Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Moet je 3 gels per uur innemen tijdens de marathon!?

Alle categorieën EvenementenZwemmenTriathlon

Alsof 42,195km nog niet uitdagend genoeg is zou je ook nog eens 3 energiegels per uur moeten innemen? Klinkt als een uitdagende bedoeling. Dat de marathon een ontdekkingsreis naar je eigen grenzen is dat moge duidelijk zijn. Die expeditie moet met voldoende energie in de tank gedaan worden. En laat dat nu de reden zijn dat je idealiter maar liefst 3 gels per uur in kunt nemen tijdens zo’n marathon (of ultraloop).

Energieverhouding marathon 

Een marathon vraagt enorm veel energie. Je verbruikt meer glycogeen tijdens zo’n marathon dan je vooraf of tijdens kunt aanvullen. Je glycogeen voorraad loopt hierdoor leeg, waardoor je uiteindelijk over zult schakelen op de verbranding van vetten. Hier heeft ieder lichaam meer dan voldoende voorraad van, maar het nadeel van vetverbranding is dat het trager gaat. Dit is ook wel de bekende man met de hamer. Je zult in tempo terug moeten schakelen. Je hoofd wil nog wel, je zult waarschijnlijk zelfs minder hard hijgen, maar je benen gaan niet meer zo snel vooruit als je zou willen.

Voedingsstrategie marathon 

Je hoort ook vaak dat de marathon pas na 30 tot 35 kilometer begint. Dit is dus in verband met die overschakeling naar vetverbranding. In deze fase word bepaald of je de eindstreep en je einddoel gaat behalen. Je kunt namelijk gerust minuten verliezen.

Om de klap van de man met de hamer op te vangen is naast een goede voorbereiding met veel lange duurlopen je fuel strategie erg belangrijk. Essentieel is het aantal koolhydraten dat je voor én tijdens je race tot je neemt. Vooraf kun je, ook om goed gehydrateerd te zijn, kiezen voor Isotone sportdrank of voor nog meer koolhydraten voor bijvoorbeeld de Turbo Drink van Amacx.

Hoeveel sportgels tijdens de marathon? 

Dit betekent dus inderdaad dat je tijdens een marathon 3 gels per uur kunt nemen. Maak in de voorbereiding een keuze met welke sportvoeding je de marathon wilt lopen, probeer hier zo veel mogelijk op te trainen, en zo voorkom je de ‘’hongerklop’’ tijdens je race, en kun je hopelijk een prachtig eindresultaat neerzetten!

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact