Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Koolhydraten tijdens duursporten

Alle categorieën Energie RepenVoedingsschema hockeyMerken

Om een ​​meerdaagse etappewedstrijd zoals de Tour de France tot een goed einde te brengen, zijn specifieke trainingen (en het bezitten van talent) erg belangrijk. Naast deze factoren is de juiste koolhydraat- en drinkstrategie waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle prestatie in de race. Niet alleen voor de profs maar ook voor recreanten is een goede vocht- of koolhydraatinname belangrijk.

Koolhydraten en sport

Het lichaam slaat energie uit koolhydraten op in de vorm van glycogeen in spieren en lever. Spierglycogeen is een gemakkelijk beschikbare energiebron voor het trainen van spieren. Zodra deze voorraden koolhydraten en water uitgeput raken, kan training met maximale intensiteit niet worden volgehouden. Daarom moet het lichaam periodiek worden voorzien van koolhydraten in de juiste vorm en in voldoende mate tijdens een langdurige intensieve duursessie.

Prestaties verbeteren met koolhydraten

De redenen waarom de inname van koolhydraten de prestaties tijdens het sporten kan verbeteren, zijn erg complex. Maar de twee belangrijkste redenen zijn: de functie als energieleverancier enerzijds en anderzijds het reguleren van een lage glycogeenspiegel. Ook hebben koolhydraten invloed op de hersenen: voor trainingssessies die minder dan een uur duren, zijn de glycogeenvoorraden van het lichaam geen prestatiebeperkende factor. Recent onderzoek heeft aangetoond dat koolhydraten de prestaties zelfs in die trainingen kunnen verbeteren – zelfs zonder daadwerkelijke inname. Door simpelweg de mond een paar seconden te spoelen met een drank die koolhydraten bevat, worden specifieke receptoren in de mondslijmvliezen geactiveerd. Dit stimuleert het centrale zenuwstelsel in de hersenen, wat een prestatieverhogend effect kan veroorzaken.

Aanbevolen hoeveelheid koolhydraten

Binnen dit schema heeft lichaamsgewicht geen invloed.

Duur Koolhydraten per uur
1-2 uur Tot 30 gram koolhydraten per uur
2-3 uur Tot 60 gram koolhydraten per uur
3+ uur Tot 90 gram koolhydraten per uur

Snelle opname van energie

Na een uur is het  van belang om te starten met de koolhydrateninname. Dit kan bijvoorbeeld met de PowerBar PowerGel Shots. Vijf van deze shots staan qua koolhydraten gelijk aan een PowerGel. Zowel de shots als de gels van PowerBar bevatten een uniek koolhydratenmengsel met een speciale verhouding van glucose- en fructose. Daarnaast is er extra natrium aan de gel toegevoegd. Natrium is het mineraal dat het meest verloren gaat tijdens het sporten. De PowerGel of de shots zijn geschikt voor inspannende sporten, omdat het de energie aanvult die nodig is voor de (langdurige) training(en).

Water of sportdrank?

Naast de gels of shots kun je het lichaam van koolhydraten voorzien door middel van sportdrank, bijvoorbeeld via de PowerBar IsoActive. Deze PowerBar sportdrank is voorzien van een uitgebalanceerde mix aan elektrolyten (natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium) voor vochtregulering, die verloren gaat met zweten. Met dit product kan de (top)sporter altijd rekenen op een stabiele toevoer van energie, hetgeen voor het behalen van sportieve prestaties het allerbelangrijkste is.

Individuele koolhydraat strategie

De optimale hoeveelheid koolhydraatinname tijdens wedstrijden hangt sterk af van de duur en intensiteit van de training, maar moet ook worden afgestemd op de individuele tolerantie van de atleet. Train en oefen jouw koolhydraatstrategie tijdens de training en probeer nooit een nieuw schema uit tijdens een wedstrijd!

Geschreven door PowerBarNL Nutrisense

NutriSense heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een ervaren speler in de (sport)voedingsbranche. Met merken als PowerBar & QWIN richten zij zich op topsporters, recreatieve sporters en de moderne actieve gezondheidsbewuste consument.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact