Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Energiereep ter ondersteuning van prestaties

Alle categorieën TriathlonVoedingsschema hardlopenWielrennen

Een energiereep is een energiereep…toch? Dat is een uitspraak, die wij nog weleens horen. Nou, daar denken wij bij Natusport heel anders over. In deze blog bespreken we hoe onze Energy Bar je kunnen helpen bij je sportieve prestaties.

Vochtbalans en sporten 

Maar voordat we naar de rol van energierepen kijken, even een paar algemene opmerkingen over sportvoeding tijdens trainingen en wedstrijden. Waar hebben we het dan over? Dan gaat het eigenlijk over energie/koolhydraten en je vochtbalans. Over vocht kunnen we heel kort zijn, je vochtbalans is heel belangrijk. Je kunt de volgende vuistregel gebruiken: 2% vochtverlies geeft 20% prestatieverlies. Dat komt omdat je lichaam zichzelf wil beschermen en bij wijze van spreken de handrem aantrekt. Dus regelmatig drinken is heel belangrijk vooral bij warm weer. En denk niet dat het wel mee zal vallen. Ga bij gemiddeld weer maar eens voor en na een training op de weegschaal staan. Dan zul je zien dat je veel meer vocht verliest dan je denkt.  Oh ja, bij 5% vochtverlies raak je bewusteloos!

Energie en koolhydraten

Je lichaam haalt energie uit koolhydraten (suikers), eiwitten en vetten. Bij een wedstrijd of zware training heb je circa 100 – 120 gram suiker per uur nodig wat omgezet wordt in energie. Echter voor de meeste sporters geldt dat ze maximaal 60 tot 80 gram koolhydraten per uur via de voeding (Sportdrink, energy bars, gels etc.) op kunnen nemen en omzetten in energie. Voor wat betreft eiwitten heeft je lichaam suikers in de vorm van glycogeen (vooral in lever en spieren) wat snel opneembaar is. Daarnaast haalt het lichaam suikers uit vet, waarvan we allemaal weten dat het een langzaam proces is.

Koolhydraten stapelen

Bij een zware training of wedstrijd is het belangrijk om te starten met een flinke koolhydraatvoorraad in je lichaam (koolhydraten stapelen). Eet bijvoorbeeld 3 uur van tevoren een koolhydraatrijke maaltijd. Daarnaast is het belangrijk om zo zuinig mogelijk met je energie om te springen en tijdens de inspanning genoeg koolhydraten op te nemen (ook in de finale of eind van je training). Op deze manier stel je het gebruik van je glycogeen zo lang mogelijk uit en heb je ook aan het eind nog genoeg energie. Vaak zeggen sporters dan: “Ik had aan het eind nog over!”.

Functie energierepen

Naast de Isotonic Sportdrink en Energy Performance Gels vervullen de diverse energy bars een belangrijke rol bij de koolhydraatopname tijdens je wedstrijd/training. Laten we de diverse “repen” eens langslopen:

NatuSport – Energy Performance Bars

Deze reep neem je voor of aan het begin van je wedstrijd of training. We hebben 4 smaken: Appel/kaneel, Rood Fruit, Citrus en Salty Peanut. Uiteraard zit er in de repen echt fruit; in de Salty Peanut zit voor de liefhebbers onder ons pindakaas! De basis van de koolhydraatvoorziening is havermout, welke door de vezels een zogenaamde laag Glycemische Index (GI) heeft. Dit betekent een langdurige en geleidelijke opname van koolhydraten door je maagdarmstelsel. Hoe langer dit proces duurt, hoe langer je verzadigd blijft en geen hongergevoel krijgt. De lage GI zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel gedurende langere tijd in balans is. Het voorkomt derhalve schommelende bloedsuikers. Elke reep bevat 29 gram koolhydraten. De repen bevatten ook wat eiwitten en vetten. De Salty Peanut is speciaal ontwikkeld voor wat warmer weer; deze reep bevat extra mineralen om aan te vullen bij je vochtverlies. Overigens is de reep ook wat zwaarder en bevat hij 35 gram koolhydraten.

Tip: Pas op met repen met een coating. Daar worden bijna altijd harde verzadigde vetten voor gebruikt!

Instant Energy Bars

Deze neem je aan het eind van je wedstrijd of training. Deze hebben we in 2 smaken te weten Fresh Orange en Citrus. Deze repen hebben een wat hogere GI, hetgeen betekent directe energie opname maar wel minder lang dan bij de havermoutrepen. We noemen dit ook wel snelle koolhydraten. De eerste energiebron is dan ook suiker. Hierdoor zal je na het consumeren merken dat er onmiddellijk een golf aan energie vrijkomt die je kunt gebruiken net wanneer je die het hardst nodig hebt.

Overigens is de basis van de Instant bars Almond (amandel noten). Elke reep bevat 20 gram koolhydraten en deze bar neem je aan het eind van je wedstrijd/training voor snelle suikers. Je wilt je maagdarmstelsel dan zoveel mogelijk ontlasten, zodat er zoveel mogelijk bloed naar je spieren gaat. Overigens wordt er aan het eind van je inspanning ook niet meer zoveel in je darmen opgenomen.

Experimenteren sportvoeding

Elk lichaam is anders en reageert verschillend. Het is dus heel belangrijk dat je er zelf achter komt wat voor jou het beste werkt. Sommige sporters hebben liever gels dan repen, hebben moeite met eten of drinken tijdens een wedstrijd etc… Experimenteer om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Oh ja, experimenteren doe je tijdens de training en niet tijdens een wedstrijd. Je gaat ook niet je nieuwe fiets, schoenen of schaatsen uittesten tijdens je eerste wedstrijd. Het is maar dat je het weet!

Geschreven door NatuSport supplements & nutrition

Natusport is een relatief jong bedrijf en wil graag een bijdrage leveren aan het (top)sportklimaat in Nederland en België. Zij willen iets betekenen voor zowel teams als individuele sporters. Natusport hoeft niet de grootste te zijn, maar wil wel impact hebben.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact