Loading cart...
Categorieën

Visolie & Sport, onbekend maakt onbemind?

Alle categorieën SupplementenVoedingsschema zwemmenVoedingsschema triathlon

We hebben het nooit zo vaak over visolie. Maar toch staat het in Nederland in de top 5 van favoriete voedingssupplementen. Dat is niet voor niets, omdat visolie twee essentiële Omega 3-vetzuren bevat: EPA en DHA, die belangrijke functies in het lichaam vervullen. De beste manier om deze benodigde vetzuren binnen te krijgen is via voeding en dan met name via vette vis en schaaldieren. Echter veel mensen eten te weinig vis, waardoor de kans bestaat dat je te weinig Omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Het tekort kan aangevuld worden met een supplement. In deze blog gaan we, naast de werking van visolie, in op het belang voor sporters.

Wat doet Visolie?

Maar laten we eerst maar eens beginnen met was Visolie of beter gezegd EPA en DHA eigenlijk doen. DHA en EPA hebben beide een gunstige invloed op het hart en DHA is daarnaast goed voor het gezichtsvermogen en een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. Onderzoeken laten zien dat één portie vis per week de kans op sterfte aan hartziekten zou verkleinen en verlagend werkt op de bloeddruk. Het beste is om vette vis te eten, waarbij je kunt denken aan zalm, haring en makreel. Daar zitten de meeste gezonde Omega 3-vetzuren in. Vet wordt vaak als slecht gezien. Maar vette vis betekent dus veel gezonde vetten!

Wist je trouwens dat vissen de vetzuren niet zelf aanmaken, maar via algen uit hun voeding halen?

Is het eten van meer koolhydraten beter tijdens het sporten? En hoeveel is te veel?

Visolie voor sporters

Het voorgaande zou al een reden moeten zijn voor sporters, die te weinig vis eten, om visolie als supplement te nemen. Maar er is meer. Visolie is namelijk niet alleen goed voor bijvoorbeeld kinderen, waarvan de hersenen volop in ontwikkeling zijn, maar ook voor intensieve sporters. Er is veel onderzoek gedaan naar visolie in combinatie met (intensief) sporten. Daarbij worden, naast de bovenstaande, verschillende mogelijke voordelen naar voren gebracht: goed voor je herstel (zie ook kader), soepele gewrichten, sterkere spieren, vetverbranding en uithoudingsvermogen.

Natusport Visolie Omega 3

Er is veel visolie beschikbaar van, helaas, niet altijd de beste kwaliteit. Zeker als sporter is het belangrijk om voor kwaliteit te gaan zonder verontreinigingen. De Natusport Visolie capsules bevatten een zuivere, kwalitatieve visolie afkomstig van ansjovis uit de noordelijke Stille Oceaan, die duurzaam en onder gecontroleerde omstandigheden is gevangen. Natusport Visolie is rijk aan Omega 3-vetzuren met een ruime dosering EPA en DHA. De verhouding EPA versus DHA is 3:2, hetgeen als ideaal wordt gezien. Daarnaast bevat het vitamine E, hetgeen een belangrijke anti-oxidant is. Simpel gezegd betekent dit dat je lichaam beschermd wordt tegen vervelende agressieve stofjes. Natusport Visolie is voorzien van het NZVT-keurmerk.

Herstel mogelijk sneller met visolie

In een onderzoek in Amerika van een paar jaar geleden kregen 32 getrainde jonge mensen (gelijke verdeling mannen en vrouwen) gedurende 7,5 week visolie als supplement. Een deel kreeg 2, 4 of 6 gram visolie en een deel kreeg 0 gram (placebo). Na deze periode werd de deelnemers gevraagd om herhalend meerdere squat-oefeningen te doen. Voorafgaand en na de oefeningen werden op verschillende tijdstippen meerdere metingen uitgevoerd om te kunnen vergelijken. Ook werd er bloed afgenomen en werd gevraagd hoeveel last ze hadden van spierpijn. Er bleek een significant verschil te zijn tussen de 6 gram groep en de placebogroep. De 6 gram groep had lagere spierpijnscores en de kracht om te springen was veel sneller weer op het oude niveau. De onderzoekers concludeerden dat een visolie kan helpen bij sneller herstel en minder spierpijn geeft.

Bron: NPN, september 2020

Noot: Natusport vindt het belangrijk om je zoveel mogelijk uitleg te geven over de werking van haar producten. Echter dat is bij supplementen vaak lastig, omdat we gehouden zijn aan een veelvoud van medische claims. Desondanks proberen we je zo goed mogelijk te informeren. Overigens zijn deze claims er natuurlijk niet voor niets.

Geschreven door NatuSport supplements & nutrition

Natusport is een relatief jong bedrijf en wil graag een bijdrage leveren aan het (top)sportklimaat in Nederland en België. Zij willen iets betekenen voor zowel teams als individuele sporters. Natusport hoeft niet de grootste te zijn, maar wil wel impact hebben.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact