Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Geblesseerd, wat nu?

Alle categorieën Voedingsschema voetbalEnergie GelsHardlopen

Helaas heb ik er zelf nog wel eens last van, een blessure of pijntje. Waar ik in het verleden in paniek raakte en me afvroeg of ik die wedstrijd nog wel zou halen, laat staan een PR zou lopen, daar weet ik nu als ervaringsdeskundige wat er voor nodig is om snel weer pijnvrij en op niveau terug te komen. In deze blog tips om snel weer te kunnen genieten van je sport. Hierbij natuurlijk altijd de kanttekening deze adviezen in samenspraak met je fysiotherapeut of behandelend arts te bespreken vooraleer je dit in de praktijk brengt.

Acceptatie & Herstel

Voor mij begint het herstel pas echt wanneer ik de blessure geaccepteerd heb. Geen gemopper meer ‘’waarom mij dit nou weer moet overkomen’’ of ‘’dat het niet eerlijk is’’ enzovoorts. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar door te focussen op de progressie van de blessure en hetgeen je wél kunt doen, bijvoorbeeld alternatieve trainingen op de fiets, in het zwembad of in de sportschool, houd je een positieve instelling. Ik ben er van overtuigd dat die positieve instelling ook het herstel van je blessure bespoedigd. Immers, een happy runner is een fast runner.

Tussendoelen stellen

Om gemotiveerd te blijven is het goed om tussen doelen te stellen. Probeer jezelf uit te blijven dagen, met natuurlijk het herstel van je klacht in je achterhoofd. Neem bijvoorbeeld een segment op Strava, dat je over pak weg 4 weken aan wilt vallen. Train daar gericht naar toe, en meet je progressie. Zo deel je je blessure in delen op, en blijf je met plezier sporten. Daarnaast geeft een blessureperiode ook de mogelijkheid om aan andere zwakke schakels te werken, bijvoorbeeld je rompstabiliteit of balans.

Voeding & Sportvoeding

Het is heel belangrijk om je voeding af te stemmen op je blessure. Een veelgemaakte fout is dat mensen in een blessureperiode te veel of juist te weinig gaan eten. Zit je helemaal stil, dan is het verstandig om je voedingsinname enigszins te verlagen, aangezien je energiebehoefte ook lager is. Ga je veel alternatieve trainingen doen, dan is het soms zelfs beter om je inname te verhogen. Vaak zit je langer op de fiets dan dat je zou hardlopen. Daarnaast vraagt de genezing van een blessure ook om extra energie. Afvallen tijdens een blessure is absoluut af te raden, en zal het herstel dus ook niet bespoedigen.

Om spieratrofie (het dunner en minder krachtig worden van een spier) te voorkomen is het belangrijk om voldoende eiwitten in te nemen. Hiervoor zijn diverse richtlijnen gebaseerd op gram eiwitten / kg lichaamsgewicht, maar een eenvoudige richtlijn is vijf maal daags 20 gram eiwitten, dit is een veelgebruikte richtlijn in de topsportwereld. Daarnaast zijn er een aantal specialisten die ook de inname van creatine adviseren*.

* Het gunstige effect wordt verkregen bij een dage­lijkse inname van 3 gram creatine in combinatie met een weerstandstraining die een toename van de werkbelasting na verloop van tijd mogelijk maakt en die ten minste drie keer per week gedurende enkele weken moet worden gedaan aan een in­tensiteit van tenminste 65 %-75 % van 1RM (*). (*) 1RM (1 repetitie maximaal) is het maximale gewicht of de maximale kracht die een individu in één enkele beweging kan uitoefenen.

Suppletie met sportsupplementen

Bij sommige blessures is het aan te raden om middels suppletie extra micronutriënten (sportsupplementen) in te nemen. Onderzoek wijst uit dat de inname van collageen voor een (revalidatie)training de peesweefsel versterkt. Bij botblessures zoals een stresshaard of stressfractuur zijn Vitamine D en Calcium goed voor de botaanmaak.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Voor 17:00 besteld, morgen in huis!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact