proteïnereep heb je zo achter de kiezen, maar kan er wel voor zorgen dat je de volgende dag een stuk fitter bent en je training weer kunt herpakken. Het volgende doel staat ongetwijfeld al op je te wachten.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact