Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Review – BORN energie gels

Alle categorieën FietsonderhoudMerkenVoedingsschema schaatsen

Voor de meeste lopers en fietsers is het sportvoedingsmerk BORN zeker geen onbekende. En dat is niet zo gek natuurlijk! In 1985 werd het bedrijf in de wielerprovincie Limburg opgericht en samen met Team Sunweb ontwikkelden ze al veel verschillende sportvoedingsproducten. Ondanks dat ze veel met de wielerploeg samenwerken, betekent dat niet dat de sportdranken, repen en gels alleen voor fietsers geschikt zijn. Volgens de makers van BORN zijn de producten bedoeld voor iedereen die meer plezier en prestatie uit zijn training, fietstocht of hardlooprondje wil halen. Maar dat is niet het enige! Ook beloven ze dat de sportvoeding mij zal helpen met mijn grenzen te verleggen. En met de Dam tot Damloop en de Halve marathon van Amsterdam op de agenda is dat een heel fijne belofte.

Nu we nog maar twee maanden tot de start in Amsterdam hebben, staan er veel duurlopen op mijn programma. Voor mij is dat het ideale moment om nieuwe sportvoeding te proberen. Omdat ik tijdens het hardlopen het liefste gebruik maak van energiegels, testte ik de volgende gels van BORN:


Super Liquid Gel

Kant-en-klare energiegel
21,5 gram koolhydraten per tube
Mét en zonder caffeine
Met vitamines en mineralen 


De Super Liquid Gel is een kant-en-klare energiegel met 21,5 gram koolhydraten per tube. Ze worden verkocht in de smaken Apple, Citrus, Cherry en Cappuccino. Volgens de verpakking kan deze gel een hongerklop helpen voorkomen, is het goed verdraagbaar voor de maag en wordt het snel opgenomen in het bloed. Ook bevatten de gels een aantal vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan de regulering van de vochtbalans en aan een normale werking van de spieren.

Aan de Super Liquid Gels met kersen- en cappuccinosmaak is 29,7 mg cafeïne toegevoegd. Dat komt ongeveer overeen met de hoeveelheid in een blikje cola. De cafeïne zou een stimulerend effect op de concentratie en de prestatie kunnen hebben. Door de toevoeging van de cafeïne zijn de Super Liquid Gel Cappuccino Flavour en Cherry Flavour niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

De gels van BORN staan er om bekend dat ze niet mierzoet zijn en dat maakt mij direct enthousiast. Tijdens mijn eerste training neem ik de kersenvariant mee en die is inderdaad niet te zoet, maar juist lekker op smaak. De gel drinkt makkelijk weg tijdens het lopen en heeft bovendien geen gekke nasmaak. Voor de zekerheid had ik nog een tweede gel meegenomen, maar dat blijkt helemaal niet nodig. Na de training van een uur kom ik zonder maagproblemen én zonder honger thuis. Bij mijn volgende duurlopen neem ik de Apple Flavour en Citrus Flavour mee en ook hiermee zijn de ervaringen zeer positief. Alleen de Cappuccino Flavour was voor mij een minder groot succes. Dat had overigens niets te maken met de werking of de kwaliteit, maar met mijn persoonlijke voorkeur. Ik denk dat ik een cappuccino liever drink na de training en op een zonnig terras.

Energy Super Gel 

Op basis van echte bananenpuree
28 gram koolhydraten per tube
Bevat VinOserae®
Lijkt op een smoothie 

Deze Energy Super Gel is een geconcentreerde bron van koolhydraten en wordt gemaakt van echte bananenpuree. De 28 gram koolhydraten per tube zorgt voor een lange afgifte van energie en helpt bovendien de stevige trek onderweg uit te stellen. Daarnaast bevat de Energy Super Gel VinOserae®. Dit extract uit rode wijn bevat veel antioxidanten en kan onder andere bijdragen aan het herstel van de spieren.

Met zo’n affiche kan ik natuurlijk niet wachten om de Energy Super Gel te proberen. Al na drie kilometer besluit ik om de verpakking te openen. Meteen valt mij op dat deze gel niet doorzichtig is, maar een wijnrode gloed heeft. Dat is ook het enige wat ik van de rode wijn terugzie. In de smaak en de structuur komt de bananenpuree heel duidelijk naar voren. Hierdoor heeft de Energy Super Gel meer weg van een smoothie, dan van een mierzoete gel. Hoewel de Energy Super Gel een hoge concentratie koolhydraten bevat, ligt het helemaal niet zwaar op de maag. Tijdens de overige tien kilometer heb ik ook geen last meer van hongerklopjes. Als ik na dertien kilometer hardlopen weer binnenstap, heb ik nog steeds een tevreden en verzadigd gevoel. Deze gaat zeker mee tijdens de halve marathon van Amsterdam.

Final Liquid Gel Drink

Ideaal voor de finale van een zware of lange inspanning
36,5 gram koolhydraten per tube
Bevat 25 mg cafeïne
Drinkt weg als een sportdrank  


Zoals de naam al doet vermoeden is de Final Liquid Gel Drink perfect voor de finale van een zware of lange training. Daarom leek mij de trainingsloop van twintig kilometer, die afgelopen zondag op de agenda stond, het ideale moment om deze geldrink mee te nemen. Volgens de makers is het een vloeibare energiesensatie, dat drinkt als een sportdrank maar werkt als een gel. Eén tube bevat 36,5 gram koolhydraten dat is gemaakt op basis van een glucosestroop. Net als de Super Liquid Gel bevat de Final Liquid Gel Drink de hoeveelheid cafeïne van een blikje cola.

Al bij de eerste slok begrijp ik precies wat de makers bedoelen. De Final Liquid Gel Drink heeft meer weg van een limonadesiroop dan van een gel. Maar in tegenstelling tot de meeste limonadesiropen is de gel drink niet zo zoet. De limoensmaak maakt de gel een beetje friszurig en nodigt daardoor uit om verder te drinken. Omdat de gel zo geconcentreerd is en bovendien een draaidop bevat, drink ik de hele tube niet in een keer leeg, maar neem ik in de laatste drie kilometer af en toe een slokje. En dat blijkt een prima strategie! In plaats van een droge mond, proef ik nu constant de friszoete gel. Zonder problemen kom ik de laatste drie kilometers door. Of dat dankzij de Final Liquid Gel Drink is, durf ik niet te zeggen. Maar ik weet wel zeker dat ik deze gel ga gebruiken voor mijn laatste kilometers richting het Olympisch Stadion op 20 oktober.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact