Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Ketting smeren, welke olie en wanneer?

Alle categorieën Voedingsschema hardlopenVoedingsschema hockeyGravel

Van een racefiets of mountainbike zijn je ketting en je tandwielen misschien wel een van de belangrijkste onderdelen. Je ketting zorgt voor de krachtoverbrenging van de pedalen naar je achterwiel via je kettingbladen en achtercassette. Hoe soepeler deze onderdelen bewegen hoe gemakkelijker en harder je kunt fietsen. Het is dus ontzettend belangrijk dat je ketting en tandwielen goed schoonhoudt en onderhoudt. Gelukkig zijn er diverse producten die je hierbij kunnen helpen.

Het schoonmaken van je ketting

Je doet er verstandig aan om na elke fietsrit goed je ketting en tandwielen na te kijken. Een ketting van een racefiets zal na een ritje over alleen maar asfalt minder snel smerig worden dan die van een mountainbike na een hevige rit door het bos. Toch komt er snel zand en vuil tussen je ketting, wat voor slijtage op je onderdelen kan zorgen. Hoe meer slijtage, hoe sneller je aan vervanging toe bent. Dit kan je voorkomen door na elke fietsrit je ketting schoon te maken met een goede kettingreiniger. Denk hierbij aan de Chain Cleaner van Morgan Blue. Dit product is heel erg gemakkelijk in het gebruik. Je spuit de cleaner op je ketting, cassette en kettingbladen, waarna je het even 5 minuten goed laat intrekken. Vervolgens spoel je de ketting en de tandwielen af met een warm sopje en je zult zien dat alles weer blinkend schoon is. Als er sprake is van wat hardnekkiger vuil kun je ervoor kiezen om een Chain Brush of Cassette Brush te gebruiken. Hiermee kom je wat gemakkelijker tussen de schakels van je ketting en tussen de verschillende tandwielen.

Het invetten van je ketting

Nadat je je fietsketting goed hebt schoongemaakt is het belangrijk dat je hem weer goed invet. Een goede kettingolie hecht zich goed aan de onderdelen waarop het wordt aangebracht en kan er niet zomaar met water afgespoeld worden. Door je ketting en tandwielen goed in te vetten draaien deze onderdelen soepel en werken je versnellingen ook optimaal. Een goed gesmeerde ketting knarst of piept niet. Een aan te raden product is dan ook de Race Oil van Morgan Blue. Deze olie heeft synthetische toevoegingen welke zorgen voor een verlaagde wrijvingsweerstand. Hierdoor kun je gemakkelijker schakelen tussen de verschillende versnellingen en draait je ketting soepel.  Race Oil van Morgan Blue is gemakkelijk aan te brengen op je ketting door middel van het flesje. Je zult merken dat de olie niet van je ketting afdruipt maar dat het zich goed hecht aan de ketting en de tandwielen.

Geen tijd om eerst je ketting uitgebreid schoon te maken en daarna nog eens in de olie te zetten? Gebruik dan de Friction Modifier van Morgan Blue. Hiermee smeer je je ketting en spuit je als het ware de grove vuil af van je ketting. Hierbij dien je er wel rekening mee te houden dat dit product alleen bij droog weer te gebruiken is. Houd er daarnaast rekening mee dat je wel nog steeds je ketting goed schoon moet houden met bijvoorbeeld een Chain Cleaner.

Kettingonderhoud MTB

Ben je meer van het offroad werk of fiets je vaak door de regen? Dan dien je hier rekening mee te houden voor wat betreft het gebruik van een goede kettingolie. Zo is de Extra Dry Lube van Morgen Blue optimaal geschikt voor mensen die vaak op de MTB of Cyclocross zitten. Deze olie beschermd optimaal tegen water, zand, modder en stof. Kijk dus even goed welke olie je nodig hebt, afhankelijk van de ondergrond waar je op fietst.

Een ander product waar offroad fietsers bij gebaat zullen zijn is de Dry Wax van Morgan Blue. Dit smeermiddel heeft een basis van wax en zorgt er zo voor dat er een water- en vuilbestendige laag wordt aangebracht wat voor optimale bescherming zorgt. Je ketting en tandwielen blijven hierdoor langer schoon en ook slijtage wordt tegengegaan.

Met een goed onderhouden ketting is fietsen een stuk leuker en zelfs het schoonmaken wordt een beetje een feestje. Met de juiste producten zorg je voor een langere levensduur van je onderdelen en daarnaast oogt een schone fiets ook nog eens veel beter. Veel fietsplezier!

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact